Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 05 29

Vilniaus savivaldybės administracija reformą darys, nors sulaukė klausimų dėl lėšų ir korupcijos

Vilniaus savivaldybėje numatyta beprecedentė Lietuvoje administracijos reforma. Taip skelbė savivaldybė, prieš šios reformos pristatymą Vilniaus taryboje. Esą taip savivaldybės administracija priartės prie geriausių ir moderniausių šiuo metu pasaulyje veikiančių viešojo valdymo modelių, o vilniečiams paslaugos bus suteikiamos greičiau. Tačiau ne visi tarybos nariai linkę pokyčiams aklai pritarti.
Vilniaus savivaldybėje
Vilniaus savivaldybėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybės administracijos reformą turi patvirtini Vilniaus taryba, kuriai pokyčius pristatė administracijos direktorius.

Teiks paslaugas

Praeitą savaitę interviu 15min Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sakė, kad privalu pereiti nuo to, kad savivaldybės administracija tiesiog yra, iki to, kad ji teikia paslaugas. „Tai yra esminis mentaliteto ir minčių pokytis, kuris turi atsitikti. Klientas ateina į miestą ir nori gauti tam tikras paslaugas – eiti sutvarkytu šaligatviu, važiuoti gatve ir t.t. Visi tie dalykai turi būti aprašyti pagal tam tikrus kokybės standartus (SLA). Tai bus atsakymas į klausimus, ko mes siekiame ir ką pristatome miestui“, – teigė P.Poderskis.

Jo teigimu, įvairiais sprendimais, duomenų atvėrimu, moderniais klientų aptarnavimo metodais jau kuris laikas sėkmingai trinamas atstumas tarp viešojo valdymo ir privataus sektoriaus. „Tačiau šįkart atėjo laikas priimti kardinalius sprendimus, kurie Vilniaus miesto savivaldybę pakeistų iš esmės – sumažėtų biurokratija, prioritetas būtų teikiamas ne vidiniams procesams, o greitesniam ir geresniam gyventojų aptarnavimui, nepriekaištingam paslaugų teikimui. Tai yra ilgalaikis tikslas, kurį mes, neabejoju, pasieksime ir savo patirtimi galėsime pasidalinti su kitomis Lietuvos savivaldybėmis”, – savivaldybės pranešime spaudai cituotas P.Poderskis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus

Pasak jo, bus atsisakoma dešimties struktūrinių padalinių – departamentų, nuo šiol didžiausias vienetas administracijoje tampa skyrius. Skaičiuojama, kad nuo aukščiausio iki žemiausio administracijos darbuotojų lygio šiuo metu savivaldybėje veikia 7 laipteliai, po reformos jų turėtų likti tik 5, be to, atsirastų reali galimybė iniciatyvoms ir idėjoms greičiau pasiekti reikalingus asmenis ir tokiu būdu sparčiau virsti realiais darbais.

Panaikinus departamentų lygmenį, administracijoje ir toliau veiks juos sudaręs 41 skyrius, kuriuos savo atliekamų funkcijų ir teikiamų paslaugų prasme galima suskirstyti į tris grupes: tiesiogiai paslaugas gyventojams ir miesto svečiams teikiantys skyriai, kaip švietimas, socialinės paslaugos; netiesiogiai paslaugas per miesto aplinką ir gerovę teikiantys skyriai, pavyzdžiui, infrastruktūros ar miesto plėtros skyriai. Galiausiai, trečia grupė, kuri užtikrins sklandų administracijos veikimą – teisės grupė, personalo skyrius.

Tikslų – keli

Savivaldybės atstovai pabrėžia, kad iš beveik 800 pateiktų pasiūlymų toliau tęsti darbus tik keliolika kol kas nėra pateikę galutinio atsakymo arba jau yra pranešę, kad norės pasitraukti iš administracijos.

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus teigimu, pertvarkos tikslas nėra atleisti dalį darbuotojų, o užtikrinti efektyvesnę veiklą. „Viena – sutrumpinti derinimo, vizavimo ir tokių biurokratinių parašų procesą. Vienais ilgiausių atvejų kartais tenka septynis parašus dėti ir tai išplaukia iš įstatymo. Tai iki penkių yra galimybė sumažinti. Nėra trumpai, bet trumpiau ir taip pagreitintume procesus. Antra – pagerinti projektų valdymą, nes ne paslaptis, kad ir privačiam, ir viešajam sektoriui vienas pagrindinių iššūkių yra kaip tinkamai valdyti projektus, kaip gerinti projektų valdymo kompetenciją ir pokyčių darymo kompetenciją“, – tikslus vardijo meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Kalbėti apie tai, kas vis dėlto paliks savivaldybę, jis nenorėjo – esą tikrai yra tokių, kurie pasinaudos proga reorganizacijos metu išeiti iš darbo su didesne kompensacija, bet jų nėra daug.

Priminė ankstesnę reformą

Svarstant pertvarką taryboje Artūras Zuokas priminė, kad prieš trejus metus ar šiek tiek daugiau pirmojoje kadencijoje R.Šimašius sujungė kelis departamentus – tarkim, Miesto ūkio ir transporto su Aplinkos ir energetikos, todėl dabar keistai skamba pasakymai, kad šio departamento direktorius neapima visų sričių. Šis praeitos kadencijos sprendimas, anot A.Zuoko, neleidžia ir dabar jų frakcijai pritarti reformai skubos tvarkai.

P.Poderskis teigė negalįs komentuoti praeitos kadencijos pradžios sprendimo, kadangi tuo metu nebuvo administracijos direktorius, tačiau pripažino, kad gali nutikti taip, jog ir dabartinę reformą vėliau teks taisyti: „Priimant sprendimą jis atrodo geriausias, tačiau vėliau gali tekti kažką keisti.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Žilvinas Šilgalis pasiteiravo, ar gerai, kad didėja vadovų skaičius. Esą gerai, kad nedidėja darbuotojų skaičius, bet vis dėlto vadovų būsią daugiau. P.Poderskis teigė, kad iš 43 skyrių, kurie dabar pavaldūs dešimčiai departamentų, liks 41 skyrius, tad net ir pridėjus 9 ar 10 projektų vadovų, skaičius šiek tiek mažės.

„Mes suprantame, kad tai tik ilgo kelio pradžia, bet tikimės, kad per kelerius metus tai pavyks“, – iš tribūnos tarybos posėdyje kalbėjo administracijos direktorius.

P.Poderskis sulaukė klausimo ir dėl antikorupcinio bei kaštų ir naudos vertinimai. Jo teigimu, kadangi už tam tikrą sprendimą bus daug mažiau atsakingų žmonių, tad tai teigiamas dalykas. „Nesikreipėme į specialiąsias tarnybas, kad įvertintų šitą dalyką, bet jeigu kažką darome negero, sulaukiame iš jų pastabų“, – teigė direktorius. Dėl kaštų irgi analizės nebuvo, nes darbo fondo neketinama didinti.

Vis dėlto po neilgos diskusijos buvo pritarta pirmiausia skubos tvarkai, o paskui ir visai pertvarkai. „Linkiu sėkmės realizuojant pertvarką, o dar labiau – įgyvendinant tuos tikslus, kuriuos mes visi turime“, – sakė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas