Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 01

Valstybinėse įstaigose neįsidarbinę D.Grybauskaitės talkininkai sulauks išeitinių

Liepos 12 dieną kartu su kadenciją baigsiančia prezidente Dalia Grybauskaite iš pareigų pasitrauks ir jos politinio pasitikėjimo komandos nariai. Tiems, kurie jų iš karto neįsidarbins valstybinėse institucijose ar įmonėse, po mėnesio bus išmokėtos išeitinės išmokos.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Prezidentūra neatskleidžia pinigų sumos, kuri yra numatyta D.Grybauskaitės asmeninio politinio pasitikėjimo komandos narių – vyriausiųjų patarėjų, patarėjų, Prezidento kanceliarijos kanclerio išeitinėms kompensacijoms išmokėti.

Tačiau sprendžiant iš viešai skelbiamų jų atlyginimų vidurkių, ji gali siekti ir apie 100 tūkst. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prezidentės patarėjai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prezidentės patarėjai

Išeitinei gauti – kelios sąlygos

Valstybės tarnybos įstatymas numato, kad pasibaigus valstybės politiko įgaliojimams jo į pareigas pasirinkti politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojai yra atleidžiami iš pareigų.

Išdirbus ne mažiau kaip pusę juos pasirinkusio valstybės politiko kadencijos trukmės, jiems išmokama vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

Tokia išeitinė kompensacija politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojui išmokama praėjus mėnesiui nuo jo atleidimo iš pareigų dienos.

Jeigu iki tada asmuo pradėjo eiti valstybės tarnautojo pareigas ar buvo priimtas į darbą valstybės ar savivaldybės įstaigoje, išlaikomoje iš valstybės ar savivaldybės biudžeto, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto ar iš kitų valstybės įsteigtų fondų lėšų, valstybės ar savivaldybės įmonėje, viešojoje įstaigoje, kurių savininkė yra valstybė arba savivaldybė, ar Lietuvos banke, išeitinė išmoka mokama tik už laikotarpį iki asmens priėmimo į darbą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Permainingas oras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Permainingas oras Vilniuje

Biudžete numatyti pinigai

Šiuo metu prezidentūroje dirba 7 prezidento asmeninio politinio pasitikėjimo vyriausieji patarėjai ir 20 asmeninio politinio pasitikėjimo patarėjų.

Politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas yra ir Prezidento kanceliarijos kancleris.

Prezidento kanceliarijos biudžete yra numatytos lėšos išeitinėms išmokoms. Nurodoma, kad tai, kiek jų bus išmokėta, paaiškės tik praėjus mėnesiui nuo D.Grybauskaitės kadencijos pabaigos.

„Lėšos išeitinėms išmokoms biudžete nėra išskirtos atskira eilute, todėl negalima įvardyti konkrečios numatytos sumos“, – teigė prezidentės spaudos tarnybos atstovai.

Lėšos išeitinėms išmokoms biudžete nėra išskirtos atskira eilute, todėl negalima įvardyti konkrečios numatytos sumos.

Solidžiausia – kanclerio alga

Iš prezidentūros interneto svetainėje skelbiamų duomenų apie darbuotojų darbo užmokestį matyti, kad šių metų pirmąjį ketvirtį D.Grybauskaitės vyriausiojo patarėjo alga vidutiniškai siekė 4175 eurus neatskaičius mokesčių.

Vidutinis prezidentės patarėjų atlyginimas tuo pačiu laikotarpiu sudarė 3689 eurus „ant popieriaus“.

Vidutinis prezidentės patarėjų atlyginimas tuo pačiu laikotarpiu sudarė 3689 eurus „ant popieriaus“.

Prezidento kanceliarijos kanclerio vidutinis darbo užmokestis 2019 metų sausio-kovo mėnesiais buvo 4277 eurai iki mokesčių.

Skaičiuojant aritmetiškai – skirtingų politinio pasitikėjimo darbuotojų skaičių padauginus iš jų vidutinių atlyginimų, gautųsi, kad maksimali suma, kurią Prezidento kanceliarijai gali tekti išmokėti atleistiems D.Grybauskaitės komandos nariams, yra apie 107 tūkst. eurų.

Tiesa, tokia pinigų suma susidaro skaičiuojant, kad visi iš dabar dirbančių šalies vadovės politinio pasitikėjimo komandos narių pareigose išdirbo bent 2,5 metų – t.y. pusę prezidento kadencijos. Tačiau tokių asmenų yra mažiau nei 28.

Taip pat reikia turėti mintyje, kad jeigu dalis D.Grybauskaitės vyriausiųjų patarėjų, patarėjų ar prezidentūros kancleris įsidarbintų valstybės tarnyboje anksčiau nei per mėnesį nuo atleidimo, išeitinių išmokų suma būtų mažesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito