Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06

Vilniaus taryba pritarė 150 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono koncesijos sutarčiai

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį pritarė pakoreguotai nacionalinio stadiono koncesijos sutarčiai. Nors opozicija ragino neskubėti ir klausimus dar svarstyti, tačiau vis dėlto dauguma tarybos narių palaikė siūlymą ir pritarė koncesijos sutarčiai. Tad tikėtina jau greitai bus pasirašyta sutartis dėl daugiafunkcinio centro statybų.
Nacionalinis stadionas
Nacionalinis stadionas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Koncesijos sutartis dėl daugiau nei 150 mln. eurų vertės projekto papildoma atsižvelgus į Viešųjų pirkimų komisijos pastabas, įtraukiami Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) įsipareigojimai – 53,392 mln. eurų.

Sutartį planuojama pasirašyti su investicijų bendrove „BaltCap“ – fondu užėmė iš projekto pasitraukusios koncerno „Icor“ įmonės „Axis industries“ vietą.

Tarybai pritarus, su koncesininku sutartį galima pasirašyti iš karto – savivaldybės atstovų teigimu, tai būtų padaryta „artimiausiu metu“.

Opozicija gąsdino buldozeriu

Opozicinės „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos atstovas Žilvinas Šilgalis siūlė klausimus dėl nacionalinio stadiono išbraukti iš darbotvarkės ir atidėti, kadangi dokumentai dėl koncesijos sutarties pakeitimo pateikti tik šią savaitę.

„Akivaizdus stūmimas, akivaizdus buldozeris, ta nacionalinė afera visiems išlįs per gerklę“, – emocingai kalbėjo Ž.Šilgalis.

Jis teigė, kad už tokią sumą mieste galima pastatyti „tiek kultūros ir sporto objektų“, o šį projektą jis vadino „didžiuliu galvos skausmu“.

Tačiau taryba tam nepritarė.

Papildomi 35 mln. infrastruktūrai

Meras Remigijus Šimašius teigė, kad su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija derinimo procesas vyko penkis mėnesius, jis taip pat teigė esąs dėkingas ir Viešųjų pirkimų tarnybai, nes neva galbūt reikėję ir per save perlipti.

Savivaldybės ir valstybės finansiniai įsipareigojimai skaidomi į tris dalis: pirmiausia tai yra kapitalo sukūrimo ir finansavimo kaštai, šita dalis savivaldybei kainuos daugiau nei 95 mln. eurų be PVM, dar 22 m. savivaldybė mokės už darželio paslaugas, per metus tai kainuos 79 tūkst. eurų, o iš viso – 1,7 mln. eurų.

ŠMSM kapitalo ir palūkanų dengimo kaštai yra beveik 51 mln. eurų be PVM, o mokėjimas už 15 renginių per metus ir Sporto muziejaus valdymą – šiek tiek daugiau nei 6 mln. eurų be PVM.

„Cloud architektai“/Atnaujintos Nacionalinio stadiono vizualizacijos
„Cloud architektai“/Atnaujintos Nacionalinio stadiono vizualizacijos

Papildomai Vilniaus miestui reikėtų investuoti apie 35 mln. eurų infrastruktūrai sutvarkyti. Dar laukia išlaidos įrengiant darželį, savivaldybei tenka riziką dėl laiku išduoto statybos leidimo, nes priešingu atveju bus patirtas 3,5 mln. eurų nuostolis.

Pritarė 32 tarybos nariai

Artūras Zuokas ir Vydūnas Sadauskas ragino nesvarstyti klausimo dėl stadiono skubos tvarka. Tačiau jų siūlymai nebuvo palaikyti. Prieš diskusijos metu pasisakė tik „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos nariai.

Sutarties projektui pritarė 32 tarybos nariai, prieš balsavo 11, susilaikė vienas sostinės politikas.

„Jei prieš metus galėjo atrodyti, kad Daugiafunkcio komplekso statybos sužlugdytos, tai įdėję maksimalias pastangas turime pozityvų rezultatą. Tikiuosi greito sutarties pasirašymo ir sklandaus tiek ilgai vilkinto projekto realizavimo“, – taip situaciją apibūdino R.Šimašius.

Pagal parengtą pasirašymui koncesijos sutartį, ant Šeškinės kalvos bus statomas daugiafunkcis sporto kompleksas, kurį, be nacionalinio stadiono, sudarytų dar 15 sporto objektų: lengvosios atletikos aikštė, 6 krepšinio salės, 3 futbolo treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės. Taip pat suplanuoti sporto muziejus, bendruomenės centras, biblioteka, vaikų darželis.

Pakeitimus derino su ministerija, VPT

Savivaldybės Viešosios ir privačios partnerystės skyriaus vedėja Agnė Šataitė patikino, kad sutarties projekto pakeitimai yra suderinti su juos inicijavusia Švietimo, sporto ir mokslo ministerija ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), kuri „neturi jokių pretenzijų“, nes neįžvelgia esminių sutarties sąlygų pakeitimo.

VPT pritarimu, sutarties projekte atlikti tik nedidelės redakcinės-gramatinės korekcijos, įskaitant ir įtraukiamus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsipareigojimus – 53 mln. 392 tūkst. eurų, jie anksčiau buvo numatyti kituose dokumentuose.

Be kita ko, įvardijama, kad stadionas turi būti UEFA IV kategorijos, koreguojamos sumos perkeliant jas iš galutinio pasiūlymo.

Atskiras susitarimas – po sutarties pasirašymo

Kaip informavo A.Šataitė, po sutarties pasirašymo bus patvirtintas atskiras susitarimas dėl koncesijos sutarties pakeitimo – čia būtų patikslinta investicijų grąžos normos sąvoka, aprašomos procedūros, jog rizika gauti UEFA IV stadiono kategoriją tenka koncesininkui.

Taip pat tikslinama, jog koncesininkas turi teises tik į baudas ir nuostolių atlyginimus, kurie yra numatyti sutartyje, tikslinami atsiskaitymo, mokėjimo tvarkos terminai.

„Finansinis veiklos modelis nesikeičia, tai yra tik redakcinio pobūdžio pakeitimai, skirti tam, kad ateityje būtų užkardyta bet kokia rizika kam nors teigti, kad buvo nesilaikoma procedūrų, numatytų Koncesijų įstatyme“, – pabrėžė A.Šataitė.

Papildomuose dokumentuose įvardijamas siekis įrengti stadione papildomas 3 tūkst. vietų be planuotų 15 tūkst., įtvirtinama, jog būtų imamasi priemonių, jei koncesininkas įvykdytų ne visus reikalavimus siekiant objekto pripažinimo UEFA IV kategorijos stadionu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito