Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniečiai išrinko naujus vardus dviem Fabijoniškių gatvėms

Birželio 25–liepos 5 dienomis gyventojai galėjo balsuoti už labiausiai patinkantį naują pavadinimą dviem Fabijoniškių gatvėms – Liudo Giros ir Salomėjos Nėries. Iš viso gyventojai pasiūlė 1 776 pavadinimus. Po tris pavadinimus kiekvienai gatvei balsavimui išrinko Fabijoniškių bendruomenė kartu su Vilniaus miesto tarybos Istorinės atminties komisija, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Vilniečiai išrinko naujus vardus dviem Fabijoniškių gatvėms
Vilniečiai išrinko naujus vardus dviem Fabijoniškių gatvėms / Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Už savo favoritus balsavo daugiau nei 11 tūkst. žmonių. Dauguma balsavusiųjų mano, kad Liudo Giros gatvei labiausiai tiktų partizano Liongino Baliukevičiaus vardas, Salomėjos Nėries gatvei – Vėtrungių.

Už Liongino Baliukevičiaus gatvę balsavo 57 proc. balsavusiųjų. Už Miško vartų pavadinimą balsavo 27 proc. dalyvavusių balsavime, už Didgirio – 16 proc.

„Džiaugiuosi naujais gatvių pavadinimais, o labiausiai tuo, kad juos išrinko patys vilniečiai. Abu pavadinimai labai skirtingi, bet labai gražiai atspindintys Lietuvą. Liongino Baliukevičiaus-Dzūko garbei suteiktas pavadinimas dar vienu simboliu įamžina mūsų laisvės kovų istoriją, o Vėtrungių pavadinimas – mūsų nematerialųjį kultūros paveldą,“ – nuomonę išsakė Vilniaus miesto tarybos Istorinės atminties komisijos pirmininkė Kamilė Šeraitė-Gogelienė.

Lionginas Baliukevičius-Dzūkas buvo vienas ryškiausių Lietuvos rezistencijos kovotojų, Dainavos apygardos vadas, žuvęs už Lietuvos Nepriklausomybę. Ateinančiais metais bus 100-osios jo gimimo metinės, todėl, pasiūliusiųjų nuomone, būtų prasminga jį įamžinti.

Vėtrungių pavadinimas gavo daugiau nei pusę – 54 proc. visų balsų. Salomėjos Nėries gatvę dar siūlyta vadinti Kamanių gatve. Šis gatvės vardas sulaukė 35 proc. balsavusiųjų palaikymo, o Fabijono – 11 proc.

Vėtrungių pavadinimą pasiūliusių gyventojų nuomone, tai vienas iš gražiausių lietuviškų žodžių. Iki šiol Vilniuje Mažosios Lietuvos simbolis – vėtrungė – gatvių varduose nebuvo įamžintas.

Daugiausia balsų surinkusius pavadinimus Vilniaus miesto Tarybos istorinės atminties komisija teiks miesto Tarybai, kurios artimiausias posėdis bus rugpjūčio mėn. Tarybai pritarus minėtoms gatvėms bus suteikti nauji vardai.

Įteisinti naujieji gatvių pavadinimai bus registruoti Adresų registre. Automatiškai keisis ir kiti su gatvių pavadinimų pakeitimu susiję duomenys VĮ Registrų centro administruojamuose registruose, pavyzdžiui, adresai Nekilnojamojo turto registre, įmonių buveinių adresai Juridinių asmenų registre ar asmenų deklaruotos gyvenamosios vietovės adresai Gyventojų registre.

Taigi, dėl šių duomenų keitimo kreiptis papildomai gyventojams nereikia – adresai pastatams ir juose esančioms patalpoms (butams) keičiami automatiškai ir nemokamai. Juridiniams asmenims rekomenduojama apie pasikeitusį adresą informuoti verslo partnerius, klientus, kitus juridinius asmenis.

Naujųjų gatvių pavadinimų lenteles Vilniaus miesto savivaldybė gamins ir įrengs savo lėšomis.

Minėtų gatvių pavadinimai keičiami vykdant viešųjų erdvių desovietizaciją. Pašalinti iš viešųjų užrašų Liudo Giros ir Salomėjos Nėries pavardes įpareigoja ir Desovietizacijos komisija, kuri vertina nuo sovietmečio likusius viešuosius užrašus ir simbolius. Daugelis savivaldybių jau suskubo persivadinti savo gatves.

L.Gira ir S.Nėris 1940 m. kaip Liaudies Seimo delegatai kartu su kitais atstovais vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas