Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 17

Verta prisiminti: trys legendinės poros ir jų meilės istorijos, nutikusios Palangoje

„Visi esame skraidę ar vis dar tebeskraidome ant meilės sparnų. Tikrai prieš daugiau nei 100 metų skraidė ir šios 3 poros. Ką jų paskraidymai paliko mums?“, – taip savo ekskursiją po Palangą pradėjo gidė Emilija Aleknavičienė. Vaikščiodami kurorto gatvelėmis stebėjomės, kokia besąlyginė ir pasiaukojanti gali būti meilė. Štai Stasė dėl vyro į tremtį paskui išvyko, Antanina Feliksui pagimdė 10 vaikų, o kur dar sužadėtinių Čiurlionių vasara...
Verta prisiminti: trys legendinės poros ir jų meilės istorijos, nutikusios Palangoje
Verta prisiminti: trys legendinės poros ir jų meilės istorijos, nutikusios Palangoje / 15min montažas

Bevaikščiodami su Emilija nusikėlėme daugiau nei 100 metų atgalios, patyrinėjome tuometę Palangos aplinką, įvykius, išgyventus meilės, ištikimybės ir tikrųjų gyvenimo vertybių šviesoje.

Keturiose maršruto stotelėse laukė pasakojimai apie mūsų mylimą kurortą kūrusius Antaniną ir Feliksą Tiškevičius, rašytoją Stasę ir gydytoją bei knygnešį Liudą Vaineikius, rašytoją Sofiją Kymantaitę bei dailininką ir kompozitorių Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, šių porų gyvenimo momentus, jų veiklos atspindžius dabartyje.

Žmona pamilo Palangą

Stabtelime Palangos bažnyčios šventoriuje. XIX a., iki I Pasaulinio karo, čia buvo ne kurortas, o miestas. Kurortas užėmė tik teritoriją tarp J.Basanavičiaus, Mėmelio gatvių, jūros bei miško.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saulėlydis prie Palangos tilto
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Saulėlydis prie Palangos tilto

Pirmasis, pasak gidės, ant meilės sparnų čia skraidė F.Tiškevičius.

„Sakoma, kada siela leidžiasi žemyn, ji pasidalija į dvi puseles – vyrišką ir moterišką. Kurį laiką tos puselės atskirai laimingai gyvena, nelabai kuo rūpinasi, bet ateina laikas, kuomet užsidega ugnelė ir žmogus pajunta, jog jis – tarsi nepilnas“, – romantišką įvadą padarė gidė.

Palangos Gintaro muziejaus nuotr./Grafas Feliksas Tiškevičius
Palangos Gintaro muziejaus nuotr./Grafas Feliksas Tiškevičius

Kai 1891-aisiais mirė Juozapas Tiškevičius, Palangos kurorto pamatų kūrėjas, visos pajūrio valdos, žemės iki pat Latvijos sienos (kartu ir Palanga) perėjo jauniausio sūnaus Felikso žinion. Jam tuomet tebuvo vos 24-eri.

Feliksas, anot Emilijos, žinojo, kad Tiškevičių šeimos herbe yra sakinys „Išsirink, ką myli“, puikiai suvokė, kad vienam skristi ant meilės sparnų – labai sunku, žinojo, į kurią pusę reikia skristi.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ekskursija „Meilės sparnais Palangoje ir ne tik“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ekskursija „Meilės sparnais Palangoje ir ne tik“

„Išvyko Feliksas į Posadovo dvarą, ir iš ten parsivežė nuotaką Antaniną. Tikrai labai gražią, turtingą. Ji labai didelį kraitį atsivežė iš Lenkijos. Antaninos vyriausioji sesuo už Felikso pusbrolio buvo ištekėjusi. Kai ji mirė, už to pusbrolio ištekino ir antrą Antaninos seserį.

Felikso ir Antaninos vestuvės įvyko 1893 metais. Antaninai taip patiko Palanga, kad būtent ji nusprendė, jog šeima visam laikui apsigyvens čia“, – teigė gidė.

O jei Antanina nebūtų taip nusprendusi, ar šiandien turėtume mylimą Palangos kurortą?

Porelė – lyg rinktinis paveikslas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas