Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 05 /16:36

VVT direktorius po trijų valandų derybų dėl streiko: „Jaučiamas santūrus optimizmas“

Pirmadienio rytas Vilniuje prasidėjo gerokai sudėtingesniu važiavimu viešuoju transportu – apie 500 vairuotojų vietoj vairuoti autobusus ar troleibusus pasirinko streiką. Po trijų valandų derybų „Vilniaus viešojo transporto“ direktorius Darius Aleknavičius teigė, kad juntamas „santūrus optimizmas“.

Vilniuje pirmadienį prasidėjo neterminuotas viešojo transporto darbuotojų streikas reikalaujant geresnių sąlygų ir didesnių atlyginimų.

Bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) pirmadienio ryto duomenimis, prasidėjus streikui į gatves išvyko mažiau nei pusė VVT aptarnaujamų autobusų, tačiau didžioji dalis troleibusų reisų vykdoma.

Atnaujinta 16.35 val.

Optimizmo turi visi

13 val. profesinės sąjungos ir VVT vadovai susėdo deryboms, po trijų jų valandų VVT vadovas D.Aleknavičius laidoje „15/15“ sakė, kad juntamas „santūrus optimizmas“, esą dėl kai kurių dalykų pavyko susitarti.

„Aptarėme pagrindinį, vieną iš esminių klausimų dėl darbo apmokėjimo sistemos, radome sutarimų. Dar keletą klausimų turime pasitikslinti ir grįžti rytoj. Taip pat sutarėme, kad anksčiau suderėti punktai išlieka ir tai galime perkelti į naują kolektyvinę sutartį“, – sakė jis.

Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas teigė, jog džiugina, kad abi pusės „rado jėgų“ susėsti ir kalbėtis, o esą kelis kartus derybų metu „abi pusės net viena kitai nusišypsojo“.

Vis dėlto nebuvo pasakyta, kada streikas baigsis.

VIDEO: 15/15: kodėl nesusitaria Vilniaus viešojo transporto vadovybė ir vairuotojai?

VVT profesinės sąjungos vadovas Algirdas Markevičius teigė, kad profesinė sąjunga vertina teigiamai vien tai, jog buvo susėsta ir deramasi, bei tikimasi, kad kuo greičiau bus susitarta dėl kolektyvinės sutarties.

„Kol kas konkrečių pasirašytų susitarimų neturime. Tikimės, kad kuo greičiau tai padarysime, nes matome, kad streikas turi neigiamą poveikį ir vilniečiams, kurių atsiprašome, tiek kelia ir įmonėje tam tikrus nesutarimus“, – kalbėjo A.Markevičius.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VVT Darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VVT Darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius

D.Aleknavičius sakė, kad tikisi, jog jau antradienį pavyks susitarti dėl visų punktų ir streikas bus nutrauktas. A.Markevičius atsakė, kad jis ir dabar yra įmonėje, todėl, jei direktorius pakvies, jis galįs tartis ir per naktį.

Tačiau VVT vadovas į tai atsakė, jog deryboms reikia ir pasiruošti, ir pailsėti prieš jas. Todėl esą derėtis ketinama antradienį popiet.

Nė vienas iš pašnekovų negalėjo užtikrinti, kad antradienį transporto gatvėse bus daugiau, nei važiavo pirmadienį.

VIDEO: Streikuojantys VVT darbuotojai nušvilpė generalinį direktorių: pasitiko šūksniais „gėda“

Pusės išvažiavimo nebuvo

D.Aleknavičius pirmadienio rytą susitiko su streikuojančiais darbuotojais, po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje jis sakė, kad į maršrutus išvažiavo 247 autobusai ir troleibusai ir dalyje maršrutų nepavyko įvykdyti minimalaus poreikio, kuris buvo nustatytas teismo.

„Turėjome kiekviename maršrute užtikrinti ne mažiau nei 50 proc. išleidimo. Šito negalėjome užtikrinti dėl to, kad profesinė sąjunga nesilaikė savo įsipareigojimo tiek pagal Darbo kodeksą, tiek pagal mūsų susitarimus.

Susitarta buvo, kad esant darbuotojų trūkumui tam, kad galėtume užtikrinti minimalus poreikius, jie organizuoja darbą taip, kad mes turėtume užtektinai darbuotojų“, – kalbėjo direktorius.

VIDEO: VVT darbuotojų streikas: ką apie tai mano vilniečiai?

Daugiausia nukentėjo autobusų maršrutai, troleibusai važiavo pakankamai gerai.

Grasina ir teismais profsąjungai

„Komunikuojame su profesine sąjunga, teikiame informaciją apie reikalingą poreikį, bet profesinė sąjunga siekia nusimesti atsakomybę ir permesti ją įmonės vadovybei. Esame susitarę pirmą valandą susitikti deryboms. Šitą klausimą irgi spręsime, bet jeigu nepavyks – spręsime teismo keliu“, – pabrėžė D.Aleknavičius.

Jis tikino, kad deryboms skirs tiek laiko, kiek reikės: „Esame ne kartą pakartoję, kad susitarimas yra dviejų pusių reikalas.“

Šitą klausimą irgi spręsime, bet jeigu nepavyks – spręsime teismo keliu.

Pagrindinis reikalavimas – atlyginimų didinimas bent 10 proc. visiems darbuotojams, direktorius sako, kad tai jau įvykdyta. Kitas reikalavimas – kolektyvinė sutartis, pasiūlymus jai dėl darbo užmokesčio didinimo įrašymo esą įmonė irgi yra siuntusi.

„Pagrindinis nesutarimas – profesinės sąjungos siekis daryti įtaką įmonės valdymui, kad su profesine sąjunga būtų suderinti visi įmonėje priimami teisės aktai ir kad profesinė sąjunga turėtų veto teisę. Vadinasi, turėtų būti pritarimas jų pusės, jeigu mes norime optimizuoti, efektyvinti veiklą ir daryti įmonėje pokyčius.

Kita nesutarimų tema yra tai, kad profesinės sąjungos nesutinka, jog mažiausiai uždirbantiems darbuotojams atlyginimai būtų keliami sparčiau“, – nesutarimus vardijo D.Aleknavičius.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Vilniaus viešojo transporto“ generalinis direktorius Darius Aleknavičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Vilniaus viešojo transporto“ generalinis direktorius Darius Aleknavičius

Pasak direktoriaus, visi vairuotojai ir kiti darbuotojai jau gavo gruodžio 2 dieną padidintus atlyginimus.

Kada baigsis – neprognozuoja

Jis tikino, kad įmonė pasiruošusi ieškoti sprendimų, taip siekdami išspręsti situaciją, jog streikas nesitęstų neribotą laiką. Tačiau esą konstruktyvumo derybose trūksta.

„Praėjusią savaitę pateikėme savo pasiūlymus, kaip matome šitą susitarimą, esame pasiruošę pasirašyti kolektyvinę sutartį. (...) Labai tikimės, kad iš mūsų pusės rodomas konstruktyvumas jis bus rodomas ir iš kitos pusės“, – teigė D.Aleknavičius.

Paklaustas, ko viešuoju transportu besinaudojantiems vilniečiams laukti artimiausiomis dienomis, VVT vadovas teigė, kad „streikas yra sudėtinga ir sunkiai prognozuojama situacija“: „Praėjusią savaitę gavome informaciją, kur buvo 437 darbuotojai, pareiškę norą streikuoti, sąrašai buvo pildomi ir penktadienį, ir šeštadienį bei sekmadienį.

Tikimės, kad kuo greičiau šitas streikas baigsis ir grįšime į keleiviams normalią situaciją.

Šiuo metu turime 515 darbuotojų, kurie yra sąrašuose. Noriu pažymėti, kad dalis tų darbuotojų yra sergantys, turi nedarbingumą ar atostogauja, todėl negalime jų traktuoti kaip streikuojančių, tai galutinis skaičius yra 489. Rytoj tikslinsime vėl sąrašus, žiūrėsime, kokią turime situaciją, taip siekdami užtikrinti darbą.“

VIDEO: Sostinėje prasideda Vilniaus viešojo transporto streikas

Jis neslėpė labai besitikintis, kad pirmadienį pavyks suderinti bent jau pagrindinius principus ir kad abi pusės to susitarimo siekia.

„Tikimės, kad kuo greičiau šitas streikas baigsis ir grįšime į keleiviams normalią situaciją“, – sakė D.Aleknavičius.

Streikuos, kol nesusitars

VVT profesinės sąjungos vadovas Algirdas Markevičius sako, kad vairuotojų streikas tęsis, kol nebus sutarta dėl naujos kolektyvinės sutarties.

„Streikas yra neterminuotas ir streikas vyks tol, kol šalys neras sutarimo dėl naujos kolektyvinės sutarties. Streikas gali tęsti dieną, jis gali tęstis savaitę, jis gali tęstis mėnesį, gali tęstis ir pusmetį, viskas priklauso nuo Vilniaus miesto savivaldybės ir bendrovės pozicijos dėl derybų“, – BNS pirmadienį sakė A.Markevičius.

Anot jo, bendrovės profesinė sąjunga kol kas nesulaukė vadovybės ir savivaldybės kvietimo derėtis, preliminariai derybines pozicijas planuojama aptarti pirmadienį 13 valandą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VVT Darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./VVT Darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius

„Per savaitgalį su mumis niekas nesusisiekė, ir šią akimirką mes neturime jokio kvietimo derėtis, šalys preliminariai susitarė susitikti šiandien 13 val., bet ne derėtis, o apsitarti pozicijas“, – teigė A.Markevičius.

VVT ir Vilniaus miesto savivaldybė praeitą savaitę informavo, kad streikuoti ketina apie 520, arba beveik pusė įmonės vairuotojų, daugiausiai – autobusų. Sekmadienio vakarą jau pasirodė informacija, kad sąrašuose yra apie 489 streikuoti ketinantys darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas