Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 06

„Valstiečiai“ nesitraukia: naujas tyrimas bus, o jo taikiklyje – konservatoriai ir Dalia Grybauskaitė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio kalbos apie naują parlamentinį tyrimą materialų pavidalą įgaus kitą savaitę – jau tada „valstiečiai“ žada būti parengę nutarimo projektą, kuriuo siūlys pradėti naują tyrimą. „Valstietė“ Agnė Širinskienė 15min trečiadienį teigė, kad tyrimo objekto kontūrai paaiškės netrukus, o R.Karbauskis tikino, jog tirti reikia ne tik esamų ir buvusių parlamentarų, bet ir prezidentės Dalios Grybauskaitės elgesį tam tikrose situacijose. Iniciatyvai linksta pritarti ir liberalų bei „tvarkiečių“ atstovai.
Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis
Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Valstiečių“ lyderio R.Karbauskio komentare 15min teigiama, kad NSGK išvados ir su jomis viešumoje pasirodžiusi informacija kelia daug klausimų dėl kai kurių politikų ir partijų veiklų skaidrumo.

„Viešojoje erdvėje atsirado naujų liudijimų, pavyzdžiui, Aleksandro Sacharuko, kur nurodomos naujos su „MG Baltic“ ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) susijusios aplinkybės, jas taip pat reikėtų įvertinti. Apie tai kalbėsime frakcijoje ir su koalicijos partneriais. O nagrinėti reikia ne tik esamų ar buvusių Seimo narių, bet ir prezidentės vaidmenį atskirose situacijose“, – įsitikinęs R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Ką konkrečiai bus siūloma tirti, anot A.Širinskienės, turėtų paaiškėti kitą savaitę, kai ketinama registruoti Seimo nutarimo projektą.

„Kol kas dėl kontūrų yra diskutuojama ir viešojoje erdvėje aiškėja informacija, atsiranda papildomų liudininkų“, – teigė A.Širinskienė. Ji taip pat paminėjo A.Sacharuko interviu, kuriame šis pasakojo apie „MG Baltic“ ir konservatorių ryšius.

Anot įtakingos LVŽS narės, naujas tyrimas turėtų apimti tai, kas liko nenagrinėta NSGK, kaip galimą objektą ji minėjo „Modus Grupę“ iš kurios stebėtojų tarybos neseniai pasitraukė buvusio konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus sūnus, kai kuriuos saulės energetikos projektus.

„Kol kas tai yra tik pamąstymai. Mes matome pareigą tęsti tyrimą ir poreikį išsiaiškinti tas aplinkybes, kai buvo priimti vieni ar kiti sprendimai“, – teigė ji.

TS-LKD atstovai ne kartą kaltino „valstiečius“, kad šie naujais tyrimais mėgins susidoroti su politiniais oponentais.

Apie tai paklausta A.Širinskienė 15min teigė, kad, pavyzdžiui, saulės energetikos projektai apėmė ne tik A.Kubiliaus Vyriausybės laikotarpį, „Modus grupė“ taip pat veikė ne vienos Vyriausybės darbo metu.

„Pono A.Sacharuko situacija, kai jis pasakoja apie galimą „MG Baltic“ poveikį politikai, na, tai buvo, kiek suprantu, konservatorių laikotarpiu. Na, tikrai, nebus pavadinime ir nebus planuose tirti tik tai, kas susiję su ponu A.Kubiliumi, jis tikrai save per daug sureikšmina, tačiau kad teks domėtis kai kuriais klausimais, tai taip“ – teigė Seimo narė.

Na, tikrai, nebus pavadinime ir nebus planuose tirti tik tai, kas susiję su ponu A.Kubiliumi.

Nors A.Širinskienė kalba užtikrintai, visiško sutarimo dėl naujos komisijos LVŽS nėra.

Trečiadienį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pareiškė nematantis, kad yra pagrindo „MG Baltic“ ir konservatorių santykių tyrimui. Kad naujo tyrimo nebereikia, yra sakęs ir NSGK pirmininkas Vytautas Bakas. Vis dėlto jis mano, kad, jei kiti Seimo nariai mato kitų temų tyrimams, tai drąsiai gali tuo užsiimti savarankiškai.

„Manau, kad komitetas nepritartų (jei Seime kiltų iniciatyvos jam pavesti atlikti naujus tyrimus – aut.) Mes neturime laiko tam. Mes manome, kad į visus klausimus, susijusius su politine korupcija, tiek, kiek įmanoma šiandien atsakyti ir pagrįsti šaltiniais, yra atsakyta“, – 15min trečiadienį sakė NSGK vadovas.

D.Gaižauskas: jokio keršto nėra

Tuo metu atvirai konservatoriams atslenkančiu juodu debesimi grasinantis NSGK narys Dainius Gaižauskas 15min trečiadienį paklaustas, ką konkrečiai turėtų tirti naujoji komisija, kartojo, kad pastarasis NSGK tyrimas parodė tik paviršių bei būdus ir priemones, kuriais veikiami politikai, tad dabar prisirpo laikas rimtesniam darbui.

D.Gaižauskas taip pat sakė, kad liko nemažai neišslaptintos NSGK tyrimo metu gautos informacijos.

„Mane kaltina, kad Gaižauskas puola konservatorius, čia aš nepuolu, aš visada remiuosi faktais ir objektyvumu, o faktai yra tokie, kad būtent konservatorių valdymo metu (tai vyko, – red. past.). Jei būtų buvus kita partija, aišku, aš kalbėčiau apie kitos partijos galimai padarytus vienokius ar kitokius veiksmus padėjus „MG Baltic“ ir Liberalų sąjūdžiui. Tiktai jokio keršto nėra, tik aplinkybės, kurios turėtų būti ištirtos, mano galva“, – kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Liberalai ir „tvarkiečiai“ pritartų

Liberalų sąjūdžio, kuris daug minėtas NSGK tyrimo išvadose, pirmininkas Eugenijus Gentvilas antradienį Seime svarstant NSGK išvadas teigė palaikantis naujų tyrimų idėją. Jis vardijo, kad giliau derėtų paanalizuoti „Vičiūnų grupės“, „Vikondos“, „Lukoil“, „Gazprom“ ir Žygaičių temas.

Trečiadienį apie tai paklaustas politikas pabrėžė, kad viskas priklausys nuo valdančiųjų valios: „Su jais turime kitą savaitę kalbėti, ar tikrai jų užsidegimas yra realiai viską tirti, o galbūt jie nori tik konservatorius tirti? Na, aš ne prieš, tik man atrodo, yra daug kitų svarbių dalykų. Jeigu jie vėl po tokį gabaliuką, tegu jie organizuoja konservatorių tyrimą, pritarti pritarsiu, bet man atrodo, kad negalima vėl paimti ką nors vieną ir sakyti: „o, tęsiame tyrimą“. Iš esmės turime daryti.“

Konservatorių veiklos tyrimo neslepia norintis „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Algimantas Dumbrava. Politiką labai suintrigavo kalbos apie A.Kubiliaus liudijimą NSGK, kuriame šis esą teigė, kad viską žinojo apie „MG Baltic“, bet nieko negalėjo padaryti.

„Tai ne kerštas, bet kad žinotume ateičiai“, – paaiškino jis.

„Pasirodo, kad yra ir daugiau susitepusių partijų (...) Tyrimas buvo su kažkokiais tai stabdžiais, daug iniciatyvų turėjo V.Bakas, bet į pabaigą išsikvėpė, todėl atrodo, kad tyrimas nepilnas“, – samprotavo „tvarkietis“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Jurgis Razma
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Jurgis Razma

Konservatoriams rūpi „Agrokoncernas“

Konservatorius Jurgis Razma 15min teigė, kad jo ankstesnė prielaida, jog kuriamas naujas galios centras vietoj „MG Baltic“, yra teisinga.

Konservatorius aiškino, kad derėtų nepamiršti „Agrokoncerno“ sąsajų su rusų oligarchais ir tai esą leidžia suvokti, kodėl taip atkakliai atakuojami politikai, principingiausiai pasisakantys prieš Rusijos politiką.

„Čia tas atvejis, kai R.Karbauskis nebegalės pasakyti, kad jo rusiški ryšiai nieko nereiškia“, – įsitikinęs politikas.

Jo teigimu, labiau tyrimo vertas iniciatyvų autorius, nepaisantis Seimo pirmininko ir NSGK komiteto pirmininko nuomonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai