Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje nustatytas neteisėtas atliekų deginimo atvejis: šildymas atliekomis kenkia ne tik aplinkai

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai atkreipia dėmesį, kad individualių namų šildymas deginant atliekas teršia aplinkos orą ir kelia grėsmę žmonių sveikatai, tačiau gyventojai vis dar kūrena atliekas šildymo katiluose. Aplinkosaugininkai patikrinę nustatė atliekų deginimo atvejį Vilniuje, rašoma AAD pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Po gauto pranešimo apie pilkus dūmus ir nemalonų kvapą, sklindantį iš rūsyje esančios katilinės, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai atliko patikrinimą pastate Kelmiškių g., Vilniuje. Patikrinimo metu užfiksuota, kad šildymo katilas buvo užkrautas gofruoto kartono atliekomis, kurias asmuo padegė nepaisydamas pareigūnų reikalavimų. Asmuo taip pat atsisakė pateikti dokumentus tapatybės nustatymui, todėl buvo iškviesti Lietuvos policijos pareigūnai, kurie padėjo nustatyti tapatybę.

„Nors kartono deginimas kai kuriems gyventojams gali atrodyti nekenksmingas, svarbu žinoti, kad gofruoto kartono gamyboje naudojami klijai ir kitos cheminės medžiagos, kurios degant išskiria sveikatai pavojingas medžiagas. Be to, kūrenti reikėtų tik konkrečiam patalpų šildymo įrenginiui skirtu kuru, pavyzdžiui, jei katilas pritaikytas kūrenti granulėms, reikėtų naudoti tik jas“, – sako Vilniaus aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Edgaras Skrebė.

Šiuo atveju pradėta administracinė teisena dėl atliekų deginimo ir pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo. Už atliekų deginimą asmuo turės sumokėti aplinkai padarytą žalą – 100 eurų ir jam gresia administracinė atsakomybė nuo 60 iki 300 eurų. Už pareigūnų reikalavimų nevykdymą asmeniui gresia administracinė atsakomybė nuo 80 iki 780 eurų.

Kodėl draudžiama deginti atliekas?

Netinkamai deginamos atliekos labai teršia orą. Iš pirmo žvilgsnio nekenksmingos medžiagos, pvz., medinės paletės, kartonas ar spauda, dažnai būna apdorotos cheminėmis medžiagomis. Pavyzdžiui, medinės paletės impregnuojamos cheminėmis priemonėmis drėgmės ar kenkėjų atsparumui, medžio drožlių plokštės suklijuojamos formaldehido dervomis, o spauda ar laminuotas popierius padengti dažais bei plastiku, kurie degant skleidžia toksiškus dūmus. Deginant tokias medžiagas, į aplinką patenka pavojingi cheminiai junginiai, kurie gali užteršti dirvožemį, gruntinius vandenis ir maistą, kelti pavojų žmonių bei gyvūnų sveikatai.

Be to, kūrenant atliekas katiluose, dūmtraukyje susidaro kenksmingi suodžiai, kurie ne tik blogina šilumos perdavimą, bet ir didina gaisro riziką.

Kur kreiptis pastebėjus atliekų deginimą?

Jei pastebite deginamas atliekas, nedelsdami kreipkitės skubiosios pagalbos telefonu 112. Taip pat galite nufotografuoti ar nufilmuoti pažeidimą ir siųsti medžiagą el. paštu info@aad.am.lt, kad Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai galėtų imtis veiksmų nedelsdami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai