Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vėl plinta žinoma apgaulės schema: siūlo įsigyti Vilniaus oro uoste pamestų lagaminų

Socialiniuose tinkluose siautėjantys sukčiai vėl griebiasi patikrintos apgaulės schemos – „Facebook“ užplūdo lavina įrašų, kuriuose siūloma įsigyti Tarptautiniame Vilniaus oro uoste (TVOU) neva neatsiimtą keleivių bagažą. Siekdami, kad apgaulė atrodytų labiau įtikinama, apgavikai net klastoja vartotojų komentarus.
Bagažas
Socialiniuose tinkluose platinama apgavystė (angl. scam) / Shutterstock nuotr.

„Pamestas bagažas tik už 2,95€
Turime greitai atsikratyti pamesto klientų bagažo, nes neradome savininkų, o mūsų sandėliai pilni!

Lagaminuose dažnai randami mobilieji telefonai, nešiojamieji kompiuteriai, vertingi papuošalai ir daug kitų gražių dalykų
Tik internetu.
Norėdami įsigyti, eikite į svetainę ir pateikite užsakymą“,
– tokio ir panašaus turinio skelbimais interneto vartotojai viliojami paspausti neaiškią nuorodą ir suvesti savo asmens duomenis bei banko prisijungimų kodus.

Susiviliojusius tokiu pasiūlymu, tačiau dar abejojančius asmenis bandoma įtikinti suklastotais komentarais.

Įrašo komentarų skiltyje talpinamos neva įsigyto bagažo nuotraukos, verda diskusijos apie lagaminuose atrandamus lobius.

„Nežinau, kaip tai veikia, bet visi batai yra mano dydžio. Kiti drabužiai šiek tiek didesni, bet man tai netrukdo“, – tvirtina vienas sukčių sukurtas komentatorius.

Siekiant apmulkinti patiklius interneto vartotojus net inicijuojamos ištisos interneto trolių diskusijos, kur bandoma parodyti, kad susigundžius pasiūlymu įsigyti lagaminus rizikuojama viso labo netekti trijų eurų.

Tačiau tai nėra tiesa – suvedus asmens duomenis ir prisijungimo kodus, sąskaita bus ištuštinta akimirksniu.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus oro uostas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus oro uostas

Vilioja vogtomis nuotraukomis

Panašiomis žinutėmis „Facebook“ tinkle dalinamasi toli gražu ne pirmą kartą, o apgaulės schema nuolat taikoma ir užsienio vartotojams.

Pavyzdžiui, buvo praktiškai identiško turinio įrašų apie Oklando oro uoste parduodamus lagaminus, taip pat panašus „išpardavimas“ neva vyko Sidnėjuje.

Sukčiai net nesivargina ieškoti naujų nuotraukų – skirtingose šalyse bandydami vilioti pinigus jie naudojasi tais pačiais vaizdais.

Išanalizavus fotografijas atvirkštinės vaizdų paieškos įrankiais galima pamatyti, kad šiuose klaidinančiuose pranešimuose esantys vaizdai paimti iš nuotraukų, padarytų Jungtinių Valstijų ir Kanados oro uostuose 2022 m. gruodį, kai dėl technologinių problemų ir smarkios audros buvo atšaukta dešimtys tūkstančių skrydžių.

Lietuvoje platinamoje melagienoje naudojama nuotrauka daryta Denverio oro uoste.

Pirmą kartą ji buvo publikuota „Reddit“ socialiniame tinkle 2022 m. gruodžio 27 d. Teigiama, kad joje pavaizduota oro uosto „Southwest Airlines“ bagažo atsiėmimo zona.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama apgavystė
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama apgavystė

Joje užfiksuotas 2022 m. gruodį įvykęs šventinis kolapsas, kuomet daugiau kaip du milijonai keleivių liko be skrydžių.

Už tai aviakompanijai „Southwest Airlines“ skirta bauda. Kaip nurodo JAV Transporto departamentas, buvo fiksuota „daugybė vartotojų apsaugos įstatymų pažeidimų, padarytų per veiklos sutrikimus, dėl kurių buvo atšaukta 16 900 skrydžių“.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad kompanija nesuteikė tinkamos pagalbos klientams, neatnaujino skrydžių būklės ir skubiai negrąžino pinigų žmonėms, kurių skrydžiai buvo atšaukti.

Vida Press nuotr./„Southwest Airlines“ lėktuvas
Vida Press nuotr./„Southwest Airlines“ lėktuvas

Įspėja dėl apgavystės

Apie tai, kad šis pasiūlymas tėra apgavystė, 15min pateiktame komentare įspėja TVOU atstovai.

„Tai yra melaginga informacija. Netikros paskyros socialiniuose tinkluose bei sukurti netikri tinklalapiai dalijasi melaginga informacija apie parduodamus pamestus bagažus, ragindami atidaryti klaidinančius tinklalapius. Lietuvos oro uostai tokių paslaugų neteikia.

Plintančią melagingą informaciją paneigėme savo socialiniuose tinkluose, taip pat pranešėme „Facebook“ apie netikras paskyras. Raginame žmones būti budriais, nespausti neaiškių nuorodų bei saugoti savo asmeninius duomenis“, – įspėja interneto vartotojus TVOU atstovai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Žinoma problema

Lietuvos oro uostų atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas tikina, kad su identiška schema susiduria daugybė oro uostų įvairiose šalyse.

„Tai yra pasikartojantis reiškinys ir problema ne tik Lietuvoje – su ja susiduria bene visi Europos oro uostai.

Modelis yra identiškas – sukuriamos netikros paskyros ir siūloma nebrangiai įsigyti pamestus lagaminus su visais juose esančiais neva labai vertingais daiktais“, – TVOU atstovas siūlė nepasitikėti internete aptikus ir kitų šalių oro uostų panašius „pasiūlymus“.

Vertingi radiniai – valstybės turtas

T.Vasiliauskas įspėjo, kad pamesto bagažo pardavimai neįmanomi net teoriškai, mat tai prieštarautų šalyje galiojantiems įstatymams.

Visų pirma, visi pamesti bagažo vienetai yra saugomi tam tikrą įstatymų nustatytą laikotarpį, per jį darbuotojai bando surasti daiktų savininkus, o nepavykus – imamasi veiksmų.

Bagaže aptikti daiktai, priklausomai nuo turinio, išskirstomi pagal kategorijas: tekstilė, plastikas, drabužiai, elektronika, popierius, maisto produktai.

Tą padarius, priimami sprendimai dėl tolesnio bagažo turinio likimo – dalis nepanaudotinų daiktų utilizuojama, drabužiai ir panašūs daiktai perduodami labdarai, o vertingi radiniai laikomi valstybės turtu ir numatyta tvarka perduodami Valstybinei mokesčių inspekcijai.

123RF.com nuotr./Bagažas
123RF.com nuotr./Bagažas

15min verdiktas: melas. Nei vienas Lietuvos oro uostų nerengia pamesto bagažo išpardavimų, tai apgaulės schema, skirta išvilioti pinigus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas