Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 15

Mirė dar du COVID-19 užsikrėtę asmenys, dėl pažeidimų Vilniaus klinikinėje ligoninėje žadama kreiptis į prokuratūrą

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) dėl pažeidimų Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje ir viešojo intereso gynimo pirmadienį kreipsis į prokuratūrą, penktadienį spaudos konferencijos metu pranešė NVSC atstovė Rolanda Lingienė. Šioje ligoninėje, anot jos, mirė dar du asmenys, užsikrėtę koronavirusu. Vieno iš jų mirties priežastis – koronavirusas, dėl kito asmens dar aiškinamasi.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vienam iš mirusiųjų COVID-19 nustatytas po mirties.

„Mirties priežastis dar neaiški, ar tai bus tikrai COVID-19, ar tai bus kita mirties priežastis“, – sakė R.Lingienė.

Abu mirę asmenys, pasak jos, priklausė rizikos grupei.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 12 užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Visi jie, anot R.Lingienės, nustatyti Vilniaus apskrityje, aštuoni iš 12 yra susiję su židiniais.

„40 proc. infekcijos plinta židiniuose“, – apibendrino specialistė.

Penki atvejai iš 12, pasak jos, buvo patvirtinti Vilniaus miesto ligoninės pacientams. Vienas iš jų ir mirė.

„Buvo gydomas Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje, bet į statistiką ši mirtis pateks rytoj“, – kalbėjo R.Lingienė.

Taip pat, pasak NVSC atstovės, susirgo iš klinikinės ligoninės išrašyto asmens šeimos narys: „Taigi šeši atvejai yra susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine.“

Iš viso Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje serga 31 asmuo: 11 darbuotojų ir 20 pacientų.

„Atliekant epidemiologinę diagnostiką net šešių išrašytų asmenų artimiems giminaičiams irgi buvo patvirtinta COVID-19 liga. Ir taip pat stebime šio židinio sąsajas su Pergalės g., Antavilių pensionato, Vilniaus savivaldybės įmone „Vilniaus viešasis transportas“, – teigė R.Lingienė.

Dar vienas praėjusią parą nustatytas atvejis, anot jos, susijęs su UAB „Vilnika“.

„Susirgo UAB „Vilnika“ darbuotojo šeimos narys. Vadinasi, čia židinys nėra iki galo užgesęs“, – pažymėjo specialistė.

Epidemiologinė situacija šiame name yra ypač nepalanki.

„Ir taip pat, kas kelia didelį susirūpinimą, vakar registruotas vienas atvejis name Vilniaus Pergalės g. 15, apie kurį aš jau kalbėjau prieš tai keletą dienų. Susirgo trečias asmuo. [...] O epidemiologinė situacija šiame name yra ypač nepalanki, nes dauguma jo gyventojų naudojasi bendrais sanitariniais mazgais ir virtuvėmis“, – komentavo R.Lingienė.

Namo gyventojai, anot jos, buvo apklausti, Vilniaus savivaldybės prašoma suorganizuoti gyventojų ištyrimą, kad jiems nereikėtų vykti iki mobiliųjų patikros punktų.

„Gavome informaciją, kad dėl didelių darbo krūvių administracija to padaryti neketina. Bet vis tik dar kartą labai prašau Vilniaus miesto savivaldybės administracijos rasti galimybę ištirti šio namo gyventojus jų gyvenamojoje vietoje. Nes turime pagrįstų abejonių, kad jie nuvyks į kitas stoteles. O trys atvejai – tai jau nemažai“, – pabrėžė R.Lingienė.

Dėl dar keturių užsikrėtimo COVID-19 atvejų informacija esą renkama.

NVSC Vilniaus departamento specialistai Vilniaus klinikinėje ligoninėje nustatė „esminių pažeidimų, susijusių su užkrečiamosios ligos išplitimo rizika“, dėl to, pasak R.Lingienės, bus kreiptasi į prokuratūrą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolanda Lingienė ir Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolanda Lingienė ir Aurelijus Veryga

„Priėmimo skyriuje iki šiol netinkamai atskirti karščiuojančių ir nekarščiuojančių bei personalo srautai, taip pat netinkamai iki šiol naudojamos asmens apsaugos priemonės, nėra sudarytų tinkamų sąlygų jų nusiėmimui ir užsidėjimui. Taip pat neišlaikomi pakankami atstumai tarp pacientų lovų Kardiologijos, intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje, ir epidemiologiškai reikšmingose patalpose yra daiktų, kurių niekaip negalima tinkamai nukenksminti“, – vardijo NVSC atstovė ir pridūrė, kad šioje įstaigoje kyla klausimų ir dėl darbuotojų darbo laiko apskaitos.

Dėl galimų pažeidimų, anot jos, bus kreiptasi į Darbo inspekciją, Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą, dėl viešojo intereso gynimo – į Vilniaus apygardos prokuratūrą.

Penktadienį Slovėnija tapo pirmąja Europos Sąjungos šalimi, paskelbusia koronaviruso protrūkio savo teritorijoje pabaigą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, paklaustas, kokiai situacijai esant Lietuva galėtų taip pat atšaukti karantiną, atsakė, kad su tuo nereikėtų skubėti.

Slovėnijos sprendimą jis įvertino kaip drąsų.

„Toks įdomus paskelbimas. [...] Sakyčiau, drąsus šalies sprendimas. Aišku, aš jo negaliu nei kritikuoti, nei kažkaip smarkiai komentuoti.

Nereikėtų skubėti su epidemijų pabaigos skelbimais.

Bet aš galvoju, kad nereikėtų skubėti su epidemijų pabaigos skelbimais, todėl kad kai kurių šalių patirtis rodo, kad atsipalaidavus, nustojus atidžiai prižiūrėti atvykstančius asmenis, skaičius vėl gali pradėti augti ir vėl gali būti nustatomi nauji įvežtiniai atvejai“, – kalbėjo ministras.

A.Veryga ragino nepamiršti, kad COVID-19 iš Lietuvos niekur nedingo: „Neužmirškim, kad virusas yra gyvas ir kol Lietuvoje jis yra fiksuojamas, kol yra užsikrėtusių žmonių, kol jie nėra patvirtinti kaip pasveikę, virusas gyvena Lietuvoje [...], plitimo galimybė vis tiek išlieka, tegul ir labai nedidelė. Be to, neužmirškim, kad yra šalių, kur jis plinta labai greitai.“

Iš užsienio šalių grįžtančiųjų izoliacija, karantinavimas, pasak ministro, „tikrai labai ilgai bus aktualus“.

Spaudos konferencija iš ministerijos:

NVSC duomenimis, Lietuvoje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius – 1523, per praėjusią parą infekcija diagnozuota 12 asmenų. Nuo koronaviruso mirė 54 žmonės, pasveikusiais laikomi – 965.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas