Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vien Joninių savaitgalį gautų pranešimų apie vaiko teisių pažeidimus skaičius – glumina

Praėjusį Joninių savaitgalį, per tris paras, vaiko teisių gynėjai gavo 362 pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė pabrėžė, kad kone šimtui vaikų skubiai prireikė užtikrinti kitokią – saugią, aplinką.
Verkia
Asociatyvi iliustracija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„2024 m. Joninių savaitgalį vaiko teisių gynėjai gavo 362 pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus, 86 kartus reagavome skubiai kartu su policijos pareigūnais, saugią aplinką prireikė užtikrinti 96 vaikams“, – pažymima Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės Ilmos Skuodienės komentare.

Lyginant su praėjusių metų Joninių savaitgaliu pranešimų skaičius gerokai išaugo, tam įtakos turėjo ir tai, kad šiais metais šventinis savaitgalis buvo ilgesnis nei pernai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ilma Skuodienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ilma Skuodienė

„Praėjusiais metais Joninių savaitgalį gavome 211 pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, iš jų 52 kartus teko reaguoti skubiai, kartu su policijos pareigūnais. Jeigu lygintume su Kalėdomis ir Naujaisiais metais, tai per Naujuosius iš viso sulaukėme 388 pranešimų, 90 atvejų reagavome skubiai, kartu su policija, saugią aplinką teko užtikrinti 123 vaikams.

Praėjusių metų Kalėdų savaitgalį buvome gavę 390 pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, iš jų 74 kartus teko reaguoti skubiai, saugi aplinka užtikrinta 103 vaikams“, – komentavo I.Skuodienė.

Iš tiesų, didžiosios šventės dažnai tampa iššūkiu tiek vaikams, tiek vaiko teisių gynėjams, nes į šeimas tenka vykti dažniau nei įprastai.

Tenka tik apgailestauti, kad nemažai žmonių šventes mini būtent tokiu būdu.

Tenka tik apgailestauti, kad nemažai žmonių šventes mini būtent tokiu būdu, kai yra nesaikingai vartojamas alkoholis, o kartais linksmybės virsta ir smurto protrūkiais prieš pačius artimiausius – vaikus ir kitus šeimos narius, pabrėžė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė.

  • Kilus klausimams, žmonės kviečiami pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje.
  • Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.

„Šiais metais per Jonines gavome 15 pranešimų dėl galimo smurto prieš vaikus. Svarbu atkreipti dėmesį, kad vaiko teisių gynėjai gauna daugiau pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus ne tik švenčių metu, gaunamų pranešimų skaičius auga kiekvienais metais – 2020 m. buvo gauta virš 39 tūkst. pranešimų, 2021 m. – virš 40 tūkst., 2022 – virš 44 tūkst., 2023 m. – daugiau nei 57 tūkst. Tai rodo, kad mūsų visuomenė tampa sąmoningesnė ir labiau linkusi padėti šalia esančiam vaikui“, – teigė tarnybos vadovė I.Skuodienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?