Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 01

Valdemaras Tomaševskis apie vienodą lietuvių kalbos egzaminą: jo negali būti „iš prigimties“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis nemato jokių galimybių tautinių mažumų vaikams laikyti tokį pat lietuvių kalbos egzaminą, kokį laiko ir lietuviai. Esą trūksta ne tik pamokų – šiemet egzaminą laikę nelietuviškų mokyklų abiturientai jų turėjo 800 mažiau, bet ir vadovėlių, kitų mokymosi priemonių. Tačiau svarbiausia, anot V.Tomaševskio, yra tai, kad suvienodinto egzamino negali būti „iš prigimties“.
Abiturientai laiko privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą
Abiturientai laiko privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Iš prigimties negali būti suvienodinto lietuvių kalbos egzamino, kadangi gimtoji kalba visada liks gimtoji, o kita, net ir tokia svarbi kaip valstybinė, bus tik išmoktoji kalba. Tai supranta visas pasaulis, tai supranta ir Europa, – kalbėjo V.Tomaševskis. – Net praėjusiame amžiuje buvo kiti reikalavimai, juk mes visi baigėme lenkiškas, rusiškas, lietuviškas mokyklas ir laikėme kitą tada valstybinės rusų kalbos egzaminą visi – lietuviai, lenkai, ukrainiečiai, gruzinai. Tada tai buvo natūralu, bet dabar yra taip, kad net 800 valandų tautinių mažumų vaikai turėjo mažiau, todėl jokio suvienodinimo negali būti. Tai natūralus pasityčiojimas iš mūsų vaikų. Mes labai tvirtai stojame ginti savo vaikų teisių.“

V.Tomaševskis pabrėžė, kad jo partija galinti nusileisti tam tikrais politiniais klausimais, kaip ir atsitiko nesutarus „su viena partija“. Tuomet LLRA pasitraukė iš valdančiosios daugumos. Bet švietimo klausimai yra tie, kur nusileisti tikrai niekas nežada.

Jo kolega iš LLRA, parlamentaras Jaroslavas Narkevičius antrino: padidinti lietuvių kalbos pamokų skaičių vargu ar galima, nes tuomet nukentėtų kiti dalykai. Ir lenkų ar rusų mokyklas baigę vaikai prarastų galimybes įstoti į aukštąsias mokyklas, patekti į nemokamas vietas.

Iš prigimties negali būti suvienodinto lietuvių kalbos egzamino, – įsitikinęs V.Tomaševskis.

V.Tomaševskis kartojo savo mintis dėl diskriminacijos – jo teigimu, į pirmą klasę atėję vaikai turi mokytis valstybinės kalbos iš tokio pat vadovėlio, kaip ir lietuvių vaikas, nors didžiosios daugumos juose įrašytų žodžių nesupranta. „Tai normalus pasityčiojimas iš vaikų, to negali būti“, – sakė LLRA lyderis.

Politikas mano, kad nepakeisdama dabar esančios tvarkos Lietuvos Vyriausybė tik dar kartą įrodys – tautinės mažumos mūsų šalyje yra diskriminuojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas