Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 27

Vilniaus savivaldybė šienaus Sosnovskio barščius ir baus netvarkingus šeimininkus

Vilniaus savivaldybė nusprendė nelaukti kitų metų, kai visoje Lietuvoje ketinama sistemingai naikinti Sosnovskio barščius, ir imtis šiais pavojingais augalais apaugusių žemės sklypų jau dabar. Kaip rašoma savivaldybės pranešime, nuo gegužės jau penkis kartus nušienauta 81 tūkst. kv. m Sosnovskio barščiais apaugusių miesto teritorijų.
Sosnovskio barštis
Sosnovskio barštis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tačiau sostinėje vis dar pasitaiko privačių nesutvarkytų sklypų, kuriais turėtų pasirūpinti patys savininkai. Neprižiūrimi suvešėję augalai greit išplinta į kaimynines miesto teritorijas, todėl savivaldybė birželį paragino 24 privačių sklypų valdytojus ir savininkus kuo skubiau išnaikinti pavojingus augalus savo žemėje. Į savivaldybės paraginimą iškart sureagavo 3 žemės sklypų savininkai – nušienavo savo teritorijas.

„Savivaldybė dar šią savaitę pasirengusi nupjauti Sosnovskio barščius likusiuose 21 sklype ir pateikti nesitvarkantiems sklypų savininkams sąskaitas už atliktus darbus. Jei privačių sklypų savininkai ir toliau neprižiūrės savo teritorijos, iš kurios plis pavojingi augalai, savivaldybė planuoja skirti baudas – iki 579 eurų“, – teigiama pranešime.

Taip pat primenama, kad tvarkant teritoriją būtina imtis visų atsargumo priemonių – Sosnovskio barščių sultyse yra medžiagų, kurios gali smarkiai apdeginti neapsaugotą žmogaus odą, sukelti ypač stiprią organizmo alerginę reakciją – odos paraudimus, dideles vandeningas pūsles, kurios plyšusios virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis.

Jei privačių sklypų savininkai ir toliau neprižiūrės savo teritorijos, iš kurios plis pavojingi augalai, savivaldybė planuoja skirti baudas – iki 579 eurų“, – teigiama pranešime.

Nuo kitos savaitės pastebėjus mieste likusius nenušienautus Sosnovskio barščiais apaugusius žemės sklypus, kviečiame siųsti jų nuotraukas su adresu Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriui: rasa.razanskiene@vilnius.lt.

Savaitgalį BNS skelbė, kad valstybė ruošiasi sistemingai kovai su invazine pavojingų augalų – Sosnovskio barščių – rūšimi. Lietuvoje išplitusių augalų populiacijos nuo kitų metų bus naikinamos, taip pat rengiami teisės aktai, kuriais naikinti savo teritorijoje sužėlusius barščius turės ir ūkininkai bei valstybės įmonės. Darbai bus finansuojami iš Europos Sąjungos lėšų.

Iki 2020-ųjų numatoma šią invazinę rūšį naikinti 15-oje Lietuvos regionų.

Invazinės rūšys – tai mūsų šalyje nebūdingos, atvežtinės rūšys, kurios prisitaikiusios svetimoje aplinkoje sparčiai dauginasi ir plinta, kenkdamos vietinei biologinei įvairovei, aplinkai, žemės ūkiui, žuvininkystei, žmonių sveikatai.

Sosnovskio barščio sultys veikia kaip ypač stipri rūgštis, o įkvėptos jo žiedadulkės gali sukelti apsinuodijimo jausmą. Kenksmingos augalo medžiagos gali būti net mirtinos. Lietuvoje Sosnovskio barštis gali išaugti iki 5 metrų aukščio.

Sauliaus Žiūros nuotr./Remigijus Šimašius Sosnovskio barščių fone
Sauliaus Žiūros nuotr./Remigijus Šimašius Sosnovskio barščių fone

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas