Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 31

Vėsa poilsiautojų prie jūros netraukia: gelbėtojai laiką skirs mokymuisi

Pirmąją vasaros dieną darbus pradėsiantys pajūrio gelbėtojai vėsius orus išnaudos mokymams. Ankstesniais metais dėl įšilusių orų gelbėtojams tekdavo darbus pradėti anksčiau. Šiemet tam nebuvo jokio poreikio, o ir artimiausios orų prognozės nežada vasariškos šilumos.
Pirmadienis Palangoje
Pirmadienis Palangoje / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

„Birželio 1-ąją, kaip suplanuota, pradės dirbti visi postai, tai yra 70 gelbėtojų. Vanduo jūroje savaitgalį siekė 11 laipsnių šilumos. Matėme ir vieną kitą besimaudantį. Žmonių mažai, bet yra“, – teigė Klaipėdos paplūdimių gelbėtojams vadovaujantis Aleksandras Siakki.

Pirmąją vasaros dieną darbus pradėsiantys gelbėtojai daugiau dėmesio skirs mokymams. Paklaustas, ar nereikės šildyti gelbėtojų postų, A.Siakki nusijuokė – gelbėtojai nesušals, nes turi specialias striukes.

Gelbėtojams ne vienerius metus vadovaujantis klaipėdietis teigė, kad dabartinės sinoptikų prognozės rodo Lietuvai tipiškus birželio orus: bus ir lietaus, ir nemalonaus vėjo, ir striukes teks išsitraukti. Vasara turėtų pasirodyti po Joninių.

„Tačiau mums aktualesnė vienos ar dviejų dienų prognozė. Tada tiksliau galime numatyti, koks vėjas pūs, koks bus bangavimas“, – vardijo A.Siakki.

Pats jis kol kas dar nedrįsta lįsti į Baltijos bangas, tačiau per treniruotes gali tekti.

„Labiau mėgstu, kai vanduo įšyla iki 20 laipsnių. Bet tikrai matau, kad žmonės eina į paplūdimius ir maudosi net tuomet, kai būna 16 laipsnių šilumos“, – pasakojo pašnekovas.

Paklaustas, koks ryškiausias gamtos reiškinys jam įsirėžė į atmintį, A.Siakki prisiminė 2013-uosius, kai staiga kilo smėlio audra.

Supanikavę žmonės, užuot gulėję ramiai ir nejudėję, bėgo iš paplūdimio, gelbėjo turtą ir galop strigo automobilių spūstyse.

„Taip, jau niekas nestebina: ir kai po kaitros staiga krenta temperatūra. Arba – priešingai – stipriai įkaitina“, – kalbėjo Klaipėdos paplūdimių gelbėtojų vadas.

Palangos centrinėje stotyje nuo gegužės 15-osios budi tik 5 gelbėtojai. Pirmąją kalendorinės vasaros dieną prisijungs dar 80 gelbėtojų.

25 km ilgio pajūrio paplūdimys ties Palangos savivaldybe suskirstytas į penkias zonas. Atsiras Pajūrio regioninio parko, Palangos, Kunigiškių, pietinis ir šiaurinis Šventosios paplūdimiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas