Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje daugiau kaip pusšimtis žmonių reiškia palaikymą palestiniečiams ir Libanui

Daugiau kaip pusšimtis žmonių šeštadienį Vilniuje eisenoje reiškia palaikymą palestiniečiams ir Libano žmonėms.
Protestas prieš nusikaltimus žmoniškumui Palestinoje / BNS nuotr.
Protestas prieš nusikaltimus žmoniškumui Palestinoje / BNS nuotr.

Anot organizatorių, eisena taip pat siekiama pasmerkti Izraelio vykdomus veiksmus Gazos Ruože.

Organizatoriai reikalauja Lietuvos valdžios atstovų ir institucijų raginti Izraelį nutraukti ugnį prieš palestiniečius ir Libano žmones, nustoti remti žydų valstybę, taip pat su šia šalimi nutraukti diplomatinius, ekonominius, kultūrinius ir akademinius ryšius. 

Susirinkusieji skandavo „Išlaisvinkite Palestiną“, „Tegyvuoja Libanas“, „Stop okupacijai, stop genocidui“, „Nuo kada Lietuva remia okupantą?“, kai kurie jų atsinešė plakatus su užrašais „Nagus nuo Libano“, „Laisvės troškimas ne nusikaltimas“ ir kitais.

„Nesitikime, kad nors vienas iš jų (reikalavimų – BNS) bus įvykdytas ar bent apsvarstytas, žiūrint į tai, kaip mūsų valdžia kol kas šiuo klausimu kalba“, – BNS šeštadienį sakė eisenos organizatorius, „palestina.lt“ bendraįkūrėjas Andrius Mažeika.

„Metus laiko stebime genocidą, aišku, to nelabai matome per Lietuvos žiniasklaidą“, – pridūrė jis.

Pasak A. Mažeikos, eisena siekiama priminti, kad „Europa nėra pasaulis“.

„Pasaulis yra daug didesnis ir pasaulis mano visiškai kitaip negu kalba mūsų politikai ar pats Izraelis“, – kalbėjo eisenos organizatorius.

39-erių Samas Quinn (Samas Kvin) sakė manantis, kad tai, kas vyksta Gazos Ruože ir Libane nėra sąžininga.

„Aš suprantu, kad „Hamas“ Izraelyje nužudė 1,2 tūkst. žmonių, bet kiek tūkstančių palestiniečių buvo nužudyta. Bombarduojamos visos Gazos ligoninės. Tai tiesiog siaubinga“, – BNS sakė vaikų teatro kūrėjas.

Protestuotojų eisena, nešina palestiniečių ir Libano vėliavomis, pajudėjo nuo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.

Iš jos Gedimino prospektu protestuotojai žygiuoja iki Vinco Kudirkos aikštės, kur bus sakomos kalbos.

Akciją stebėjo ir Izraelį palaikantys asmenys. Lietuvos žydas Danielius Lupshitzas protestuotojams sakė „nesidaryti gėdos“, klausė, kodėl nėra Irano vėliavų.

„Ten žmonės nežuvo?“– klausė jis.

Karas tarp Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ prasidėjo praėjusių metų spalio 7-ąją, grupuotei užpuolus žydų valstybę.

Pareigūnai nurodo, kad nuo to laiko Gazos Ruože buvo sužeista per 100 tūkst. žmonių.

Remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, per „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį Izraelyje žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civiliai gyventojai.

Tą dieną „Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių apie šimtas, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Dėl karo Gazos Ruože kilo humanitarinė krizė, o beveik visi iš 2,4 mln. teritorijos gyventojų buvo priversti palikti savo namus ir kenčia nuo maisto stygiaus.

Po beveik metus trukusio karo Gazos Ruože Izraelis sutelkė dėmesį į Libaną ir rugsėjį pradėjo plataus masto bombardavimo kampaniją, nukreiptą prieš „Hezbollah“ tvirtoves visoje šalyje, o rugsėjo 30-ąją pasiuntė sausumos pajėgas.

Per karą Libane jau žuvo mažiausiai 1 580 žmonių, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami Libano sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai