Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 23 /11:50

Vilniuje rastas dar vienas Neries taršos plastiku šaltinis – šįkart Liepsnos gatvėje

Vilniaus savivaldybės ir „Vilniaus vandenų“ atstovai ketvirtadienio rytą galimai aptiko dar vieną šaltinį, iš kur į Nerį gali plūsti plastiko atliekos. Tai jau antra vieta šią savaitę, kur atidarius šulinį aptikta vizualiai labai panašūs teršalai, kokie savaitgalį užfiksuoti Neryje šalia Vilniaus nuotekų valyklos.
Vilniuje rastas dar vienas Neries taršos plastiku šaltinis – šįkart Liepsnos gatvėje
Vilniuje rastas taršos plastiku šaltinis Liepsnos gatvėje. / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Dar vieni teršėjai

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas ir „Vilniaus vandenų“ atstovai ketvirtadienio rytą toliau ieškojo galimų Neries taršos plastmasės atliekomis teršėjų. Ir ne tuščiai – kaip patvirtino vicemeras, rastas dar vienas šaltinis.

Jis aptiktas Liepsnos gatvėje – iš Savanorių prospekto išeinančioje nedidelėje gatvelėje. Aplinkui yra nemažai gamybos įmonių. Čia mėginys imamas kartu su antstoliu.

„Dar vieni. Vėl plastikas, šį kartą Liepsnos gatvėje, kur pilna pramonės įmonių. Mėginys paimtas, tie iš aplinkosaugos irgi pakviesti“, – feisbuke paskelbė V.Benkunskas.

Po kelių minučių paaiškėjo, kad surastas dar vienas šulinys, kuriame irgi plūduriuoja tokios pat atliekos.

Valdo Benkunsko nuotr./Plastiko gabaliukai iš nuotekų šulinio
Valdo Benkunsko nuotr./Plastiko gabaliukai iš nuotekų šulinio

Informaciją patvirtino ir „Vilniaus vandenys“, pranešdami, kad įmonės darbuotojai su antstoliu ketvirtadienį nustatė dar vieną atvejį, kuomet smulkinto plastiko atliekos išleidžiamos į nuotekų tinklus.

„Taršos neleistinomis atliekomis atvejis nustatytas nuotekų šulinyje šalia Savanorių prospekto ir Liepsnos gatvės sankryžos Žemuosiuose Paneriuose. Manome, kad įmonė (ar įmonės) taip gali atsikratyti atliekų, po to kai aplinkosaugininkai viešai paskelbė apie jų patikrinimus. Taip pat tikėtina, kad plastiko atliekomis atsikratoma Malaizijai atsisakius priimti ir netgi grąžinus konteinerius su plastiko atliekomis“, – informavo bendrovė.

V.Benkunskas 15min sakė, kad šiuo metu tikrinami visi nuotekų šuliniai aplink teritoriją tarp Liepsnos g. ir Savanorių pr. „Aplink teritoriją visus šulinius apžiūrėjome. Čia visas mazgas sueina. O paskutinis šulinys, kuris yra Liepsnos g. ir iš kurio jau teka nuotekos į centrinį tinklą Savanorių pr., yra užkištas, ten košė to plastiko“, – kalbėjo vicemeras.

BNS V.Benkunskas teigė, kad buvo „Plastos“ įmonėje, kuri dirba su plastiku, bet gali būti teršalai iš kažkur aplink atėję, tai turės pasakyti aplinkosaugininkai. Bet esą akivaizdu, kad tai yra dalis to, kas matoma ir sulaukiama nuotekų valykloje.

Jo teigimu, kaltė tenka nuotekų turėtojams, ne Vilniaus nuotekų valyklai.

„Tokie teršalai negali atsirasti nuotekų sistemoje. Nei vieni valymo įrenginiai nei viename Lietuvos mieste nėra pritaikyti filtruoti, išvalyti tokius dalykus. Kažkas turėtų tiesiog išvalyti savo atliekas, o vietoj to tiesiog meta į valymo įrenginius“, – toliau piktinosi V.Benkunskas.

VIDEO: Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas: „Jokie nuotekų valymo įrenginiai nepritaikyti filtruoti šiukšles“

Tuo metu, kai paskelbta informacija apie naują taršos šaltinį, Seime vyksta neeilinė Seimo sesija, kurioje svarsto kelių su aplinkosauga susijusių įstatymų pakeitimus – vadinamąjį „Klaipėdos paketą“. Ministras Kęstutis Mažeika posėdyje kalbėjo apie problemas.

„Laboratorinė kontrolė yra neefektyvi, tikroji tarša nefiksuojama, galėjome matyti viešojoje erdvėje daug pasisakymų, diskusijų. Kodėl taip vyko daugybę metų, vėlgi daug klausimų kyla. Tačiau po šio įstatymų paketo priėmimo galėsime [įmones] tikrinti be įspėjimo, inspektoriai galės imti mėginius be įspėjimo“, – dėstė jis.

Stiprina kontrolę

„Vilniaus vandenys“ trečiadienio vėlų vakarą informavo, kad po to, kai pirmadienį buvo nustatytas galimas taršos šaltinis ir antradienį sustabdytas taršos plitimas iš jo, stengiamasi rasti optimalų ir greitą sprendimą, kad iš nuotekų tinklo bei Vilniaus valymo įrenginių pašalintų smulkinto plastiko atliekas.

„Šiuo metu nuotekų valykloje dar randame plastiko atliekų. Kad jos nepatektų į aplinką pakeitėme technologinį procesą – jį sulėtinome ir didžiumą plastiko dalelių nugriebiame kartu su riebalais. Smulkinto plastiko atliekas taip pat mėginame sugaudyti pasigamintais itin smulkiais filtrais. Ligšioliniai bandymai pavyko tik iš dalies, kadangi didelis išvalytų nuotekų srautas suplėšo filtrus ir juos turime nuolat keisti. Ši technologija tobulinama per naktį, kad ketvirtadienį galėtume sumontuoti patobulintus smulkius filtrus. Nuotekų valymas nestabdomas, įrenginiai veikia be sutrikimų“, – pranešė „Vilniaus vandenys“

Taip pat, įmonės Komunikacijos skyriaus vadovo Mindaugo Linkačio teigimu, sustiprinta įmonių, iš kurių gaunamos padidintos taršos nuotekos, kontrolė. „Mėginiai iš tokių įmonių šulinių bus imami ir savaitgaliais bei naktimis. Bendradarbiaujame su aplinkosauga, taip pat kreipėmės į prokuratūrą. Padarytą žalą gamtai privalo atlyginti teršėjas“, – teigiama pranešime.

Dėmesį atkreipė visuomenininkai

Teršėjų plastiku suskubta ieškoti po to, kai savaitgalį tokią taršą Neryje užfiksavo visuomenininkai iš asociacijos „Lašišos dienoraštis“.

Apie tai plačiau skaitykite čia: Į Nerį ties Vilniumi plūsta smulkinto plastiko upė

Pirmadienį buvo surastas vienas iš galimų teršėjų – vizualiai labai panašus plastikas į Vilniaus nuotekų valyklą tekėjo iš Sandėlių g. įsikūrusios bendrovės „Granulės“ teritorijos.

Išsamiau: Plastiko dalelės į Nerį toliau keliavo iš vienos įmonių grupės, pastaroji pradeda vidinį tyrimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas