Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 29 /12:34

Lietuva pasiruošusi iš Uhano parsivežti savo piliečius, bet kol kas jie to neprašo

Trečiadienį Vidaus reikalų ministerija (VRM) sušaukė Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdį, kuriame aptartas Lietuvos pasiruošimas koronavirusui. Šiuo metu Uhane vieši du Lietuvos piliečiai, yra pasirengta juos parsivežti, tačiau kol kas to nepageidauja jie patys.
Valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis dėl korona viruso
Valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis dėl koronaviruso / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Pasak vidaus reikalų ministrės R.Tamašunienės, situacija šalyje šiuo metu esą valdoma puikiai ir skelbti ekstremalios situacijos šalies mastu nėra reikalo.

„Lietuva yra pasiruošusi gerai, reaguojama į tarptautinių institucijų informaciją. Ji yra nuolat atnaujinama ir teikiama gyventojams. Ir tokios grėsmės skelbti valstybinę ekstremalią situaciją nėra“, – sakė ji.

„Labai tikimės, kad situacija yra puikiai valdoma“, – pridėjo ministrė.

Jos teigimu, oro ir jūros vartus stebintys pareigūnai nuo šiol bus aprūpinti nuo koronaviruso apsaugančiomis priemonėmis.

Antradienį 15min skelbė, kad Uhane, infekcijos židinyje, yra du lietuviai. Pasak R.Tamašunienės, jie nepareiškė noro sugrįžti.

„URM pristatė, kad susisiekė su piliečiais, gyvenančiais Uhano mieste. (...) Tokio poreikio dabar nepareiškė nė vienas, kad norėtų sugrįžti, bet visada teikiama informacija. Žinoma, kad Prancūzija pasisiūlė pargabenti ir Lietuvos piliečius, jeigu toks poreikis būtų“, – sakė ji.

Rekomendacija nevykti į Kiniją lieka galioti.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, iš viso Kinijoje yra apie 300 lietuvių.

Aktyvuotas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centras

Pirmadienį buvo paskelbta, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aktyvuoja Ekstremalių situacijų operacijų centrą, kuris turėtų efektyviau koordinuoti veiksmus koronaviruso infekcijos atveju.

„Tikimės, gal to ir nebus, labai nenorime, bet pasiruošti turime iš anksto“, – tuomet žurnalistams kalbėjo centro vadovas Algirdas Šešelgis.

Pasak jo, šalį nuo koronaviruso saugoti turėtų ne tik oro uostuose budintys specialistai, tačiau ir krovinių uostas bei Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Jis taip pat pažymėjo, kad ir Lietuvoje esančios laboratorijos bus pasiruošusios tirti šį virusą.

Anot viceministro, šiuo metu sveikatos priežiūros įstaigoms yra išsiųstos rekomendacijos peržiūrėti savo priemonių sąrašą, naujai informuoti darbuotojus, kaip apsisaugoti ir veikti infekcijos protrūkio metu.

VIDEO: Ar Lietuva daro pakankamai, kad užkirstų kelią koronaviruso atsiradimui?

Iš Kinijos atvykusių asmenų būklė yra stebima kasdien

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė teigia, kad 16-a į Lietuvą iš Kinijos atvykusių asmenų yra intensyviai stebimi. Jos tikinimu, specialistai jiems skambina kiekvieną dieną, teiraujasi, kaip šie jaučiasi. Jeigu sveikata pablogėtų, anot R.Lingienės, greitai izoliuotas būtų ne tik užsikrėtusysis, tačiau ir su juo buvę asmenys.

„Buvo sutikta 16 asmenų, skridusių iš Kinijos. Buvo įteiktos žodinės ir rašytinės rekomendacijos, išmatuota jų kūno temperatūra, gauti visi kontaktiniai duomenys. Ir iki šiol mūsų žmonės, atsižvelgiant į dviejų savaičių inkubacinį periodą, bendrauja su jais kiekvieną dieną, klausia, kokia jų sveikata, kaip jie jaučiasi, ar nejaučia požymių. (…) Vykdoma nuolatinė stebėsena. Jokios rizikos jie nekelia“, – pažymėjo 15min studijoje antradienį viešėjusi specialistė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Jos teigimu, jeigu Lietuvoje visgi atsirastų infekcijos židinys, „viskas būtų atsekta labai greitai“, mat visuomenės sveikatos specialistai, bendradarbiaudami su oro linijomis ir oro uostų administracija, turėtų prieigą prie asmenų, keliavusių kartu, duomenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas