Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 08 05

Vilniaus Žaliasis tiltas neteko dar vienos skulptūros – nukabinta apačioje kabėjusi „Grandinė“

Pirmadienį perpiet Vilniaus centre praeiviai pastebėjo, kad po Žaliuoju tiltu nebėra jau daug metų čia kabėjusios skulptūros „Grandinė“. Ji buvo išgabenta, tačiau, kaip žadama, grįš į savo vietą, tik po remonto. Kunoto Vildžiūno skulptūra pakabinta 2010 metais, švenčiant Lietuvos Nepriklausomybės 20-metį.
Nuo Žaliojo tilto nukelta skulptūra „Grandinė“
Nuo Žaliojo tilto nukelta skulptūra „Grandinė“ / 15min skaitytojos nuotr.

Skulptūra nukelta pirmadienį prieš vidurdienį, tad pietauti skubėjusi vilnietė 15min teigė gerokai nustebusi – kodėl reikėjo „Grandinę“ nuimti? Ir jeigu reikėjo – kodėl be jokio įspėjimo?

Buvo avarinės būklės

Vilniaus savivaldybės atstovai ramina, kad skulptūrą buvo būtina nukelti ir greičiausia ji grįš į savo vietą. Kaip sakė Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža, „Grandinės“ pakabinimo mechanizmas buvo avarinės būklės.

15min skaitytojos nuotr./Nuo Žaliojo tilto nukelta skulptūra „Grandinė“
15min skaitytojos nuotr./Nuo Žaliojo tilto nukelta skulptūra „Grandinė“

„Ir skulptūra buvo nuleista žemai, tad tiek ledonešis, tiek vėjas ją labai išklibino, todėl buvo nuimti, kad patys tie žiedai nenukristų“, – tikino jis.

Šiuo metu skulptūra išvežta į jos autoriaus dirbtuves, ten bus sutvarkyta. „Po sutvarkymo „Grandinė“ bus pakabinta toje pačioje vietoje, tik aukščiau pakelta“, – sakė V.Pauža.

Kada skulptūra galėtų grįžti, jis nedrįso prognozuoti. Kitos po tiltais kabančios skulptūros, pasak V.Paužos, pavojaus nekelia.

15min skaitytojos nuotr./Nuo Žaliojo tilto nukelta skulptūra „Grandinė“
15min skaitytojos nuotr./Nuo Žaliojo tilto nukelta skulptūra „Grandinė“

Pakabintos 2010 m.

Vilniečiai jau spėjo įprasti prie po tiltais siūbuojančių skulptūrų. Iš viso Vilniuje jų yra šešios. Jos pakabintos 2010 metais. Projektas buvo įtrauktas į Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio paminėjimo renginių programą.

Pirmiausia buvo sumontuotos trys nerūdijančio plieno skulptūros „Karališkas obuolys“, „Grandinė“ ir „Laivas-pusmėnulis“, simbolizuosiančios Lietuvos valstybei svarbius momentus. Jos papuošė Žirmūnų, Žaliąjį ir Žvėryno tiltus. Šio trys skulptūros buvo menininko Kunoto Vildžiūno projekto „Vilniaus ženklai“ dalis.

Vilniaus miesto savivaldybės/S.Žiūros nuotr./Žaliasis tiltas
Vilniaus miesto savivaldybės/S.Žiūros nuotr./Žaliasis tiltas

Projekte iš viso planuotos šešios skulptūros po skirtingais Vilniaus tiltais. Be minėtų trijų ketvirtoji skulptūra „Spindulys-Ietis“ sumontuota ant Baltojo tilto. Taip pat žadėta po Geležinio Vilko tiltu sumontuotas „Žiedas“, o Liubarto tiltu – „Laiko spiralė“.

Po tiltais atsirasiančios skulptūros yra itin didelio mastelio (nuo 5 iki 20 metrų), tarpusavyje susietos vieninga idėja ir sudaro vientisą ciklą. Skulptūrų formos – universalių simbolių, ypač suklestėjusių baroko epochoje, interpretacija.

Jūratės Morkūnaitės nuotr./Baltasis tiltas
Jūratės Morkūnaitės nuotr./Baltasis tiltas

Pasak kūrėjų, per Vilniaus istorinį kultūrinį paveldą, barokinius XVII a. Vilniaus spaudinius – emblemas, plieniniai ženklai naujai žvelgia į visos Lietuvos istoriją, įprasmina mūsų tautos, valstybės praeitį, dabartį ir ateitį.

Skulptūra „Grandinė“ po Žaliuoju tiltu simbolizuoja Laisvės kovų netektis, tai tautos, atlaikiusios okupacijas, tremtis, genocidą, tvirto tikėjimo ženklas. Skulptūros dydis – 3,7x6,6 metro.

„Karališkasis obuolys“ po Žirmūnų tiltu mini Lietuvos valstybingumo pradžią, atsigręžimą į Vakarų krikščioniškąjį pasaulį. Tai karališkasis Lietuvos valdovų ženklas nuo Mindaugo laikų iki LDK padalijimo. Skulptūros dydis – 5,2x4,7 metro.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aukštalipiai tvirtina skulptūrą kabančią po Vilniaus Žirmūnų tiltu
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aukštalipiai tvirtina skulptūrą kabančią po Vilniaus Žirmūnų tiltu

Skulptūra „Laivas-pusmėnulis“ po Žvėryno tiltu yra tarsi pilietinės tautos laivas, jungiantis visus istorinius laikus, suteikiantis tęstinumo ir atsinaujinimo viltį. Pusmėnulis – dažnas LDK didikų herbinis ženklas, nurodantis kitokią „prigimtį“, dangiškąją priklausomybę. Skulptūros ilgis – 20 metrų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žvėryno tiltas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žvėryno tiltas

Ant Vilniaus Žaliojo tilto daugybę metų stovėjo keturios skulptūrų grupės, simbolizavusios sovietinius karius, kolūkiečius, studentus ir darbininkus. Jos nukeltos 2015 m.

Šiuo metu ant tilto galima pamatyti Sauliaus Paukščio ir skulptoriaus Šarūno Arbačiausko sukurtą instaliaciją „Megarealybės gerumo aktyvatorius“, kuri čia bus eksponuojama iki 2019 m. rugsėjo. Vėliau ją keis Donato Norušio darbas „Šeima“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas