Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 27

Vilniaus kolegijos studentų pagalbos šauksmas: esame prievarta varomi pas koronaviruso ligonius

Vilniaus kolegijos bendrosios praktikos slaugytojo specialybės studentai tikina esantys verčiami praktiką atlikti gydymo įstaigų skyriuose, kuriuose gydomi koronaviruso ligoniai. Vilniaus kolegijos atstovai teigia, jog tokia jau dalia, kad bendrosios praktikos slaugos studentai, tiek studijuodami, tiek dirbdami, neišvengiamai turės bendrauti su pacientais, sergančiais įvairiomis ligomis, tarp jų – ir COVID-19. Jie pabrėžia, kad praktikantai bus aprūpinti apsaugos priemonėmis.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

„Esame siunčiami praktikai, kaip ir priklauso, į gydymo įstaigas. Jas rinkomės pagal sąrašą, tačiau mes nebuvome informuoti, kad mums reikės pagal situaciją eiti į COVID-19 skyrius“, – 15min teigė atskleisti tapatybės nenorėjusi Vilniaus kolegijos studentė.

Anot jos, trečiadienį įvyko net porą valandų užtrukęs susitikimas su praktikos vadove, kuriame studentams buvo pasakyta, kad praktikantams teks dirbti minėtuose skyriuose.

„Buvo pasakyta, kad tie, kurie vyks į Santaros klinikas, tokiame skyriuje dirbs visi, – stebėjosi ji. – Paklausus, ar mes galime atsisakyti, buvo labai aiškiai pasakyta, kad arba patys sau ieškotės praktikos vietos, nes kolegija jau jums nebepadės, arba pasiimkite akademines atostogas ir laukite, kada baigsis koronaviruso epidemija“.

Anot jos, studentai į minėtus ligoninių skyrius eiti bijo, tarp jų net yra tokių, kurie galėtų būti priskirti rizikos grupei. Didžioji dalis studentų, anot jos, gyvena ne vieni – kas su antra puse, kas su tėvais, kas su kambariokais, todėl nesinori rizikuoti apkrėsti savo artimųjų.

Užsikrėtus praktikos neužskaitys?

Pašnekovė pabrėžė, kad kolegijoje tokiais dalykais niekas nesidomėjo.

„Pati kolegija neužtikrina mūsų saugumo įstaigoje, kurioje mes dirbsime“, – piktinosi ji.

Jei praktika trunka 7 savaites, o jūs 4 savaites sirgsite, sako, tai kur jūsų praktika?

Maža to, anot studentės, nežadama užskaityti praktikos tiems, kurie galbūt užsikrės ją atlikdami.

„Jei praktika trunka 7 savaites, o jūs 4 savaites sirgsite, sako, tai kur jūsų praktika?“ – pasakojo ji.

Studentės teigimu, bandžiusiems prieštarauti buvo pasakyta, esą taip vyksta visur: „Mūsų nuomonė niekam nesvarbi, sakė, visur taip vyksta. Aš suprantu savanorius, bet mes tokie nesame. Mes suprantame sudėtingą situaciją, net ir galėtume padėti, bet ne šitokiu būdu net nepaklausus, nepasidomėjus, kokia studentų sveikata, kokiomis ligomis jie serga“, – pasipiktinimo neslėpė pašnekovė.

Kolegija: teks bendrauti su įvairiomis ligomis sergančiais pacientais

Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto administracija nepaneigė, kad susirgusių studentų praktika nebūtų įskaitoma. Jos atsakyme 15min teigiama, kad Europos Komisijos direktyvoje numatyta minimali praktikos trukmė yra 2300 valandų.

„Neįvykdžius minėtos direktyvos reikalavimų, absolventai negautų licencijos ir negalėtų verstis bendrosios praktikos slaugos praktika, nes turėtų atlikti papildomą praktiką po studijų baigimo“, – aiškina kolegija.

Pasak atsakymo, studentai, pasirinkę studijų programą „Bendrosios praktikos slauga“, tiek studijuodami, tiek dirbdami, neišvengiamai turės bendrauti su pacientais, sergančiais įvairiomis ligomis tokiomis, kaip tuberkuliozė, ŽIV, COVID-19 ir kitos.

Sutinkame, kad rizika užsikrėsti COVID-19 sveikatos priežiūros įstaigose yra didesnė, todėl taikomos saugos priemonės.

„Studentams suderinamos praktikos vietos sveikatos priežiūros įstaigose, su kuriomis yra sudarytos sutartys ir kuriose galima pasiekti studijų programos rezultatų. Jie taip pat turi galimybę patys susitarti dėl praktikos atlikimo vietos asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, tiek privačiame, tiek ir viešajame sektoriuje, bet kuriame Lietuvos mieste. Dėl praktinio mokymo vietų su studentais derinama iš anksto“, – teigia kolegija.

Anot jos atstovų, studentai, kurie šiuo metu atlieka praktiką sveikatos priežiūros įstaigose, kaip ir įstaigos personalas, yra aprūpinami apsaugos priemonėmis, jiems atliekamas testas dėl COVID-19.

„Sutinkame, kad rizika užsikrėsti COVID-19 sveikatos priežiūros įstaigose yra didesnė, todėl taikomos saugos priemonės. Sveikatos priežiūros specialistai, tame tarpe ir bendrosios praktikos slaugytojai, kurių trūkumas jaučiamas šalyje, yra labai svarbi grandis valdant, šią sudėtingą situaciją“, – teigiama atsakyme.

Kolegija pabrėžia, kad dalis bendrosios praktikos slaugos studijų programos studentų jau dirba sveikatos priežiūros įstaigose, derindami studijas ir darbą.

„Dalis studentų talkina kaip savanoriai Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre ar sveikatos priežiūros įstaigose ir taip prisideda prie Covid-19 pandemijos padarinių mažinimo“, – rašo kolegijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas