Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 21

Vilniaus baseino skandalas: kaip viskas vyko

Vilniaus liberalai vis giliau klimpsta baseino statybų skandale. Prieštaringa informacija, nutylėti duomenys, nuslėpti pietūs su „MG Baltic“ vadovais – visa tai klampina merą Remigijų Šimašių ir vicemerą Liną Kvedaravičių.
Remigijus Šimašius ir Linas Kvedaravičius priversti aiškintis dėl santykių su MG Baltic
Remigijus Šimašius ir Linas Kvedaravičius priversti aiškintis dėl santykių su „MG Baltic“ / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

15min skaitytojams pateikiame visą įvykių chronologiją:

VIDEO: Vilniaus baseino skandalas: kaip viskas vyko

Konkursas, paskelbtas praėjusių metų pabaigoje, apaugo prieštaringais pareiškimais iš Vilniaus valdžios dangoraižio. Vieną dieną L.Kvedaravičius pareiškia, kad laimėjo „Mitnija“, nors ji konkurse tiesiogiai nedalyvavo. Kiek daugiau nei po savaitės R.Šimašius paskelbė, esą konkurso laimėtojai „MG Baltic“ įmonę ketina samdyti subrangove – ir kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT), nors ši patikrinimą buvo pradėjusi prieš mėnesį.

Dar viena prieštaringa detalė – mero ir vicemero pareiškimai, esą jie neturėjo jokio supratimo apie „Mitnijos“ ryšį su konkurso laimėtoju pripažintu konsorciumu, o informacija apie „MG Baltic“ pėdsakus neva gauta tik po savivaldybės viešųjų pirkimų patikrinimo. Mat būtent L.Kvedaravičius gerokai iki korupcijos skandalo pradžios būtent šią įmonę įvardijo konkurso laimėtoja, o po pusantros savaitės Vilniaus vadovai žinią apie „Mitnijos“ figūravimą šiame konkurse jau interpretavo kaip netikėtumą.

Derėtų atkreipti dėmesį į pirkimo procedūrų specifiką. Mat tai nebuvo iki galo pavykęs atviras konkursas. Balandžio viduryje Vilniaus savivaldybė atmetė visus keturis turėtus pasiūlymus, motyvuodama per didelėmis kainomis. Dėl to pereita prie derybų su visais keturiais dalyviais.

Iki derybų pirmavo konsorciumas su nykštukine bendrove „Vilmeta“, kuri, kaip ketvirtadienį atskleidė 15min, yra tiesiogiai kontroliuojama „MG Baltic“ statybų įmonės „Mitnija“. Konsorciumo pasiūlyta kaina iki derybų – lygiai 3,8 mln. eurų.

15min nuotr./„MG Baltic“ stambiame Vilniaus savivaldybės konkurse dalyvavo iškart dviem frontais
15min nuotr./„MG Baltic“ stambiame Vilniaus savivaldybės konkurse dalyvavo iškart dviem frontais

Vilniaus valdžia yra prasitarusi, kad šis konsorciumas derybose kainą sumažino iki maždaug 3,7 mln. eurų. Tiesa, viešai skelbta, kad savivaldybė iš pradžių planavo baseiną pastatyti už daug mažesnę sumą – apie 3 mln. eurų.

Taigi savivaldybės viešųjų pirkimų komisija po derybų turėjo nuspręsti, ar maždaug 100 tūkst. eurų sumažinta kaina yra priimtina. Gegužės 3 d., kai „Mitnijos“ pergalę konkurse viešai paskelbė L.Kvedaravičius, toks sprendimas dar nebuvo priimtas – tai 15min oficialiai patvirtino pirkimą vertinanti VPT. Sprendimą patvirtinti „Vilmetos“ konsorciumą laimėtoju komisija priėmė gegužės 5 d., 16 val.

Itin spalvinga detalė – nutylėti mero R.Šimašiaus pietūs su „MG Baltic“ prezidentu Dariumi Mockumi ir kitais žmonėmis iš koncerno vadovybės. Meras patvirtina, kad pietūs vyko tą pačią gegužės 5 d., kelios valandos iki paskutinio viešųjų pirkimų komisijos posėdžio. Vis dėlto R.Šimašius tvirtina su D.Mockumi ir kompanija viešųjų pirkimų neaptarinėjęs. Tarp pietų temų jis įvardija paminklą Jonui Basanavičiui.

Dėl santykių su „MG Baltic“ liberalai priversti aiškintis kilus didžiausiam korupcijos skandalui partijos istorijoje.

Liberalų lyderis Eligijus Masiulis galimai paėmė itin didelės vertės kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Po STT kratų politiko namuose, „MG Baltic“ patalpose ir partijos būstinėje E.Masiulis nutarė pasitraukti ir iš partijos, ir iš teisinę neliečiamybę jam užtikrinusio Seimo nario posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas