Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 06

Valdžios įstaigos nesibodi visuomenės apklausų: apie ką nori sužinoti žmonių nuomonę?

Kai kurios pagrindinės šalies institucijos gyventojų nuomonę įvairiais klausimais – nuo moterų ir vyrų padėties skirtumų, sportavimo įpročių, nuotaikų su gynyba susijusiais klausimais iki įstaigų veiklos vertinimo ir skaitmeninių finansinių paslaugų vartojimo įpročių – aiškinasi užsakydamos apklausas. Kai kuriems tokiems visuomenės nuomonės tyrimams atseikėjama ir keliolika tūkstančių eurų.
Penktadienis Vilniaus senamiestyje
Vilniaus senamiestyje / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Skelbta, kad prezidentūra piliečių balsą išgirsti siekia ir užsakydama gyventojų apklausas.

Praėjusių metų gegužės mėnesio duomenimis, 2019–2021 metų laikotarpiu Prezidento kanceliarijos pirktoms apklausoms buvo pateikti 5 klausimai.

Teigta, kad absoliuti dauguma klausimų skirti pandemijos situacijos valdymui, žmonių požiūriui į atskiras karantino priemones bei jų laikymąsi, vakcinavimosi proceso įvertinimui.

Tiesa, kaip rašė naujienų agentūra BNS, iš vienos 2021 metų balandį užsakytos apklausos buvo paviešinta tik dalis informacijos, susijusios su partnerystės ir Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimais, nors gyventojų nuomonė aiškintasi ir kitomis temomis.

Prezidentūra čia ne išskirtinė – gyventojų apklausas užsakinėja ir kitos institucijos.

Vyriausybės kanceliarija turi sutartį

Seimo kanceliarija pastaraisiais metais nėra užsakinėjusi visuomenės nuomonės apklausų.

„Mažesne apimtimi tam tikrų tikslinių auditorijų (pavyzdžiui, renginių, ekskursijų dalyvių, Seime akredituotų žiniasklaidos atstovų ir pan.) apklausas atliekame patys ir naudojame savo darbo kokybei gerinti.

Konkrečių planų užsakyti visuomenės apklausas artimiausiu metu taip pat neturime“, – sakė Seimo kanceliarijos Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Vyriausybės kanceliarija turi rugsėjo pradžioje su bendrove „Baltijos tyrimai“ pasirašytą sutartį.

 LRVK/Laimos Penek nuotr./Vyriausybės posėdis
LRVK/Laimos Penek nuotr./Vyriausybės posėdis

Pagal ją gali įsigyti visuomenės nuomonės tyrimų paslaugas ištirti, ar Lietuvos gyventojai jaučiasi aiškiai ir suprantamai informuoti apie Vyriausybės vykdomus pokyčius, ministro pirmininko ir ministrų kabineto veiklą ir panašiai.

„Kol kas apklausų pagal šią sutartį užsakyta nebuvo. Suplanuotų užsakymų šiuo metu taip pat nėra numatyta“, – nurodė Vyriausybės Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyriaus atstovai.

Užsakys 9 apklausas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) visuomenės ir viešosios nuomonės tyrimų ir apklausų atlikimo paslaugas perka periodiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas