Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 29

Vasara Vilniaus miesto darže: kokios daržovės čia dingsta vos prinokusios

Pačiame sostinės centre, šalia „CUP“ prekybos centro, nemažas plotas skirtas žydintiems augalams. Tačiau tik iš tolo ši vieta atrodo kaip gėlynas. Priėjus arčiau ne vienas kilsteli antakį iš nuostabos, nes vidury miesto auga kopūstai, burokėliai, moliūgai, raudonuoja pomidorai. Būtent pastarieji itin mėgstami praeivių – dingsta vos spėję prinokti.
Miesto daržas
Miesto daržas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Miesto daržai Europos miestuose darosi vis populiaresni – tarp gėlių auginamos daržovės, prieskoniniai augalai.

Tuomet miestų erdvės tampa ir gražios, žydinčios, ir naudingos, net einant pro šalį galima nusiskinti pomidorą ar kitą daržovę.

Toks neįprastas gėlynas–daržas pasodintas ir Šnipiškėse, prie prekybos centro „CUP“. Jame į viršų stiebiasi vaistažolės ir gėlės – medetkos, nasturtos, kinmėtės, obuolinės mėtos, kosmėjos.

Kartu čia pasodinta ir daržovių: daugiau nei 400 moliūgų, beveik tiek pat mongoldų, Kale kopūstų, kukurūzų, raudonžiedžių pupų, pankolių, ir beveik šimtas lauko pomidorų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miesto daržas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miesto daržas

„Skandinavijoje ir Vakarų Europos šalyse itin populiarūs vadinamieji miesto daržai ir valgomieji gėlynai atrodo gražiai, tačiau kartu yra ir savotiška edukacija miestiečiams, ypač vaikams – apie augalus, daržoves, kurios atsiduria ant mūsų stalo“, – sako Vilniaus miesto parkų kraštovaizdžio architektė Vaiva Marozienė.

Ji tvirtina, kad ir pati nebijotų paragauti iš tokio daržo nuskintos daržovės – Šnipiškių gatvė skirta tik pėstiesiems, šalia nėra automobilių srauto: „Čia užaugę pomidorai neturėtų skirtis nuo tų, kurių miestiečiai užsiaugina balkone.“

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai sako, kad jie mato, jog gyventojai labai pamėgo darže augančius pomidorus – vos prisirpus naujiems praeiviai tuoj pat juos skina.

„Vilniečių mėgstami ir prieskoniniai bei vaistiniai augalai. Darže pasodinti 400 moliūgų, kurių derliaus tikimasi rudens viduryje. Taip pat darže galima rasti medetkų, nasturtų, mėtų, kopūstų, burokėlių ir kitokių augalų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miesto daržas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miesto daržas

Daržas labiau atlieka dekoratyvinę ir edukacinę funkciją, visgi nusiskinti gėrybių tikrai nedraudžiama“, – teigia savivaldybė.

Ar daržas nesiaubiamas? Savivaldybė sako, kad tikrai ne. Atvirkščiai, gyventojai esą itin kultūringai elgiasi su darže augančiais augalais, o aplink esančiuose pastatuose dirbantys žmonės prisideda prie daržo priežiūros ir puoselėjimo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miesto daržas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miesto daržas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas