Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 03 06 /10:34

Vilniaus valdančiosios daugumos dėlionė: konservatoriams užteks „laisviečių“ ar prireiks ir socdemų?

Jau naktį, pasibaigus balsavimui rinkimų apylinkėse, Vilniaus rinkimų laimėtojai neslėpė kalbėjęsi tarpusavyje apie galimybes toliau dirbti. Artūras Zuokas teigė pasikalbėjęs su visais, išskyrus Mykolą Majauską, kuris išsikėlė pats ir tarp kandidatų į merus liko trečias. Pirmadienio rytą Valdas Benkunskas patvirtino naktį skambinęs socialdemokratams, tačiau esą dar tada, kai partijai taryboje prognozuota mažiau vietų.
Valdas Benkunskas ir Artūras Zuokas
Valdas Benkunskas ir Artūras Zuokas / 15min nuotr.

Vilniuje į antrąjį turą pateko V.Benkunskas ir A.Zuokas, surinkę atitinkamai 30,71 proc. ir 21,43 proc. balsų.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų partija puikiai pasirodė ir savivaldybės tarybos narių rinkimuose – jie iškovojo 19 mandatų.

A.Zuokas siunčia signalus liberalams

Naktį, aiškėjant rezultatams, A.Zuokas apsilankė Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos būstinėse. Kaip sakė, ėjo pas liberalus ir kalbėjosi su jų kandidate Egle Radvile, o kadangi abiejų partijų būstinės šalia, užsukęs ir pas „laisviečius“.

Jis naktį neslėpė kalbėjęs su visų politinių jėgų ir kandidatų atstovais, išskyrus su M.Majausku, tai žadėjo padaryti vėliau.

Rėmėjai jau ryškėja

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Vilniuje patyrusios fiasko, lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad dvikovoje su konservatorių kandidatu paremtų A.Zuoką.

„Vilniuje situacija paprastesnė, nelabai galėtume konservatorių kandidato palaikyti prie tos situacijos, kokia yra valstybėje, o kitas kandidatas mums nėra savo pažiūromis artimas labai, bet jis ne konservatorius, tai gimsta tokia logika. Jei reikės nacionalinės paramos, jei kreipsis Zuokas, mes tai svarstytume“, – sakė R.Karbauskis.

„Bet, matyt, mūšis bus ne tame, matyt, vienysis visos partijos, kurios šiandien valdžioje, prie jų prisijungs tie, kurie liberalai savo esme ir nacionaliniu mastu, socialdemokratai, tai Zuokui bus tikrai nelengva“, – pridūrė jis.

Darbo partijos kandidatė į Vilniaus merus Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, surinkusi tik 1,42 proc. balsų, pirmadienį sakė, kad A.Zuokas jau paprašė paramos, todėl partija svarsto galimybę jį paremti.

VIDEO: Artūro Zuoko komentaras rinkimų vakaro pabaigoje: nemano, jog antrame ture kils sunkumų

Socialdemokratai nenori likti nuošaly

Pirmadienio rytą BNS spaudos konferencijoje Socialdemokratų partijos vadovai teigė turį ambicijų Vilniuje ir Klaipėdoje dalyvauti valdančiojoje koalicijoje.

„Nenorime vežimo statyti prieš arklį. Dar laiko yra kalbėti apie koalicijas, bet vakar vakare ganėtinai po vidurnakčio man paskambino Valdas Benkunskas ir klausė, su kuo reiktų jam pradėti šnekėtis dėl koalicijos Vilniuje, sakė turįs ką pasiūlyti Vilniuje išrinktiems socialdemokratams. Ir tai buvo jo kaip vieno iš rinkimų favorito žingsnis“, – spaudos konferencijoje sakė socialdemokratas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

„Reikia pripažinti, nenorime būti tik pakeleiviai ir Klaipėdoje, ir Vilniuje, turėsime ambicijų ir kalbėsime“, – kalbėjo jis.

Po nakties socialdemokratų ne taip ir reikia

Pats V.Benkunskas neslėpė, kad M.Sinkevičiui naktį skambino, tačiau esą dar tada, kai konservatorių rezultatas nebuvęs toks geras, koks jis tapo suskaičiavus beveik visus balsus.

„M.Sinkevičiui skambinau, kai rezultatai Vilniuje buvo gal tik iš trečdalio apylinkių, per naktį tas vaizdas mūsų atžvilgiu pagerėjo. Bet iš tikrųjų pradėjome jau galvoti apie būsimą valdančiąją daugumą, kokia ji galėtų būti.

VIDEO: Valdo Benkunsko komentaras rinkimų vakaro pabaigoje: „Antram ture visa kova prasideda nuo nulio“

Tai prie mūsų 19-os mandatų tradiciškai prisijungtų mūsų partneriai Laisvės partija, mes tada daugumą turėsim. Bet socialdemokratai po pertraukos grįžta į miesto tarybą, partija yra tradicinė, turinti savo ideologiją, savo kryptis, tai bent jau pokalbis su ta pačia Rasa Budbergyte, su kuria puikiai konkuravome, turėjome puikius debatus įvairiomis temomis, norėčiau pasikalbėti dėl bendro darbo“, – sakė V.Benkunskas.

Jis neslėpė vis dėlto nematąs poreikio „plačiai koalicijai, kad komfortabiliai jaustųsi“, todėl pirmiausia kalbėsis su įprastais partneriais.

V.Benkunskas, paklaustas, ar tikisi buvusio partijos kolegos M.Majausko palaikymo, sakė, kad tiki „tomis dedikacijomis ką nors remti antrajame ture“.

Esą žmonės sprendžia savarankiškai, todėl net ir nelaimėjusiam kandidatui kažką pasakius apie patekusius į antrą turą pretendentus, tai nebūtinai pavirsta balsais.

M.Majauskas nieko nerems

Rinkimų vakarą tylėjęs Mykolas Majauskas pirmadienio rytą pasisakė socialiniame tinkle „Facebook“, dėkodamas jį rėmusiems žmonėms ir komandai. Jis atskleidė, kad antrame ture nė vienam iš dviejų kandidatų Vilniuje savo paramos neišsakys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

„Dėkoju rinkėjams, kad savo balsą skyrėte principingumui, permainoms ir laisvei nuo partinių linijų. Esate kritiškai mąstantys, savo gyvenimą kuriantys žmonės, jums nereikia nurodymų, kuo sekti antrajame ture.

Manimi pasitikėjęs rinkėjas sprendžia savarankiškai ir tai yra milžiniškas šių žmonių privalumas, kurį nepaprastai gerbiu. Svarbiausia – ateikite balsuoti!“ – rašė Seimo narys.

Kas kiek gavo?

Daugiausia tarybos mandatų gaus konservatoriai – pirmadienio ryto duomenimis, jie taryboje turės 19 vietų. A.Zuoko vedama partija „Laisvė ir teisingumas“ bei Laisvės partija – po 9.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 7.

Keturis mandatus turės socdemai, į Vilniaus miesto tarybą grįšiantys po ketverių metų pertraukos. Tris iškovojo Nacionalinis susivienijimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius