Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 11 /12:31

Vilniaus savivaldybė savo lėšomis gerina Antakalnio ligoninės infrastruktūrą COVID-19 pacientams, algos medikams vėlavo nuo liepos

Jeigu Vilniaus ir regiono ligoninėse nebeliktų vietų COVID-19 sergantiems pacientams, laikinoji ligoninė galėtų įsikurti „Litexpo“. Kol kas nėra numatyta tokia data, kada laikinosios ligoninės prireiks. O ir problemų esama daugiau. Anot Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje infrastruktūrą pritaikyti savo lėšomis tenka miestui.

Trumpąją spaudos konferenciją šia tema surengęs Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis kalbėjo apie planus ir galimybes pritaikyti Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ patalpas. Tačiau direktorius pabrėžė ir kitas problemas.

Spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

Ligoninė Antakalnyje dar nepersipildė

P.Poderskio teigimu, pagrindinis Vilniaus savivaldybės rūpestis yra ligoninė Antakalnio g. 124, kur yra 116 lovų COVID-19 pacientams. „Pacientų dabar yra 88, jie kasdien priimami, išrašomi, kalbamės su Santaros klinikomis. Netrukus planuojame paleisti ir antrą korpusą Antakalnio g. 124, iš viso galėsime paguldyti 188 pacientus. Dar esame pasiruošę rezervą kitame padalinyje Antakalnio g. 57 apie 50 vietų, jeigu toks poreikis bus, o jis vis auga“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Jis taip pat pastebėjo, kad pagalbos iš regiono ligoninių gaunama nedaug, todėl Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL) gydoma praktiškai tiek, kiek ir Santaros klinikoje.

„Per vasarą buvo vykdoma tikrai nemažai pasirengimo darbų LSMU, tiek Santaros ligoninėse, deja, tie pinigai VMKL nepasiekė ir dabar visi infrastruktūros pagerinimai daromi savivaldybės sąskaita. Taip pat aprūpiname medikus įranga, darbo priemonėmis ir kitais dalykais, ko jiems reikia darbui ir poilsiui, tam irgi nėra skiriami pinigai.

Gydytojų atlyginimai nuo liepos mėnesio vėlavo ir buvo dengiami iš įstaigų sąskaitų ir apmokėti buvo tik spalio mėnesį iš Ligonių kasų“, – teigė P.Poderskis.

Panaudotų dalį poliklinikos

Jeigu pandemija toliau taip vystysis, infrastruktūros pajėgų prireiks ir daugiau. „Šiuo metu svarstome galimybę įrengti apie 100 lovų VMKL poliklinikos pastate, kadangi jeigu susirgimų skaičius augs, tai bus prasminga, nes tai galėsime padaryti be didelių investicijų – reabilitacijos korpuse ir pan.“, – sakė P.Poderskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

Jo teigimus, dirbama ir su „Litexpo“, kalbamasi dėl trijų salių nuomos. Ten įrengti laikinąją ligoninę būtų galima per šešias savaites: įrengti deguonies tiekimo sistemą, nupirkti ir atvežti lovas ir suorganizuoti personalą. Pradėti jau ir viešieji pirkimai. Tačiau ryškesni poslinkiai bus matomi, kai jau išties reikės tų patalpų, bet pirmiausia dėmesys skiriamas stacionarioms ligoninėms.

„Litexpo“, anot P.Poderskio, tinkama dėl savo vietos, pačių patalpų, centrui palengvėtų ir finansiniai sunkumai.

Medikai ima nedarbingumą

Vilniuje buvo surengtos pratybos, kaip mieste galima būtų pasirūpinti medicinos personalu, po kurių paaiškėjo, kad apie 70 proc. gydytojų, kurių reikėtų laikinai ligoninei atrasti nebūtų sunku.

„Tarp medikų išsiskiria nuomonės, ar galėtų šeimos gydytojai gydyti COVID-19 pacientus. Mes manome, kad taip, ir daug gydytojų, kurie susidūrę su tuo, gydo realiai, mano, kad taip, bet yra kai kurių pasisakymų, kad tai neturėtų būti jų darbas“, – teigė P.Poderskis.

Tarp medikų išsiskiria nuomonės, ar galėtų šeimos gydytojai gydyti COVID-19 pacientus. Mes manome, kad taip.

Jis pabrėžė, kad pastebėta problema, jog kurioje nors ligoninėje pradėjus gydyti COVID-19 pacientus labai padaugėja nedarbingumą turinčių medikų: „Tai yra problema ir mes ją matome.“

Vis dėlto bent kol kas, net jeigu susirgimų skaičius augtų dar labiau, Vilnius galėtų susitvarkyti, infrastruktūros užtektų, ji būtų plečiama visų pirma stacionariose ligoninėse, kur galima būtų daugiau specialistų pasitelkti, pacientus reanimuoti, jeigu reikėtų.

Jis taip pat paminėjo problemą dėl slaugos ligonių – jų išrašyti greitai negalima, todėl užsikrėtę COVID-19 šie pacientai užima ligoninės lovas tris savaites, nors tai ne visada būtina. Ieškoma išeičių, kur šie pacientai galėtų sveikti, kur bus COVID-19 slaugos ligoninė.

„Iš pradžių galvota apie M.Marcinkevičiaus ligoninę, prašyta Širvintų ligoninės pagalbos, bet ji atsisakė. Galvota apie Švenčionis ir Molėtus, bet sprendimo dar nėra – Švenčionių ligoninėje protrūkis, tai jiems patiems tos ligoninės dabar reikia.

Taip pat nagrinėjame klausimą dėl karščiavimo klinikos. Jos funkcijas dabar atlieka visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, įrengusios karščiavimo kabinetus ir būtent ten teikdamos paslaugas. Mes skaičiuojame ir galvojame apie vieną vietą, kur galėtume nukreipti visus tokius pacientus. Galbūt tai galėtų būti tas pats „Litexpo“, kur tą procesą galima būtų sklandžiai organizuoti, bet tai kainuotų šiek tiek brangiau“, – sakė P.Poderskis.

Vilniaus regiono ligoninėse – apie 160 pacientų

Trečiadienio ryto duomenimis, šiuo metu Santaros klinikose gydomi 130 COVID-19 sergančių pacientų, iš jų 16 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Iš 130 COVID-19 sergančiųjų – 4 vaikai. Atraminėse ligoninėse gydomi 129 pacientai: Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – 89 pacientai, 3 iš jų – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, Alytaus V.Kudirkos ligoninėje – 22 pacientai, Ukmergės ligoninėje – 18 pacientų, iš jų 1 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

„Litexpo“ vadovas Justinas Bortkevičius BNS sakė, kad laikinoji ligoninė galėtų įsikurti trijuose sostinės parodų centro paviljonuose.

Kiek anksčiau P.Poderskis 15min kalbėjo, kad „Litexpo“ laikinai ligoninei tiktų dėl savo erdvių, kurios suteiktų mobilumo stumdant lovas, judant medikams ir pacientų srautams, įrangai ir t.t. Be to, centras yra nuošaliau nuo gyvenamųjų kvartalų.

Plačiau skaitykite čia: Vėl ruošiasi ir blogiausiam: vieta laikinai COVID-19 ligoninei Vilniuje būtų, bet nerimauja, ar ras medikų

P.Poderskio teigimu, vis dėlto svarbiausia problema bus ne lovos ar laikinosios ligoninės vieta, o medikai – iš kur reikės gauti tiek personalo, kad galima būtų tinkamai prižiūrėti ligonius. Skaičiuojama, kad 500 vietų ligoninei reikėtų apie 150 gydytojų, apie 250 slaugytojų ir tiek pat jų padėjėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas