Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 23 /12:15

Savivaldybė – išsišokėlė: Vilniaus rajono valdininkai trukdė išgabenti rinkimų biuletenius

Drama Vilniaus rajono savivaldybėje, kai jos tarnautojai neleido išvežti rinkimų biuletenių į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), baigėsi. Biuleteniai pasiekė saugojimo vietą. Situaciją padėjo išspręsti ir sostinės policija.
Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių
Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ką tik gavau žinią iš kolegų, iš Rinkimų organizavimo skyriaus, kad balsavimo biuleteniai jau saugiai vyksta į vietą, kur bus saugomi toliau“, – 15min sakė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

„Panašu, kad situacija sprendžiama“, – pridūrė ji.

Vėliau ji pridūrė, kad biuleteniai sėkmingai pasiekė VRK „Viskas išsisprendė taikiai. Biuleteniai šiuo metu yra saugojimo vietoje“, – BNS sakė I.Ramanavičienė.

Pasak VRK atstovės, žinia apie dar neregėtą situaciją Vilniaus rajono savivaldybėje pasiekė ketvirtadienio rytą.

„Vilniaus rajono savivaldybė sudarė tam tikras kliūtis atgabenti balsavimo biuletenius ir kitus dokumentus į VRK. Šis formalumas yra visiškai paprastas – nė viena savivaldybė nėra trukdžiusi šitam procesui ir sudariusi kažkokių kitokių kliūčių“, – pasakojo I.Ramanavičienė.

Jos teigimu, aplink Vilniaus rajono savivaldybę budėjo „kitos pajėgos“ ir rinkimų komisijai „nebuvo leidžiama atlikti formalumo“.

Įsitraukė ir policija

Kad biuleteniai jau gabenami į VRK, 15min patvirtino ir Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

„Viskas išspręsta, biuleteniai pakrauti, darbuotojai paprašė palydėti autobusiuką iki VRK, pareigūnai palydės“, – teigė policijos atstovas.

Jo teigimu, policija, pamačiusi situaciją, pati vyko į vietą jos spręsti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Matonis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Matonis

Vilniaus rajono atstovė nekomentuoja: tai politinis reikalas

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė ketvirtadienį atsisakė komentuoti aplinkybes, kai VRK nebuvo suteiktas transportas savivaldos rinkimų biuleteniams pervežti, teigdama, jog tai yra politinis klausimas.

„Kiek man žinoma, tai nėra administracijos reikalas, o politinis, tad savivaldybės administracija komentaro neteiks“, – BNS sakė savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus atstovė Ilona Leganovič.

Taip ji atsakė paprašyta pakomentuoti situaciją, kai Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienį pranešė, jog jos atstovams savivaldybė nesudaro galimybės „prieiti prie biuletenių, juos atvežti į VRK“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių

Vilniaus rajono merė rinkimų biuletenių išvežti neleido siekdama perskaičiavimo

Vilniaus rajono merė Marija Rekst savivaldos rinkimų biuletenių išvežti neleido siekdama jų perskaičiavimo.

Taip ji aiškino situaciją, kai kai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ketvirtadienį pranešus, jog jos atstovams savivaldybė nesudarė galimybės „prieiti prie biuletenių, juos atvežti į VRK“.

„Buvo vakar posėdis apygardos ir nebuvo priimtas sprendimas, ar reikia perskaičiuoti, ar ne (...) ir pirmininkė tiesiog priėmė sprendimą išvežti šiandien biuletenius“, – BNS sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Marija Rekst
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Marija Rekst

„Komisijos nariai informavo politikus, kad yra tokia situacija, todėl buvo nerimas, kad pirmininkė imtųsi atitinkamų veiksmų, kad įvyktų posėdis ir būtų sprendimas – koks bebūtų, ar tikrai perskaičiuoti, ar ne – ir tada tik vežti biuletenius“, – sakė M.Rekst.

Merės teigimu, tokių veiksmų imtasi siekiant išvengti nesusipratimų bei „turint skaudžią patirtį“.

„Mes turim skaudžią patirtį ir tikrai norėjome, kad būtų perskaičiuoti biuleteniai. Ir klausiu aš, kodėl jie taip bijo? Nes buvo atvejų, kai buvo paslėpta Rudaminoj 100 biuletenių“, – sakė ji.

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė spaudai anksčiau ketvirtadienį atsisakė komentuoti aplinkybes, teigdama, jog tai yra politinis klausimas. Tai patvirtino ir M.Rekst pažymėdama, kad „administracija – ne prie ko“.

Anot VRK, prie rajono savivaldybės pastato budėjo viešosios tvarkos pareigūnai. Merė pažymėjo, jog pareigūnai situaciją stebėjo jos prašymu, tačiau, pasak merės, jie VRK dirbo netrikdė.

„Aš paprašiau būti, bet tikrai, kad užtikrintų tvarką“, – teigė ji.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių

M.Rekst teigimu, biuleteniai išvežti tikintis, jog komisija juos perskaičiuos.

„Nereikėjo nieko, nes atvažiavo VRK narė (...), bet žinau, kad buvo užtikrinta, jog bus tas klausimas pakeltas, sąžiningai svarstys ir mes tikimės, kad bus perskaičiuoti“, – kalbėjo merė.

„Mūsų komisijos nariai, atstovas pasakė, kad gerai, tikim, jog bus perskaičiuota, ir biuleteniai buvo išvežti“, – pridūrė ji.

Pasidalino nuotraukomis

Ketvirtadienio rytą sunkiai protu suvokiamą situaciją aprašė ir pasidalino nuotraukomis teisininkas Algirdas Radušys.

„Vakar vykusiame Vilniaus rajono savivaldybės rinkimų komisijos posėdyje buvo nuspręsta neperskaičiuoti rinkimų biuletenių. Šiandien Vilniaus rajono savivaldybės rinkimų komisija turėjo pervežti maišus su biuleteniais į Vyriausiąją rinkimų komisiją. Vilniaus rajono savivaldybės administracija užblokavo procesą“, – rašė jis.

„Pastatė sau pavaldžius viešosios tvarkos pareigūnus, kurie atsisako komentuoti situaciją. Iš savivaldybės užsakyto transporto vairuotojui uždraudė suteikti transporto paslaugas“, – pridūrė teisininkas.

Istorinė pergalė

Praėjusį sekmadienį vykusiuose pakartotiniuose merų rinkimuose Vilniaus rajono rinkėjai priėmė istorinį sprendimą.

Nuo šiol rajonui vadovaus ne Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas, o socialdemokratas Robertas Duchnevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas Duchnevičius

Jo pergalė rinkimuose paaiškėjo paskutinę akimirką – suskaičiavus balsus Didžiosios Riešės rinkimų apylinkėje. Iki to laiko rinkimuose pirmavo LLRA-KŠS deleguotas kandidatas, parlamentaro Česlavo Olševskio patarėjas Waldemaras Urbanas.

Iki šiol Vilniaus rajonui vadovavo LLRS-KŠS atstovė Marija Rekst. Ji šiuose rinkimuose nedalyvavo.

Prirašė VRK skundų

LLRA-KŠS apskundė šiuos rinkimų rezultatus. Pirmadienio vakarą pateiktame skunde VRK buvo prašoma „dėl daugybinių ir šiurkščių Rinkimų kodekso pažeidimų pripažinti Vilniaus rajono mero rinkimų rezultatus negaliojančiais; paskelbti naujus mero rinkimus Vilniaus rajono savivaldybėje“.

Antradienį VRK gavo šio skundo papildymą. Antrasis raštas atrodo kaip apibendrintas pirmojo skundo variantas, tik jame jau kitas prašymas VRK. Jame prašoma balsus perskaičiuoti. Šiame rašte neužsimename nei apie rinkimų rezultatų naikinimą, nei apie naujus rinkimus.

VRK tiek pirmadienį gautą raštą, tiek jo papildymą svarstys kaip vieną dokumentą. Sprendimas turėtų būti priimtas penktadienį, kovo 24 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito