Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 09

Šeimų sąjūdžio šalininkai Vasario 16-ąją ne protestuos, o dalyvaus, svarsto eiti prie prezidentūros

Lietuvos šeimų sąjūdis nebesieks derinti kitų protestų su Vilniaus miesto savivaldybe per Vasario 16-ąją ir nesikreips į teismą po to, kai savivaldybė kelis prašymus dėl protestų atmetė. Šeimų sąjūdžio atstovas komunikacijai Algimantas Rusteika sako, kad per Vasario 16-ąją organizacijos šalininkai išsiskirstys po valdžios inicijuotus renginius. O jei kažkas kažkur skanduos, tai esą – ne Šeimų sąjūdžio atsakomybė.
Protestas prie Seimo Sausio 13-ąją
Protestas prie Seimo Sausio 13-ąją / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kaip organizacija mes nieko nebeorganizuojame. Mūsų nariai patys važiuos, ruošiamės apvažiuoti visą Lietuvą. <...> Pagerbsim signatarus – išvakarėse prie kiekvieno kapo degs žvakė, bus sugiedotas himnas ir padėta gėlių“, – trečiadienį 15min pasakojo A.Rusteika.

Nusiteikę taikiai

Pasak jo, kai kurie Šeimų sąjūdžio pasekėjai Lietuvos valstybės atkūrimo dieną greičiausiai minės savo miesteliuose, kiti – galbūt atvyks į sostinę ir sudalyvaus savivaldybės organizuojamuose renginiuose.

„Žmonės organizuojasi, kad būtų pigiau. <...> Tai gal susimes autobusui, pasisamdys, bus pigiau. Bet čia irgi tik kalbos. Kaip organizacija mes nedalyvausim, [nebent] kaip atskiri žmonės, kurie atvyks“, – svarstė A.Rusteika.

Mes gal irgi pakviesim atvykti ar pagerbti, bet gal ne prie kontroversiško balkonėlio, kur senis ten lemens.

„Mes gal irgi pakviesim atvykti ar pagerbti, bet gal ne prie kontroversiško balkonėlio, kur senis ten lemens ir nieko neįvyks iš to jo lemenimo. Gal prie prezidentūros nueisim kartu“, – toliau dėstė Šeimų sąjūdžio atstovas.

Įprasta, kad per Vasario 16-ąją iš Signatarų namų balkonėlio kalbą sako Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis.

Prezidentas G.Nausėda kalbą S.Daukanto aikštėje sakys vidurdienį, kai tradiciškai bus iškeltos trijų Baltijos valstybių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – vėliavos.

A.Rusteika tikino, jog Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Šeimų sąjūdžio šalininkai elgsis taikiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Rusteika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Rusteika

„Mes esam nusiteikę taikiai ir gražiai pagerbti tai, kas visiems šventa, ir tai, kas iš mūsų buvo atimta. Iš mūsų privatizuota nepriklausomybė ir paversta imitacija. Mes norim, kad to nebūtų“, – sakė jis.

„Jei žmonės kažkur nueis, paskanduos, nueis su vėliavom, visiškai to proceso nekontroliuojam ir nenorim kontroliuot“, – pridūrė A.Rusteika.

„Jeigu neleidžia, tegu būna ant jų sąžinės“

Vilniaus miesto savivaldybė anksčiau atsisakė derinti Šeimų sąjūdžio prašymus protestams Vasario 16-ąją Rotušės ir Katedros aikštėse bei prie signataro Jono Basanavičiaus paminklo, nes, pasak savivaldybės, tądien šiose vietose vyks savivaldybės organizuojami renginiai.

A.Rusteika tikino, jog tai – melas.

„Čia yra tiesiog melas neleisti. Mes nutarėm nebesiginčyti, nes Konstitucija sako, kad niekas neturi teisės neleisti, trukdyti, drausti piliečių susirinkimų be ginklo. Mes tikrai einam be ginklo. Bet jeigu neleidžia, tegu būna ant jų sąžinės“, – dėstė jis.

Anot A.Rusteikos, protestą ketinta rengti ne tada, kai Katedros aikštėje ir prie J.Basanavičiaus paminklo turėtų įvykti oficialūs renginiai.

„Jie 10 val. išžygiuos [iš Katedros aikštės] ir 11 val. ar 11.30 val. bus Rasų kapinėse prie J.Basanavičiaus kapo. O mes prašome leidimo intervale nuo 12 val. iki 15 val. Sakykit, koks Katedros aikštėje yra renginys 13 val.? <...> Daugiau jokio renginio nėra jokiuose renginių sąrašuose“, – dėstė Šeimų sąjūdžio atstovas.

„Rotušės aikštėje teigia, kad ten bus dvi eisenos mūsų nurodytu laiku. Tai irgi melas. 10 val. įžygiavęs jaunimas bus seniai pražygiavęs pro Rotušės aikštę, tuo labiau kai jie pro ją tik pražygiuos.

O antroji – deglų – eisena Vilniuje yra 18 val. Ji įvyks, kai mūsų renginys seniai būtų pasibaigęs“, – toliau pasakojo pašnekovas.

Bet su savivaldybe, anot jo, nutarta nebesiginčyti ir daugiau leidimų protestams neprašyti.

„Mes nieko daugiau neprašysim. Jeigu mes paprašytume dar kitoje vietoje, ten jau kaip V.Putino Maskvoje įvyktų vandentiekio avarija ir vis tiek nebūtų galima“, – kalbėjo A.Rusteika.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Katedros aikštėje – Šeimų sąjūdžio mitingas

Renginiai prie Katedros ir J.Basanavičiaus paminklo

Vasario 16-ąją 10 val. iš Katedros aikštės pajudės jaunimo eisena „Lietuvos valstybės keliu“. Jaunimas planuoja stabtelti prie Nepriklausomybės Akto signataro J.Basanavičiaus paminklo.

11.30 val. prieš šio paminklo planuojama interaktyvi diskusija apie Lietuvos valstybės atkūrimo dienos reikšmę dabartinėje Lietuvoje, o 13.50 val. J.Basanavičiaus aikštę savivaldybė žada užpildyti „pokalbiais, muzika ir atvira pamoka apie Lietuvą, nepriklausomybę bei laisvę švęsti ir džiaugtis“.

J.Basanavičiaus aikštėje 18 val. startuos ir deglų eitynės. Tiesa, jas organizuoja ne savivaldybė, o jaunimo sambūris „Pro Patria“.

15min nuotr. Ignotas Kuprys/Laužai vasario 16-ąją
15min nuotr. Ignotas Kuprys/Laužai vasario 16-ąją

Nuo 18 val. nuo Katedros iki Vinco Kudirkos aikštės planuojama uždegti šešiolika simbolinių laužų, o nuo 18.30 val. iš Katedros aikštės ir jos prieigų bus galima stebėti Vasario 16-ąjai sukurtą sveikinimą.

Katedros aikštėje sumontuotame ekrane per Vasario 16-ąją bus galima stebėti ir kitus šventės renginius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas