Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 17

Vilniaus meras sako, kad Naujamiestyje norimi iškirsti medžiai nėra saugotini, bet mato dvi galimas išeitis

Savaitgalį socialiniuose tinkluose kilo dalies visuomenės nepasitenkinimas dėl J.Basanavičiaus gatvėje Vilniuje, prie rašytojui Romainui Gary skirtos skulptūros „Berniukas su batu“, išskirsti norimų medžių. Bendrovė „Dobilo daigas“ planuoja praplėsti kavinę ir rūsyje įsirengti stoglangius. Pagal projektą terasoje šalia „Lietuvos geležinkelių“ pastatų komplekso numatyta iškirsti devynis medžius.
Medžiai prie Romaino Gary skulptūros, Valdas Benkunskas
Medžiai prie Romaino Gary skulptūros, Valdas Benkunskas / BNS nuotr./15min koliažas

Į ažiotažą pirmadienio vakarą feisbuke sureagavo Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Meras paaiškino, kad pagal nacionalinius teisės aktus, saugotinais želdiniais nelaikomi augantys ant pastatų stogų, pamatų ar kitų jų dalių, inžinerinių statinių.

„Tokie želdiniai gali būti šalinami be jokių atskirų leidimų. Gali būti bet kada sunaikinami. Taip ir yra J.Basanavičiaus gatvėje esančių medžių atveju. Akivaizdu, kad teisinė apsauga šiuo atveju prasilenkia su realia padėtimi. Net nebūdami teisiškai saugomi, skvero medžiai esmingai formuoja vietovės aplinką ir yra neatskiriama urbanistinės visumos dalis“, – rašė V.Benkunskas.

Vis dėlto, miesto meras mato du galimus kelius iš šios situacijos.

„Pirma, atsižvelgus į savivaldybės urbanistų argumentus dėl medžių vertės teritorijos įvaizdžiui, gatvės mikroklimatui, socialinės naudos, taip pat į viešąją nuomonę ir net reputacines rizikas projekto užsakovams ir vystytojams, pats pastato savininkas atsitraukia nuo pirminės idėjos ir atsisako medžius iškirsti. Su verslininkais buvo ne kartą kalbėta, įtikinėta ir dar šiandien kontaktuota dėl galimybės išsaugoti medžius, tačiau panašu, jog kol kas jokie argumentai nepadeda. Tikiuosi, padės viešas spaudimas“, – rašė meras.

Jis taip pat informavo, kad miesto savivaldybė įpareigojo savininkus pristatyti planuojamus darbus visuomenei, supažindinti dėl kokių priežasčių planuojamas želdinių šalinimas ir koks galėtų būti vykdomas artimiausios aplinkos želdinimas naujais medžiais ir krūmais.

Anot V.Benkunsko, savivaldybė taip pat informavo savininkus, kad želdinių šalinimo darbai gali būti vykdomi tik susiderinus želdinimo schemą tiek su visuomene, tiek su specialistais.

Meras sako, kad kol kas tai nėra įvykdyta.

„Todėl labai palaikau ir kviečiu visus dalyvauti ir ginti, kas brangu, nors ir formaliai nėra apsaugota teisės aktais“, – feisbuke rašė jis.

Kita galima išeitis, anot mero, medžiai gali tapti saugotinais kaip kultūros paveldo objektas.

„Medžių kompleksas sukuria aiškią urbanistinę vertę ypatingoje miesto vietoje, todėl gali būti įtraukiamas į kultūros paveldo saugotinų objektų sąrašą. Tai nėra greitas procesas, bet, ko gero, vienintelis realus norint sukurti teisinę apsaugą. Tokį pavedimą Kultūros paveldo departamentui šiandien suformavo kultūros ministras Simonas Kairys.

Nors teisinės aplinkybės nėra palankios viešajam interesui ginti, tikiu pastato savininkų sveiku protu ir gebėjimu išgirsti plačios miesto bendruomenės balsą. Ilgoje perspektyvoje turinio viršenybė visada“, – feisbuke rašė meras.

Kaip anksčiau pirmadienį rašė 15min, Vilniaus savivaldybė teigia dėjusi visas pastangas išsaugoti medžius ir reikalavusi rasti sprendimą, kaip nenukirsti klevo, šešių kaštonų, uosialapio klevo ir kaukazinės slyvos.

Anot Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjo Gintauto Runovičiaus, „keletą dešimtmečių čia brendę medžiai yra išaugę prie pat pastato pamatų. Paveldosaugos specialistai tvirtina, kad šaknys ardo pastatą. Medžius įvertino ir mūsų specialistai. Deja, kad ir kaip norėtume, neturime teisinių galių jų apsaugoti.“

Ketinimą iškirsti medžius, pati įmonė motyvuoja tuo, kad „nepašalinus medžių, būtų neįmanoma atlikti rekonstrukcijos, be to, jie ardo pastatus, atraminę sieną“.

Vilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėjo „Dobilo daigo“ kreipimąsi dėl sostinės savivaldybės nesutikimo kirsti šiuos medžius bei jos argumentus nepritarti želdinių šalinimui pripažino nepakankamais ir nepagrįstais.

Liepos 19 dieną, 18 val., J.Basanavičiaus g. 14A pastate įmonė rengia susitikimą su gyventojais, kuriame ketina pristatyti projektą.

Tuo metu socialiniuose tinkuose plinta kultūros bendruomenės pasipiktinimas tokiais planais bei savivaldybės neveiksnumu ir kviečiama žmones rinktis į protesto akciją „– 9 medžiai“.

Reaguodama į viešoje erdvėje kilusį rezonansą dėl planų sostinės Jono Basanavičiaus gatvėje prie skulptūros „Berniukas su batu“ pašalinti devynis medžius Generalinė prokuratūra nutarė atlikti savo patikrinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas