Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstantinės LGBT+ eitynės Vilniuje: pavieniai protestai, sulaikyti trys vyrai

Vilniuje tęsiantis „Lithuanian Pride“ festivaliui šeštadienį vyko LGBT+ bendruomenės eitynės „Už lygybę!“, kuriose, kaip ir planuota, dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių. Tačiau, kitaip nei pirmose eitynėse protestai buvo smulkūs: nepatenkintieji meldėsi, stovėjo su plakatais ir giedojo. Fiksuoti keli nedideli viešosios tvarkos pažeidimai: buvo padegta vėliava, vienas vyras spjaudėsi įžeidinėjimais.

Eitynės prasidėjo Bernardinų sode 16 val.

Tradicinę eiseną „Už lygybę!“, kuri vyksta nuo 2010 metų, LGBT bendruomenės eitynėse pagyvino 10 specialiai įrengtų ir papuoštų muzikinių platformų, kuriose skambėjo DJ kuriamos muzikinės kompozicijos, „drag“ kultūros atstovų pasirodymai, žinutės LGBT bendruomenei ir visuomenei.

Eitynes dalyviai užbaigė Vingio parke, kur vyksta tarptautinis LGBT bendruomenės žvaigždžių koncertas.

Koncerto metu taip pat vyks Vaivorykštės apdovanojimų įteikimas.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Pamatykite: LGBT+ eitynės „Už lygybę“

18:08

VIDEO: Vilniuje – tūkstantinės LGBT+ eitynės ir pavieniai protestai

 

Per LGBTIQ eitynės Vilniuje už viešosios tvarkos pažeidimus sulaikyti trys vyrai

17:56

Patricija Adamovič / BNS/Performansas „Spalvos sušildo“
Patricija Adamovič / BNS/Performansas „Spalvos sušildo“

Vilniaus centre šeštadienį vykstančių LGBT+ bendruomenės renginių metu už viešosios tvarkos pažeidimus sulaikyti trys vyrai.

Apie tai BNS informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Jevgenijus Liepis.

Jo teigimu, vienas asmuo sulaikytas už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą, jam surašytas administracinių nusižengimų protokolas.

Kitas vyras buvo sulaikytas prie skulptūros „Žinia“ už bandymą deginti LGBTIQ bendruomenės simboliu laikomą vaivorykštės spalvų vėliavą, už tai jis pristatytas į Vilniaus apskrities VPK Operatyvaus valdymo skyrių.

Pasak J.Liepio, dėl tolesnių procesinių veiksmų šio sulaikytojo atžvilgiu bus sprendžiama, atsižvelgiant į jį sulaikiusių pareigūnų informaciją.  

Dar vienas vyras, pasak Vilniaus apskrities policijos atstovo, už viešosios tvarkos pažeidimą bei pasirodymą neblaiviam buvo sulaikytas Vingio parke po eitynių vykusio koncerto metu.

Policijos atstovo teigimu, iš eitynių dalyvių policija skundų nėra sulaukusi. 

LGBTIQ eitynes prižiūrintys policijos pareigūnai BNS nurodė, kad jose dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių.

„Džiaugtis savo gyvybe ir identitetu“

17:13

Kai kurie BNS kalbinti eitynių dalyviai dalyvavimą jose siejo su savo galimybe išreikšti arba nustatyti savo identitetą. 

„Šis renginys reiškia džiaugtis, kas tu esi, savo gyvybe, savo identitetu this is a celebration (tai yra šventė – BNS)“, – BNS sakė 22 metų Justas. 

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Protestas prieš LGBT eitynes
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Protestas prieš LGBT eitynes

„Kaip žmogus, esantis savo dvidešimties metų pradžioje, vis dar bandau atrasti savo seksualumą. Įdomu pamatyti, kiek tam yra atviri kiti žmonės, ir galbūt atrasti save“, – teigė Vilniuje gyvenantis 21 metų ukrainietis Jevgenijus. 

Nebe pirmą kartą renginyje dalyvaujantis 35 metų Tadas teigė taip išreiškiantis palaikymą už savo teises kovojantiems žmonėms.

„Palaikome laisvę, žmonių apsisprendimą, ką jie nori daryti“, – sakė Tadas.

Beveik 29 metų Ženia iš Baltarusijos teigė, kad jos šalyje toks renginys būtų neįmanomas. 

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Protestas prieš LGBT eitynes
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Protestas prieš LGBT eitynes

„Man tai yra laisvė visai visuomenei, kuomet kiekvienas gali daryti tai, ką nori, tiek savo gyvenime, tiek savo sprendimuose“, – teigė Ženia. 

Vykstant LGBTQ eitynėms, sostinės Katedros aikštėje ir jos prieigose rengiama keletas prieš jas nukreiptų kontrprotestų.  

Renginio metu sostinės centre dirba didesnės policijos pajėgos. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas Jevgenijus Liepis LRT radijui šeštadienį sakė, kad prieš eitynes policija „ypatingų indikacijų“ nėra gavusi.

Pamatykite: LGBT+ eitynės „Už lygybę“

16:44

V.Mitalas: „Trūksta trijų keturių balsų“

16:26

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

Seimo narys Vytautas Mitalas teigė, kad Vilnius jau išmoko švęsti šią šventę. 

Jis vylėsi, kad protestuotojų ir nebus daug. 

Anot Laisvės partijos nario, iki Partnerystės įstatymo priėmimo trūksta tik vieno balsavimo. 

Margaritos Vorobjovaitės nuotr./LGBT+ eitynės Vilniuje
Margaritos Vorobjovaitės nuotr./LGBT+ eitynės Vilniuje

„Iki priėmimo trūksta trijų keturių balsų. Mes kiekvieną dieną nuosekliai dirbame, kad tie balsai atsirastų. Aš nežadėsiu kada, bet manau, kad artimiausioje ateityje tai tikrai įmanoma. Net ne įmanoma, o būtina“, – kalbėjo V.Mitalas eisenoje.

A.Armonaitė: „Įstatymai vėluoja“

16:09

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Į eitynes atėjo Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė drauge su savo mama. 

Laisvės partijos atstovei žurnalistai vėl uždavė klausimą dėl Partnerystės įstatymo. 

„Jei pavyktų sutelkti pakankamą koalicijos balsų skaičių, jeigu socialdemokratai išlįstų iš spintos ir dar pasiryžtų vienai iš savo programinės nuostatų taip pat palaikyti – yra įmanoma. Tačiau reikia lyderystės, ne tik Laisvės partijos“, – kalbėjo A.Armonaitė. 

Patricija Adamovič / BNS/LGBT eitynės
Patricija Adamovič / BNS/LGBT eitynės

Anot jos, svarbu, kad koalicijos partneriai bent jau nesipriešintų. 

Politikė prisiminė ir pirmąsias eitynes, kuriose taip pat dalyvavo. 

„Šiandien yra šventė. Miesto, Lietuvos šventė. Yra milžiniškas pokytis ir įstatymai šiuo atveju atsilieka“, – teigė ministrė.

V.Simonko: „Situacija per keliolika metų pasikeitė“

15:59

Vladimiras Simonko, 2010-aisiais organizavęs pirmąjį tokį paradą Lietuvoje, teigė, kad situacija per keliolika metų pasikeitė kardinaliai.

Patricija Adamovič / BNS/LGBT eitynės
Patricija Adamovič / BNS/LGBT eitynės

„Žinote, kas man įstrigo atminty? Kai reikėjo tada rengtis, galvojau, kad prireiks sportbačių, jei kartais reikėtų bėgti. Niekas nežinojo, kas bus ir kiek kiaušinių ir dar ko gausime. O dabar, kai atėjo laikas švęsti, mes matome, kad švenčia ne mūsų bendruomenė, bet ateina ir tėvai, ir visos šeimos ir darbovietės“, – kalbėjo V.Simonko. 

Anot jo, šis pavyzdys turi užkrėsti geruoju virusu. 

 

R.Požėla: policijos bus tiek, kiek reikia

15:53

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Renatas Požėla
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Renatas Požėla

Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla 15min teigė, kad eitynių metu dirbs sustiprintos policijos pajėgos, tačiau tikslaus skaičiaus neatskleidė.

„Turime patirtį tokio pobūdžio renginiuose, vertiname galimas grėsmes – dirbs tiek viešoji policija, tiek kriminalinė policija ir pareigūnų bus tiek, kiek mūsų manymu yra reikalinga atsižvelgiant į visą situaciją“, – pasakojo šalies policijos vadovas.

Jis teigė, kad policijai žinoma apie organizuojamas protesto akcijas.

„Žmonės žino ir dėliojama taktika, veiksmai, tai tikrai viską vertiname ir pareigūnų kiekis tikrai bus toks, koks mūsų manymu yra reikalingas viešajai tvarkai užtikrinti“, – sakė R.Požėla.

Lietuvos policijos generalinis komisaras pabrėžė, kad policijos dėmesys bus didesnis ten, kur matomos tam tikros grėsmės.

 

Protestuotojai eitynių neketina stabdyti

15:44

Patricija Adamovič / BNS/Protestas prieš LGBT eitynes
Patricija Adamovič / BNS/Protestas prieš LGBT eitynes

Apie 15 val. ėmė rinktis ir protestuotojai.

Jie renkasi nedidelėmis grupėmis, atsižvelgiant į taisykles, kurios numato, kad grupelėms iki 15 žmonių leidimų nereikia.

Kaip teigė protestuotoja Audronė, eisenos jie nestabdys. „Ne, mes nestabdysime. Tegul eina... Mes turime savo pozicija ir norime, kad Lietuvos žmonės sektų mūsų ideologija, o ne genderizmo ideologija“, – teigė Audronė.

Patricija Adamovič / BNS/Protestas prieš LGBT eitynes
Patricija Adamovič / BNS/Protestas prieš LGBT eitynes

Protestuotojai turi pasiruošę plakatus, gieda giesmes. 

Kaip pranešė įvykio vietoje dirbanti žurnalistė Margarita Vorobjovaitė, šeštadienį matomas vaizdas yra kardinaliai kitoks, nei buvo pirmojo parado metu 2010-aisiais. 

„Tiesiog yra uždarytas eismas, kad galėtų praeiti kolonos nuo Bernardinų sodo, kur ir prasidės paradas ir yra kelios grupės piketuotojų. Jie nesibūrė į didelę grupę, o išsiskaidė į mažas grupeles. Atsinešė kolonėles, plakatus ir piketuoja. Tikrai nematyti, kad būtų sustiprintos gausiai policininkų pajėgos. Budi patruliai, yra kelių eismo ribojimai. Nėra kažko neįprasto, ko nebūna per kitus renginius“, – iš įvykio vietos pranešė 15min žurnalistė. 

Margaritos Vorobjovaitės nuotr./Prie katedros surinkę tikintieji žadėjo melstis drauge.
Margaritos Vorobjovaitės nuotr./Prie katedros surinkę tikintieji žadėjo melstis drauge.

Katedros aikštėje susirinkusios vienuolės ir dar keli tikintieji žada melstis. Paklausti, ar jų malda susijusi su vyksiančiomis eitynėmis, nuo tiesaus atsakymo išsisuko. 

LGBT+ narė Valerija – apie baisiausią eitynių patirtį ir tai, ką nori perduoti visuomenei: „Mūsų daug“

15:39

Asmeninio archyvo nuotr./Valerija Rusinova
Asmeninio archyvo nuotr./Valerija Rusinova

Birželio 8-ąją Vilniuje vyksta grandiozinės „Lithuanian Pride“ eitynės, kuriose tikimasi sulaukti iki 20 tūkst. dalyvių. Jose dalyvausianti Tolerantiško jaunimo asociacijos narė Valerija Rusinova (22) sako, kad visuomenė LGBTQ+ teisių klausimais tolerantiškėja, ir atskleidė, kodėl dalyvavimas šiose eitynėse jai toks svarbus. LGBTQ+ aktyvistė prakalbo ir apie tai, kokios eitynės jai pasirodė pačios įsimintiniausios.

– Jūs žygiuosiate „Lithuanian Pride“ eitynėse, kuriose tikimasi rekordinio dalyvių skaičiaus. Kokią žinutę norite perduoti visuomenei?

– Kaip ir kiekvienais metais, išlieka svarbus matomumo aspektas. Visuomenei turime parodyti, kad esame jos dalimi, mūsų nemažai. Nors kai esame po vieną, tai tuomet gal neatrodo, kad mūsų daug, bet susirinkus į būrį gali pamatyti, kiek tokių žmonių yra tarp mūsų kiekvieną dieną.

Eitynės verčia susimąstyti, kad galbūt tie eitynių dalyviai kasdieniame gyvenime yra jų kolegos, pažįstami, artimieji. Juk mes esame visur, nors ne visada apie tai susimąstome.

Visą interviu skaitykite čia.

Palaiko ministerijos

15:27

Lietuvos institucijos solidarizuojasi su šeštadienį Vilniuje vyksiančiomis eitynėmis.

Socialinių tinklų paskyrose palaikymą reiškė ir vaivorykštės spalvomis pasipuošė Kultūros, Teisingumo, Užsienio reikalų ministerijos.

Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Užsienio reikalų ministerijos pasidalinta iliustracija
Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Užsienio reikalų ministerijos pasidalinta iliustracija

„Džiaugiamės galėdami jus pakviesti į Lithuanian Pride eitynes „Už lygybę“! Atėjo laikas švęsti lygybę ir įvairovę Lietuvoje. Prisijunkite prie mūsų šiandien – birželio 8 d. – nuo 16 val. Barboros Radvilaitės gatvėje Vilniuje ir kartu žengsime žingsnį link teisingesnės ir lygiavertės visuomenės. Jūsų dalyvavimas yra svarbus – parodykime, kad Lietuva yra atvira, tolerantiška ir stipri bendruomenė!“ – skelbė Teisingumo ministerija.

Paskutinis atnaujinimas 2024-06-08 15:27
VIDEO: Vilniuje – tūkstantinės LGBT+ eitynės ir pavieniai protestai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas