Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
01 08 /14:29

Verslas nusitaikė į vieną vaizdingiausių miškų Kauno rajone: karjeras čia prilygsta 13 metrų gylio duobei Nidoje?

Laimėtas mūšis, bet ne karas, – taip būtų galima apibūdinti pastarųjų metų Kauno rajono gyventojų pasipriešinimo smėlio bei žvyro karjerui Pakarklės miške. Rodos, stojama į naują kovą. Sulaukę „ne“ dėl vieno ploto vaizdingoje teritorijoje, šįkart verslininkai nusižiūrėjo kitą Pakarklės miško žemės gabalėlį. Iki tol kartu su protestuojančiais gyventojais buvusi Kauno rajono savivaldybė tam, rodos, nebeprieštarauja.
Gyventojų protesto akcija
Gyventojų protesto akcija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi keletas susirūpinusių skaitytojų. Pasak jų, kurį laiką tylėjusi, UAB „Rizgonys“ vėl ėmėsi planų Pakarklės miške kasti smėlio bei žvyro karjerą nors dar prieš metus sulaukė raudono signalo tiek iš vietos gyventojų, tiek iš Kauno rajono savivaldybės.

Kaip 15min pasakojo Kauno medžiotojų sąjungos prezidentas, miškininkas, Kauno rajono tarybos narys Kęstutis Markevičius planuojami karjerai Kulautuvos ir Pakarklės miškuose numatyti Kauno rajono bendrajame plane.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kęstutis Markevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kęstutis Markevičius

„Pakarklės miškas – ypač saugomas kraštovaizdis. Tokios teritorijos sudaro 12,6 proc. Lietuvos. Tai Kuršių nerija, Žemaitijos nacionalinis parkas, dalis Dubysos slėnio. O dabar Pakarklės miške dėl karjero jau ruošiamas poveikio aplinkai vertinimas (PAV). Kalbama apie 28,6 ha miško plotą.

Šiame miške nuo XX a. šešto dešimtmečio ūkininkauta pagal antros miškų grupės reikalavimus. Staiga prieš 7 metus grupė buvo pakeista į ketvirtą – eksploatacinius miškus. Už antrosios grupės grąžinimą buvo surinkta apie 4200 parašų. Nepadėjo...“ – problemą išdėstė K.Markevičius.

Pasak jo, Nacionalinio kraštovaizdžio tvarkymo planas nustato 27 ypač saugomo šalies vizualinio estetinio potencialo arealus ir vietoves, kuriose būtina taikyti griežčiausius vizualinės apsaugos reikalavimus, įskaitant net draudimą statyti pavienes vėjo jėgaines ir pramoninius vėjo jėgainių parkus. Tarp šių vietovių – ir Dubysos – Nemuno santakos senslėniai. Teritorija, kuriai priskiriamas ir Pakarklės miškas.

Nusitaikė į 4 kartus didesnę teritoriją?

„Pakėlėme širšalą, užprotestavome, tad 2,5 metų buvo tylu, o dabar, prieš Kalėdas, radome vėl paskelbtą PAV. Gal rugsėjį pernai jis buvo paviešintas. Institucijos viena po kitos tą PAV tvirtina. Ta pati įmonė planuoja kasti.

Susiradome Bendrąjį Kauno rajono planą, kad pažiūrėtume, kaip viskas atrodo. Pasirodo, ne tik pas mus miške planai, bet ir Kulautuvos miške 98 ha numatyti karjerui. Taip pat įeina į draustinio teritoriją, kurortinė zona“, – 15min teigė „Rizgonių“ planais susirūpinęs miškininkas Adolfas Paleckis.

Jis taip pat pabrėžė, kad ginama vietovė Pakarklės miške verta Kuršių nerijos statuso, tad kasti karjerą joje, tas pats, kas kasti 13 metrų duobes Nidos miškuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius