Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 04 04

Vilniaus Gaono žydų muziejaus vadovą glumina sostinės mero idėja kurti naują žydų muziejų

Valstybinį Vilniaus Gaono žydų muziejų suglumino praėjusią savaitę spaudoje pasirodžiusi informacija apie valdžios institucijų ketinimus sostinėje steigti dar vieną žydų muziejų, užuot užtikrinus paramą jau vykdomiems projektams. Tokį norą pareiškė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.
Markas Zingeris
Markas Zingeris / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sutaria premjeras ir Vilniaus meras

Greta Vilniaus kongresų ir sporto rūmų, kuriuos atnaujinti ketina Vyriausybė, Vilniaus meras R.Šimašius siūlo įrengti Lietuvos žydų istorijos muziejų.

Jis teigia, kad tam pritaria ir premjeras.

„Vyriausybė, manau, teisingai padarė, kad sustabdė neskaidriai vykdytą pirkimą, pradėtą dar anksčiau. Bet ten neabejotinai turi būti konferencijų centras. Mes tik aptarėme, kad labai būtų prasminga, jei šalia konferencijų centro ar iš dalies integruotas į konferencijų centrą būtų Lietuvos žydų istorijos muziejus.

Tikėtina, kad idėja gali būti puikiai realizuota ir tapti traukos centru. Sutarėme, kad idėją toliau vystysime. Džiugu, kad ir mano, ir premjero nuomonės sutampa dėl to“, – BNS praėjusią savaitę po susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu sakė sostinės meras.

Anot R.Šimašiaus, idėja kol kas neaptarta su Lietuvos žydų bendruomene.

„Mes iš tikrųjų aptarsime tai su Lietuvos žydų bendruomene, nes akivaizdu, kad žydų kultūros atgimimas, toks traukos centras būtų naudingas ir reikalingas“, – sakė jis.

Tačiau šią idėją parėmė Amerikos žydų komitetas. „Mes manome, kad tai yra svarbi iniciatyva ir su Vyriausybės pagalba ji gali būti įgyvendinta. Mes prieš kelias dienas lankėmės muziejuje Varšuvoje, jis yra labai labai įspūdingas, yra daugybė muziejų Europoje (...). Tad tai būtų gera pradžia, gera žydų-lietuvių santykių tąsa, jei toks muziejus būtų įkurtas Lietuvos sostinėje“, – per spaudos konferenciją Vilniuje penktadienį sakė komiteto vadovas Rusijos reikalams Samas Kligeris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus sporto rūmai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus sporto rūmai

Jis pabrėžė, kad praėjusį penktadienį vykusiame susitikime Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas taip pat išreiškė paramą šiai idėjai.

Vilniaus Gaono žydų muziejaus vadovas suglumęs

Tačiau šiai idėjai nepritaria Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris.

Jis primena, kad Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus, kurio padaliniai įsikūrę autentiškuose, glaudžiai su Vilniaus žydų istorija susijusiuose pastatuose, pastaruoju metu išgyvena intensyvų ir produktyvų laikotarpį. Čia vyksta aukščiausio lygio tarptautiniai renginiai, kaip kad Tarptautinio Holokausto atminties aljanso konferencija, surengta kovo 22-23 d., nuolat auga lankytojų skaičius.

Vilniui nereikalingas neprofesionalus žydiškas disneilendas, o matant, kad sprendimai priimami improvizuotai, kitko tikėtis neišeina.

„Istoriniuose pastatuose kuriamos naujos nuolatinės ekspozicijos: jau šį rudenį duris atvers litvako dailininko Samuelio Bako muziejus, netolimoje ateityje planuojama atidaryti Lietuvos žydų kultūros muziejų (Litvakų centrą) bei Holokausto Lietuvoje ir Vilniaus geto memorialinį muziejų, kuriuo domisi pasaulinės muziejininkų organizacijos, kaip kad ICOM.

Pastarasis muziejus bus įkurtas istoriniame pastate Žemaitijos g., praėjusį mėnesį įtrauktame į Kultūros vertybių registrą. Čia prieškariu veikė viešoji „Meficei Haskala“ biblioteka, vėliau – Vilniaus geto biblioteka, kurioje vykdavo kultūriniai renginiai, rinkdavosi geto pasipriešinimo organizacijos dalyviai. 1945 m. Holokaustą išgyvenę žydai čia įkūrė Žydų muziejų, vėliau uždarytą sovietinės valdžios. Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus istorinį bibliotekos pastatą ketina įveiklinti ir paskirti Holokausto edukacijai. Muziejui pasipildžius naujais padaliniais, bus sukurtas unikalus lankytojo kelias, leidžiantis pažinti žydišką Vilnių“, – rašoma M.Zingerio pranešime spaudai.

M.Zingeris primena, kad dar vienas muziejaus padalinys veiks Druskininkuose, gimtajame pasaulinio garso skulptoriaus Žako Lipšico mieste, kuriame rengiamas atnaujintas Ž.Lipšico memorialinis muziejus.

Pasak muziejaus direktoriaus M.Zingerio, Lietuvos žydų muziejaus atkūrimas 1989 m. buvo Lietuvos atkūrėjų ir signatarų moralinė nuostata, kurią pavyko įgyvendinti, tačiau šiandien žydų paveldo aktualizavimo strategijos ir vizijos Lietuvoje stinga.

„Lietuvos žydų paveldo aktualizavimo strategija dar tik formuojama, o sprendimai priimami klausimo neaptarus nei su profesionaliąja bendruomene (Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus darbuotojai apie planus steigti naują muziejų sužinojo tik iš spaudos), nei su etnine-religine (kaip aiškėja iš LŽB pirmininkės Fainos Kukliansky komentaro „Lietuvos žinių“ portalui). Idėjos nuleidžiamos iš viršaus jų kompetentingai neišdiskutavus, lyg mūsų biudžetui neužtektų grandiozinių projektų. Vilniui nereikalingas neprofesionalus žydiškas disneilendas, o matant, kad sprendimai priimami improvizuotai, kitko tikėtis neišeina“, – teigia Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius M.Zingeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas