Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 11

Vilniuje ketinama ieškoti vietos Justino Marcinkevičiaus paminklui

Vilniaus socialdemokratai paskelbė inicijuojantys paminklo Justinui Marcinkevičiui statybas. Tiesa, kol kas tai tik idėja, kurią tikimasi įgyvendinti iki 2018 metų, kai Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį. Nei vieta, nei koks tas paminklas galėtų būti, kol kas nesvarstoma.
Justinas Marcinkevičius
Justinas Marcinkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

2011-ųjų vasario 16 dieną mirusį poetą Just.Marcinkevičių norima įamžinti pastatant paminklą Vilniuje. Ne vieną dešimtmetį sostinėje gyvenęs Lietuvos Atgimimo šauklys amžino poilsio yra atgulęs Antakalnio kapinių menininkų kalnelyje.

Po poeto mirties praėjus ketveriems metams kol kas nebuvo svarstoma statyti paminklą šiam iškiliam kūrėjui. Apie tokią iniciatyvą pirmadienį paskelbė LSDP Vilniaus skyrius. Jo pirmininko Juro Poželos teigimu, kol kas tai tėra idėja, kad šito paminklo reikia.

„Dėl paminklo idėjos, vietos spręsti turėtume ne mes, tą turėtų padaryti specialistai, profesionalai. O mes norime tik inicijuoti. Kalba eina apie 2018 metus, apie valstybės šimtmetį, todėl reikia tą klausimą kelti į politinį, vykdymo lygmenį“, – 15min.lt sakė J.Požela.

Socialdemokratai tvirtina skatinsią diskusijas dėl lėšų, vietos ir kūrybinių sprendimų su poeto šeima, Lietuvos rašytojų sąjunga, visuomene. Vis dėlto J.Požela įsitikinęs, kad paminklą pastatyti privalėtų pati valstybė: „Aš manau, kad tai yra valstybės garbės reikalas – pastatyti paminklą Just.Marcinkevičiui. Žinoma, normalu yra ir jeigu atsiras specialūs fondai, kur galės aukoti žmonės, iš to galima bus dalį lėšų surinkti. Bet, mano įsitikinimu, tai yra valstybės garbės reikalas.“

Mintis tikrai graži, rašytojas vertas įamžinimo. Juolab kad per tiek daug metų rašytojų, kūrėjų, valstybės kūrimui nusipelniusių žmonių įamžinimo klausimais mažokai nuveikta. Tad šią idėją tikrai palaikome, – sakė A.A.Jonynas.

Kol kas jokios diskusijos nėra prasidėjusios. Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A.Jonynas prisipažino apie šią idėją kol kas nieko negirdėjęs, bet jau iš anksto galįs pasakyti, kad jai pritarsiąs.

„Su mumis kol kas niekas nesiderino, apie tokią iniciatyvą nieko negirdėjau. Rašytojų sąjungoje irgi dar nesvarstėme. Mintis tikrai graži, rašytojas vertas įamžinimo. Juolab kad per tiek daug metų rašytojų, kūrėjų, valstybės kūrimui nusipelniusių žmonių įamžinimo klausimais mažokai nuveikta. Tad šią idėją tikrai palaikome“, – sakė A.A.Jonynas.

Į Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programos įgyvendinimo 2015-2020 metų veiksmų planą įrašytas ir paminklas Lietuvos Tarybos pirmininkui, Tautos patriarchui dr. Jonui Basanavičiui. Tačiau kol kas nėra žinoma, nei kur, nei koks paminklas šiam iškiliam žmogui turėtų stovėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito