Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 09

Vertinimai: A.Kubiliui matuojamas gynybos portfelis – tik planas B?

Įtakingas Briuselio leidinys „Politico“, būsimoje Europos Komisijoje Lietuvos nominuotam eurokomisarui Andriui Kubiliui priskiriantis naujai sukurtą gynybos portfelį, pateikė analizę, kokio svorio gali būti šis postas ir kodėl jo nenori didelės ir įtakingesnės šalys.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Jau trečiadienį Europos Komisijos pirmininkė Ursula van der Leyen turėtų paskelbti savo naująją komandą ir jos nariams atiteksiančius portfelius, todėl vis daugiau spėlionių, kam kokie postai bus skirti ir kokia tų portfelių vertė.

„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

„Politico“ pirmadienį paskelbė savo Europos Komisijos dėlionę, kurioje numatė, kad Lietuvos deleguotam eurokomisarui Andriui Kubiliui atiteks naujas gynybos portfelis, taip pat bus priskirta ir atsakomybė už kosmosą.

Į šią žinią optimistiškai sureagavo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, savo paskyroje „Facebook“ parašiusi, kad „juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis“.

Anot A.Armonaitės, „jeigu išties A.Kubiliui bus skirta vadovauti saugumo, gynybos pramonės ir kosmoso sričiai, mūsų gali laukti daug galimybių“.

„Tarp pirmųjų uždavinių, matyčiau, barjerų gynybos pramonei panaikinimą, finansinių instrumentų skatinimui paleidimą, didesnį dėmesį moksliniams tyrimams ir inovacijoms.

Gynyba yra neatsiejama kosmoso industrijos dalis. Ir galbūt pagaliau nustosime kvailai juokauti ir pamatysime, kokias beribes galimybes mums gali atnešti kryptingas darbas čia.

Tik priminsiu, jog jau turime savo kosmoso strategiją, kurios pagrindinis tikslas išauginti šios srities pramonę Lietuvoje dešimteriopai. O mūsų įmonės jau dirba su NASA ir pagrindinėmis gynybos pramonės žaidėjomis pasaulyje“, – rašė A.Armonaitė.

Tačiau A.Kubiliui galintį tekti iššūkį išanalizavęs „Politico“ piešia kiek kitokį, ne tokį optimistinį paveikslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas