Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 10

Vilniaus savivaldybė ketina statyti mažus darželius prie pat namų – naujuose kvartaluose

Prieš šių mokslo metų pradžią Vilniaus savivaldybė gyrėsi, kad darželiuose papildomai sukurta per 900 naujų vietų. Tad esą problemos patekti į valstybinį darželį nebeliko, liko tik kitas nepatogumas – ne visiems tėvams siūlomos vietos tinka, nes yra toli nuo namų, ne norimuose darželiuose. Kitais metais tikimasi situaciją pagerinti, o ateityje maži darželiai galbūt atsiras ir naujuose kvartaluose.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Iš Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus nesunku išgauti pažadą, kad jau kitų metų rugsėjo 1-ąją duris atvers 12 darželių priestatų. Tiesa, meras apsidrausdamas priduria – jeigu nekils sunkumų su viešaisiais pirkimais. Kalbama apie vaikų darželių priestatus tuose rajonuose, kuriuose įstaigos turi pakankamai didelius sklypus ir yra poreikis turėti daugiau vietų vaikams.

Mažos įstaigos prie namų

„Su 12-os priestatų plėtra judame sparčiai ir kitų metų rugsėjį, jeigu viešųjų pirkimų procedūros kur nors neužklius, turėtume turėti visus tuos priestatus. Mažiausiai dėl keturių naujų darželių statybos veiksmas irgi vyksta“, – kalbėjo meras.

Tačiau net ir įgyvendinus šiuos planus, sostinėje liktų rajonų, kuriuose poreikis darželiams išliks. Tai naujai statomi gyvenamieji ar augantys senesni rajonai, kur kuriasi jaunos šeimos su mažais vaikais.

„Svarstome galimybę vienaip ar kitaip sklypuose, kurie suprojektuoti gyvenamajai individualiai statybai, tarkim, 15 arų sklype turėti mažus darželius. Arba savivaldybės, arba nuomotis iš rinkos dalyvių, kad jie pastatytų pastatus. Yra Vilniuje tokių rajonų – Santariškėse, Balsiuose, Gulbinuose, Pavilnyje, Tarandėje, kitose panašiose vietose toks poreikis yra“, – sakė R.Šimašius.

Kol kas savivaldybė dar nagrinėja šią galimybę – analizuoja, kur didžiausias poreikis tokioms nedidelėms įstaigoms, kur būtų galima jas pastatyti. Ir renkamasi, kuris modelis labiau apsimokėtų, ar statyti patiems, ar išsinuomoti jau įrengtas patalpas. Darželiai galėtų kurtis ir moduliniuose pastatuose, kurie kainuoja pigiau.

Tokie darželiai būtų nedideli – greičiausiai dviejų grupių. „Reikėtų turbūt padaryti tipinį projektą, pagal kurį darželis būtų greitai pastatomas“, – svarstė Vilniaus meras.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Vietų dar yra

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad šiais metais vietas darželiuose galima buvo pasiūlyti iš esmės visiems tėvams. Vilniaus savivaldybė prieš rugsėjo 1-ąją pranešė, kad nuo šio rudens mažieji vilniečiai galės lankyti papildomai atidarytas 47 grupes, kuriose sukurta 931 nauja vieta. Naujos grupės esą buvo įrengtos efektyviai išnaudojant suremontuotas esamas darželių patalpas.

Kol kas savivaldybė dar nagrinėja šią galimybę – analizuoja, kur didžiausias poreikis tokioms nedidelėms įstaigoms, kur būtų galima jas pastatyti.

„Darželiai arti namų, kartu su broliais ar seserimis vis dar yra iššūkis. Vilniuje visų amžiaus grupių vaikams vis dar yra vietų, tėvai gali užsiregistruoti. Dabar sprendžiam kito lygio problemą – kad būtų arčiau namų“, – tikino R.Šimašius.

Iš viso naujai atidaryta net 30 grupių, skirtų 1,5–3 m. amžiaus vaikams (540 vietos) ir 17 grupių, skirtų 3–7 m. vaikams (391 vietos). Toks suskirstymas pasirinktas įvertinus rajonuose laukiančiųjų eilėse vaikų amžių ir skaičių. Naujų grupių atsirado 35 darželiuose Fabijoniškėse, Pašilaičiuose, Justiniškėse, Viršuliškėse, Šeškinėje, Lazdynuose, Karoliniškėse, Verkiuose, Naujininkuose, Vilkpėdėje, Naujojoje Vilnioje ir Grigiškėse.

Kai kurie tėvai pranešimus apie jiems siūlomas vietas valstybiniuose darželiuose gavo rugpjūčio vidury, tad turėjo greitai spręsti, ar, tarkim, likti privačioje įstaigoje, ar vis dėlto keltis į valstybinę, nors pastaroji galbūt ir nebuvo pirma jų prioritetų sąraše ar įsikūrusi toliau nuo namų, ne itin patogioje vietoje.

R.Šimašius pripažįsta, kad savivaldybė dėl to sulaukė nepasitenkinimo iš privačių darželių – pastariesiems nepatogumų sukėlė tai, kad tėvai vaikus atsiėmė iki rugsėjo likus vos kelioms savaitėms.

Pastačius planuojamus priestatus juose vietos turėtų atsirasti apie 1000 vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas