Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 07 25

Vienišąjį prezidentą nuolat supo jaunystės draugai

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus mėgo pabrėžti savo, kaip prezidento, vienatvę. Tačiau ar iš tiesų dešimtmetį Lietuvai vadovavęs V.Adamkus buvo toks vienišas?
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ teigimu – tikrai ne. Esą artimiausi V.Adamkaus draugai jį lydėjo visą gyvenimą – nuo gimnazijos laikų Kaune iki vadovavimo mūsų šaliai. Nors su atviru ir nuoširdžiu prezidentu dirbę jo komandos ar aplinkos žmonės tikina jį pažįstantys, tačiau tikrąjį prezidento veidą žino tik keli ištikimiausi bičiuliai.

Studentų veikla tapo draugystės pradžia

Jau vien tai, jog buvęs prezidento patarėjas Raimundas Mieželis televizijos humoro laidose buvo vadinamas V.Adamkaus vestuvių pabroliu, rodo, kad tolėliau buvusio valstybės vadovo stovėję žmonės daug ko apie jį nežinojo, rašo „Lietuvos rytas“. Buvo atvirkščiai: būtent V.Adamkus buvo R.Mieželio pabroliu 1958 metais Čikagoje.

Valdas ir Raimundas buvo aktyvūs studentai. Jų keliai susipynė, kai Čikagoje kūrėsi JAV studijuojančių lietuvių studentų sąjunga. Iš Kauno kilę vaikinai tapo studentų sąjungos valdybos nariais, o jų visuomeninė veikla virto bičiulyste.

Vaišina namie draudžiamais cepelinais

Pasak R.Mieželio, draugystei išsaugoti didelių pastangų nereikėjo – vienas kito nuomonę vertinantiems bičiuliams bendrauti sekėsi savaime. Valdui ir Raimundui sukūrus šeimas, susibičiuliavo ir jų žmonos, nors darbas šias šeimas tai suartindavo, tai atitolindavo. Jų draugystės neišardė net atstumas, teigia dienraštis.

Prezidento ir jo ilgamečio draugo susitikimai iki šiol neapsieina be vaišių. Kai Mieželiai būna sutarę, kad savaitgaliais juos aplankys Adamkai, namuose pakvimpa cepelinais, kuriuos namuose V.Adamkui draudžia valgyti jo žmona Alma.

Su bičiuliais – pokalbiai prie viskio

Kitas ilgametis kadenciją baigusio prezidento bičiulis Algirdas Birutis teigia, kad jam Valdas – ne prezidentas. Algirdo ir Jolitos Biručių būstas Čikagoje Adamkams tapo antraisiais namais.

Atvykę į JAV, jie visuomet apsistoja vienaaukščiame Biručių kotedže Čikagos priemiestyje. Namuose nurimus sutiktuvių šurmuliui, seni bičiuliai įsispiria į šlepetes, prisipila viskio ir plepasi, teigia „Lietuvos rytas“.„Daug kas iš vaikinų buvome nusižiūrėję Almą, bet nė vienam nepavyko konkuruoti su Valdu“, – „Lietuvos rytui“ atviravo G.Žemkalnis.

A.Birutis ir V.Adamkus susipažino dar prieš Antrąjį pasaulinį karą – 1938 m. Kaune. Abu mokėsi toje pačioje „Aušros“ gimnazijoje, per pertraukas  bėgdavo pirkti karštų bandelių su dešrelėmis.

Trečdalį amžiaus atostogauja kartu

Pasak dienraščio, Adamkai ir Biručiai iki šiol drauge atostogauja. Jie aplankė Kiniją, Kanadą, Japoniją, tačiau mėgstamiausia jų poilsio vieta - Ikstapos miestelis Meksikoje. Poilsiavietėje prie Ramiojo vandenyno pakrantės, kurioje gausu egzotiškų augalų, tvenkinių ir golfo laukų, ketvertukas kartu žiemoja jau 29-erius metus.

Dėl to, kad atostogaujantį prezidentą visur lydėdavo apsauga, poilsiavietės darbuotojai ir pažįstami V.Adamkų draugiškai ėmė vadinti „El Presidente“.

Kartu priešinosi vokiečiams

Susidomėjęs abi V.Adamkaus prezidentavimo kadencijas stebėjo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovas Gabrielius Žemkalnis, pastarųjų dvylika metų gyvenantis Vilniuje.

Buvęs šalies vadovas –  jo gyvenimo bendrakeleivis, žmogus, su kuriuo nedvejodamas eitų į žvalgybą.„Valdas - geriausias mano draugas. Jei nutiktų bėda, nebijočiau vidury nakties kreiptis pagalbos. Gera žinoti, prireikus turėsi į ką atsiremti. Aš jam irgi visada ištiesčiau pagalbos ranką“, – G.Žemkalnį cituoja „Lietuvos rytas“.

Jiedu mokėsi Kauno „Aušros“ berniukų gimnazijoje, karo metais slapta leido pogrindinį laikraštį, matė vienas kito jaunatviškus įsimylėjimus, glaudėsi pabėgėlių stovykloje Vokietijoje, džiaugėsi vienas kito karjeros laimėjimais.

Almą sužavėjo be konkurencijos

Per daugiau nei septyniesdešimt metų pažinties jie niekada nebuvo susipykę – kartu prasidėjus II Pasauliniam karui Kaune užsiėmė antivokiška propaganda, kartu pateko į pabėgėlių stovyklą.

Čia V.Adamkus sutiko savo būsimą žmoną – Almą Nutautaitę. „Daug kas iš vaikinų buvome nusižiūrėję Almą, bet nė vienam nepavyko konkuruoti su Valdu“, – „Lietuvos rytui“ atviravo G.Žemkalnis.

Brazauskai – kaimynai, bet ne draugai

Vienuolika metų Turniškėse kaimynystėje gyvenančios kadenciją baigusių prezidentų Algirdo Brazausko ir V.Adamkaus šeimos negalėtų pasigirti, kad labai gerai pažįsta viena kitą. Šie kaimynai sutaria, bet didelių draugysčių iki šiol nepuoselėjo.

Kartais V.Adamkus užsukdavo pasisvečiuoti pas 76-erių A.Brazauską. „Pasikalbėdavo arba kieme, arba mūsų oranžerijoje. Jiedu tardavosi ir svarstydavo valstybės valdymo klausimus, o ne asmeninius reikalus“, – dienraščiui teigė Kristina Brazauskienė. Ji viliasi, kad dabar, V.Adamkui baigus prezidento kadenciją, jų kaimyniški santykiai gali tapti glaudesni.

A.Brazausko žmona neabejoja, kad jų ir Adamkų šeimos - idealios kaimynystės pavyzdys, nes nei viena, nei kita nelenda į asmeniškumus, laikosi pagarbaus atstumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas