Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 28

Vilniaus priklausomybės ligų centrui uždrausta tirti ŽIV asociacijoje „Demetra“

Antradienį Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyboje (VASPVT) įvyko posėdis, kurio metu turėjo būti apsispręsta, kokias ir ar skirti kontrolės priemones ar sankcijas Vilniaus priklausomybės ligų centrui (VPLC), kuris, kaip buvo nustatyta anksčiau, asociacijoje „Demetra“ teikdamas paslaugas pažeidžia teisės aktus.
Asociacijos „Demetra“ kolektyvas ir savanoriai
Asociacijos „Demetra“ kolektyvas ir savanoriai / Asmeninio albumo nuotr.

Vilniaus priklausomybės ligų centras posėdyje nedalyvavo. 15min atsiųstame VASPVT rašte teigiama, kad Vilniaus priklausomybės ligų centras informavo Akreditavimo tarnybą, jog susipažino ir sutinka su Akreditavimo tarnybos parengta neplaninio sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės patikrinimo ataskaita bei direktoriaus įsakymu.

„Akreditavimo tarnyba įspėjo Centrą dėl nustatytų Lietuvos teisės aktų pažeidimų ir įpareigojo nutraukti veiklą licencijoje nenurodytu adresu, tai yra ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacijos „Demetra“ patalpose“, – teigiama 15min atsiųstame VASPVT rašte.

Apie nutrauktą asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą Centras įpareigotas informuoti Akreditavimo tarnybą iki balandžio 5 d.

Kaip pirmadienį 15min teigė VPLC, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūrai veiklai tarnybos sprendimo projektas, su kuriuo VPLC susipažino, numato įpareigoti VPLC sustabdyti testavimą greitaisiais ŽIV testais „Demetros“ patalpose, kol VPLC negaus atskiros asmens sveikatos priežiūros licencijos Asociacijos „Demetra“ adresu. „VPLC pripažįsta šį teisėtą Tarnybos reikalavimą, yra sustabdęs testavimą greitaisiais ŽIV testais Asociacijos „Demetra“ patalpose. Gavęs oficialias išvadas, svarstys galimybę kreiptis dėl licencijos veiklos atnaujinimui“, – teigiama 15min atsiųstame komentare.

Priminsime, kad 15min rašė, jog asociacija „Demetra“, atliekanti vienos minutės nemokamus ŽIV testus, šiuo metu veiklos nevykdo. Ją nusprendė sustabdyti sulaukusi kaltinimų vykdant neteisėtą asmens sveikatos priežiūros veiklą. Kol „Demetra“ neveikia, socialinis šešėlis – narkomanai, prostitutės, kurie anksčiau būtų kreipęsi į asociaciją, dėl ŽIV šiuo metu netiriami.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT) ėmė krėsti asociaciją, gavusi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) raštu pateiktą prašymą. ULAC tvirtina apie tai nieko nežinantis. Tuo metu asociacija „Demetra“ jaučiasi puolama be pagrindo ir mano, kad reikėtų remtis tarptautine praktika, rekomenduojančia supaprastinti ŽIV tyrimo atlikimą, ir daryti tai nemokamai ir anonimiškai, kai tuo tarpu Lietuvoje esą elgiamasi priešingai.

Po patikrinimo Akreditavimo tarnyba nustatė, kad Centras Asociacijos patalpose asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikia pažeisdamas Lietuvos teisės aktų reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas