Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 31 /16:05

Vilniaus savivaldybė neleido surengti mitingo prie Seimo: Šeimų sąjūdis sprendimą skųs

Vilniaus miesto savivaldybė pranešė atšaukianti rugsėjo 10-osios mitingui prie Seimo išduotą leidimą. Šeimų sąjūdžio, inicijavusio mitingą, vadovas Raimondas Grinevičius tikina, kad savivaldybės sprendimą skųs, vadina šį žingsnį visuomenės audrinimu.

Apie atšaukiamą leidimą antradienį žurnalistus informavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Viena iš priežasčių, kodėl nuspręsta neleisti rengti mitingo, nes jis planuojamas prie Seimo, kur esą netilps tiek daug žmonių.

„Šiandien nusprendėme atšaukti išduotą leidimą rugsėjo 10-osios mitingui dėl kelių pagrindinių priežasčių.

Visų pirma – vieta. Leidimas prašomas iki 15 tūkst. žmonių ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps“, – per spaudos konferenciją kalbėjo A.Bužinskas.

Jis pažymėjo, kad mitingo metu taip pat svarbu išlaikyti saugų 75 metrų atstumą iki Seimo, protestas neturi trikdyti greta esančios bibliotekos darbo.

Akivaizdu, kad bus trikdomas kasdienis vilniečių gyvenimas.

„Gavome Martyno Mažvydo bibliotekos atskirą kreipimąsi, kad yra trikdomas jų darbas ir jų sklype mes turime užtikrinti praėjimą. Tad tas plotas dar labiau mažėja“, – dėstė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

„Plius akivaizdu, kad bus trikdomas kasdienis vilniečių gyvenimas“, – pridūrė jis.

Protestą norėjo rengti iki vėlaus vakaro

Kita priežastis, kodėl, pasak A.Bužinsko, nuspręsta atšaukti išduotą leidimą, – protesto trukmė:

„Buvo prašoma pratęsti renginio leidimą iki 22 val.

Manome, kad pati aikštė yra ganėtinai prastai apšviesta ir pareigūnų darbą tai apsunkins iš saugumo pusės. Tad laikas mums ir atrodo pernelyg ilgas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

Dar viena priežastis – Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimas apie išaugusią smurto riziką įvairių susirinkimų metu.

Su juo galite susipažinti čia.

Tai – tik viena VSD vertinimo dalis. Kita – įslaptinta.

„Įvertinę ir viešą dalį, ir neviešą dalį, kurios atskleisti negalime, nusprendėme, kad negalime prisiimti atsakomybės tiek už pareigūnų saugumą, tiek už likusių vilniečių saugumą, ir šiuo metu to renginio derinti negalime“, – apibendrino A.Bužinskas.

Nuogąstauja dėl smurto

Jis pabrėžė, jog savivaldybė nėra nusiteikusi prieš mitingo organizatorius, tai yra Šeimų sąjūdį.

„Natūralu, kad žmonės turi teisę reikšti politines ir pilietines pozicijas, bet mes, kaip savivaldybė, kaip institucija, turime įvertinti visą kontekstą. Ir tas kontekstas šiuo metu neramina.

Tai nereiškia, kad yra konkreti organizacija, prieš kurią mes esam nusiteikę, bet tam tikrų akcijų organizavimas yra su padidinta rizika baigtis smurtiniais veiksmais“, – komentavo administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Apie sprendimą artimiausiu metu planuojama informuoti protesto iniciatorius – Šeimų sąjūdį.

Asociacija jį galės skųsti teismui.

„Kiekvieno teisė yra skųsti mūsų sprendimą teismui. Man atrodo, mes paliekame gana daug laiko tiems apskundimams, jeigu organizatoriai su tais argumentais nesutiks“, – teigė A.Bužinskas.

Ragina nesirinkti į nesankcionuotą mitingą

Jei teismas nuspręstų, kad leidimas atšauktas neteisėtai, jis būtų grąžintas.

„Šiandien mūsų sprendimas yra toks. Jeigu iš tiesų tai bus didelė grėsmė demokratijai, teismas pasakys, kad mes – neteisūs, mes prisiimsim atsakomybę ir tą leidimą išduosim“, – patikino pavaduotojas.

Jis neatmetė galimybės, kad Šeimų sąjūdis rengs nesankcionuotą mitingą: „Jeigu mitingas yra nesankcionuotas, tai yra įstatymų pažeidimas. Niekam nerekomenduojam to daryti.“

Šeimų sąjūdžio lyderis R.Grinevičius neigiamai įvertino savivaldybės sprendimą atšaukti mitingui išduotą leidimą.

Pasak jo, taip pykdoma visuomenė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius

„Jeigu taip eskaluojama, aš vertinu labai blogai, aš vertinu kaip visuomenės audrinimą, visuomenės pykdymą.

Mūsų organizacija padarė pirmus žingsnius, kad būtent stabilizuotume padėtį valstybėje, tai tam tikri jos atstovai daro priešingą dalyką. Galima pripažinti tokį dalyką, kad kažkas yra suinteresuotas, kad valstybėje nebūtų stabili padėtis“, – BNS antradienį komentavo R.Grinevičius.

Kreipsis į teismą

Visgi jis suabejojo savivaldybės sprendimu, teigdamas, kad nėra jokių duomenų, jog savivaldybė būtų pakeitusi anksčiau priimtą sprendimą mitingą derinti:

„Jie turi ne derinti, o atšaukti buvusį sprendimą – kaip jie teisiškai traktuoja, aš nežinau.“

„Aš nieko nekomentuoju, kol aš neturiu oficialių dokumentų“, – pridūrė R.Grinevičius.

Jei savivaldybė vis dėlto pateiks atitinkamus oficialius sprendimus, jie bus skundžiami teisme, tikino mitingo organizatorius.

„Be abejo – tik teismas. Kitokių dalykų bent Lietuvoje negali būti“, – sakė jis.

Be abejo – tik teismas. Kitokių dalykų bent Lietuvoje negali būti.

Nors VSD įspėjo savivaldybę apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę ir kitus galimus pavojus, R.Grinevičius aiškino, jog jokių pretenzijų iš jokių institucijų dėl planuojamo mitingo nesulaukė, o rizikų esą kyla per kiekvieną tokio pobūdžio renginį.

„Pasakykite, kuris pasaulyje protesto mitingas nėra rizikingas? Kurioje pasaulio valstybėje? Aš pasaulyje nežinau nė vieno protesto, kuris nekeltų kažkokios rizikos“, – kalbėjo organizatorius.

Komentarai iš savivaldybės:

Leidimus ėmė peržiūrinėti po riaušių

Iš naujo su organizatoriais suderinti visus anksčiau suplanuotus susirinkimus, įskaitant rugsėjo 10-osios mitingą, Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė po to, kai rugpjūčio 10-ąją prie Seimo vykęs tūkstantis protestas peraugo į riaušes.

Vilniaus savivaldybė su Šeimų sąjūdžio pirmininku Raimondu Grinevičiumi rugsėjo 10 dieną numatytas eitynes ir mitingą prie Seimo su šūkiais „STOP diktatūrai Lietuvoje“, „Sugrąžinkime Lietuvą tautai“, „Taip – Seimo paleidimui“ suderino liepą.

Planuota, kad renginyje dalyvaus nuo 7 iki 15 tūkst. žmonių.

Gegužę Vingio parke Šeimų sąjūdis organizavo mitingą pavadinimu „Didysis šeimos gynimo maršas“, birželį – trijų dienų mitingą prie Seimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas