Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 08 /2021 03 09

Ekspertai: dėl skilimo evakuotas daugiabutis saugus, gyventojams galima grįžti

Vilniuje pirmadienio vakarą pranešta apie gresiančią nelaimę Gabijos gatvės viename iš daugiabučių. Paaiškėjus, kad namo septintame aukšte atsivėrė plyšys, sutrūkinėjo plytelės, evakuoti gyventojai, informavo liudininkai. Situaciją apžiūrėjo ir vertino ekspertai. Antradienį ryte skelbiama, kad namas saugus, gyventojai galės grįžti.

Atnaujinta 8.12 val.

Kaip antradienį ryte 15min sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, namas yra saugus ir į jį galį grįžti gyventojai. Tokia yra ekspertų išvada.

Šiuo metu namas dar apžiūrimas, jeigu nebus aptikta kokių naujų pažeidimų, ekspertų išvada nesikeis.

Ekspertų išvadoje teigiama, kad „namas yra saugus naudoti, todėl evakuotiems gyventojams rekomenduoju grįžti į savo butus“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Pirminės apžiūros rezultate nustatyta, jog įvykusios/vykstančios lokalaus pobūdžio deformacijos yra susijusios su statybos technologijos pažaidomis, nekokybiškai įrengus grindų dangą taip pat pertvarose neįrengus privalomųjų deformacinių siūlių ar kitų priemonių, namo konstrukcijų požymių nesant“, – rašoma ekspertų išvadoje.

„Laikančios konstrukcijos nepažeistos“

Kaip pranešime spaudai teigia Vilniaus savivaldybė, atlikus ekspertizę nustatyta, kad pastatas yra saugus eksploatuoti.

„Vakar vakarą į įvykio atvykęs ekspertas atliko nuodugnią apžiūrą ir šįryt pristatė pastato apžiūros išvadą, kurioje nurodoma, jog namas yra saugus, o gyventojams rekomenduojama grįžti į savo butus. Kitaip tariant, evakuacija artimiausiu metu bus atšaukta.

Tačiau esme dėkingi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui už ryžtingą sprendimą – iki apžiūros išvadų pateikimo gyventojų saugumą buvo būtina užtikrinti gyventojus išvedus iš pastato“, – cituojamas pranešime Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

2004 m. statybos namo konstrukcijos susideda iš pilno gelžbetoninio karkaso ir lygių monolitinių perdangų. Išilginis rėmas su po perdanga išsikišančiais rygeliais užtikrina pastato išilginį pastovumą. Tuo tarpu namo vidaus, taigi, ir laiptinių sienos, sumūrytos iš silikatinių plytų mūro. Pertvaros įrengtos iš 10 cm storio gipsinių plokščių mūro bei gipskartonio.

Ypatingo statinio ir projekto ekspertas Vytautas Elenbergas apžiūros metu nustatė, kad namą laikančios konstrukcijos nepažeistos, o užfiksuotos deformacijos yra lokalaus pobūdžio. Pasak eksperto, jos susijusios su statybos technologijos pažaidomis nekokybiškai įrengus grindų dangą, taip pat pertvarose neįrengus privalomųjų deformacinių siūlių ir nesiėmus kitų priemonių.

Akmens masės plytelės, kurių atšokimas išgąsdino gyventojus, buvo priklijuotos nekokybiškai. Tačiau šis defektas niekaip nesusijęs su karkaso deformacija. Eksperto vertinimu, su konstrukcijų deformacija nesusiję ir sienų įtrūkimai – jie pastebėti tik pertvarinėse sienose.

Apie galimybę grįžti į savo namus būsto administratorius jau artimiausią valandą gyventojus informuos telefonu, elektroniniu paštu bei būsto administratoriaus sistemoje.

Ekspertas V.Elenbergas apžiūros metu nustatė, kad namą laikančios konstrukcijos nepažeistos, o užfiksuotos deformacijos yra lokalaus pobūdžio.

Po techninio patikrinimo Vilniaus miesto savivaldybė daugiabučio administratorių įpareigos stebėti pleišėjimus, atlikti kiekvieno buto apžiūrą ir įvertinti esamą situaciją, taip pat užsakyti pastato laikančiųjų konstrukcijų ekspertizę, nustatyti supleišėjimų priežastis. Būsto administratorius turės įsipareigoti pateikti rekomendacijas, kaip nustatytas priežastis likviduoti.

Pranešta vakare

Apie pavojingą situaciją pirmadienį 19.16 val. pranešta ugniagesiams. Kaip informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyrius, į įvykio vietą atvykę ugniagesiai ir ekspertai vertino situaciją.

Pirmame šio pastato aukšte įsikūręs prekybos centras „Maxima“. Kituose aukštuose yra butai.

Antradienio rytą per LRT radiją kalbėjęs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad pirminis daugiabučio situacijos vertinimas ir tai, ar gyventojai galės sugrįžti į daugiabutį, paaiškės artimiausiu metu, galbūt dar antradienį.

Valdo Benkunsko nuotr./Daugiabutis Gabijos g.
Valdo Benkunsko nuotr./Daugiabutis Gabijos g.

„Iš esmės mūsų vertinimu užtektų statybos specialisto, kuris pasakys, ar namas saugus, ar tie įtrūkimai, kurie matėsi vakar žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose, ar jie kelia grėsmę, kad pastatas nebetinkamas naudoti. Jeigu ne, tai, manau, gyventojai galės grįžti, jeigu ne, reikės pirmiausia pastatą sutvarkyti, tai gali tada užsitęsti viskas“, – per LRT radiją antradienio rytą sakė P.Poderskis.

„Tas scenarijus paaiškės, manau, artimiausiu metu, gal dar net šiandien, nes pirmas ekspertas lankysis tenai. Bet, žinoma, pati situacija tokia neraminanti ir geriau jau palaukti truputį ilgiau, negu paskui kentėti kažkokios tragedijos pasekmes“, – antradienio rytą per LRT radiją sakė P.Poderskis.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius sakė, kad visi gyventojai yra evakuoti, daugiabutis šiuo metu tuščias, jį saugo policija. Anot P.Poderskio, gyventojams, kuriems reikės nakvynės ir trečiadienio naktį, savivaldybė parūpins apgyvendinimą viešbutyje.

„Jie tikrai galės ten būti tiek, kiek reikės, bent jau tol, kol išsiaiškinsime tolesnius veiksmus ir tolesnę situaciją. Tikėsimės, kad tai neužtruks per daug ilgai, nes tai ir kainuoja mokesčių mokėtojų pinigus, ir galų gale patiems gyventojams nėra patogu“, – kalbėjo P.Poderskis.

Parūpino viešbutį

Kaip pirmadienio vakarą 15min informavo P.Poderskis, šiame name skyla perdanga tarp 6 ir 7 aukštų, atsivėrė kelių milimetrų plyšys.

Plytelės laiptų aikštelėje išsikilnojo, manoma, kad konstrukcijos grindyse sujudėjo.

VIDEO: Gautas pranešimas apie skilusią daugiabučio sieną Vilniuje

„Priimtas sprendimas visus namo gyventojus evakuoti. Tiems, kurie neturi, kur pernakvoti, Vilniaus savivaldybė parūpins viešbutį, ten jie buvo nuvežti viešuoju transportu, – teigė P.Poderskis. – Tikiuosi, žmonės nesušals.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabijos gatvėje suskilus sienai, evakuojami namo gyventojai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabijos gatvėje suskilus sienai, evakuojami namo gyventojai

Taip pat laukiama atvykstant eksperto iš VGTU, kuris įvertins situaciją, tačiau nuspręsta gyventojus evakuoti ir neleisti pirmadienio vakarą jiems grįžti, siekiant nerizikuoti.

Pranešta, kad du žmonės nesutiko palikti namų, su jais bendravo policijos pareigūnai.

Pamatė skylinėjančias plyteles

Kaip 15min sakė įvykio vietoje buvęs Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, apie 21.30 val. 74 butų namas buvo jau evakuotas, gyventojų jame nebebuvo, tai dar tikrino ugniagesiai ir policijos pareigūnai.

„Situacija yra tokia, kad maždaug prieš porą valandų vienas gyventojas septintame aukšte pastebėjo lifto aikštelėje suskilusias ir trūkinėjančias plyteles, kažkas suveikė, kad vyko judėjimai tarp plokščių, perdangų. Gyventojas iškvietė ugniagesius, procesas prasidėjo.

Valdo Benkunsko nuotr./Daugiabutis Gabijos g.
Valdo Benkunsko nuotr./Daugiabutis Gabijos g.

Yra atvykęs į vietą ekspertas. Kol kas akivaizdžių, kad kas būtų įtrūkę, plyšę ar kabotų ant siūlo galo, tokių dalykų plika akimi nesimato, bet jeigu tokie dalykai vyko, tai kažkas yra negerai“, – sakė V.Benkunskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gautas pranešimas apie skilusią daugiabučio sieną Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gautas pranešimas apie skilusią daugiabučio sieną Vilniuje

Kada bus leista grįžti gyventojams, vicemeras nespėliojo, esą tai turės pasakyti ekspertai, naktį sprendimų priiminėti neketinama, nes norima dienos šviesoje apžiūrėti ir stogą, pamatus.

„Stengsimės kuo greičiau išsiaiškinti dėl saugumo, kad galėtume leisti grįžti žmonėms. Šiąnakt policija saugos namą, rytoj gal Viešoji tvarka mūsų prisijungs, tikimės, kad tai neužtruks, kol bus galima konstatuoti dėl saugumo“, – teigė V.Benkunskas.

Namas – probleminis

Kaip vėliau BNS informavo vietoje esantis sostinės vicemeras Valdas Benkunskas, preliminariais duomenimis, iš daugiabučio evakuota apie 100 žmonių.

„Gyventojai drausmingai paliko būstus. (...) Kai kurie žmonės savarankiškai pasirūpino, kur galėtų pernakvoti. Savivaldybė taip pat suteikė viešbutį nakčiai“, – kalbėjo jis.

Pasak vicemero, daugiabutis pastatytas 2004 metais, tačiau „jau yra žinomas kaip probleminis iš ankstesnių laikų“. Jis teigė, kad pirmines įvykio priežastis tikimasi žinoti dar šįvakar.

Šis pastatas jau yra kėlęs problemų. Vos pradėjus daugiabutį virš „Maxima“ parduotuvės statyti, pasigirdo nuogąstavimų dėl saugumo. Nepabaigus statybų namas pradėjo irti, buvo skubiai uždaryta parduotuvė, sustabdytos ir daugiabučio statybos.

Kaip 2013 m. lapkritį rašė lrytas.lt, namą statę verslininkai pripažino, kad statybų metu kai kurios sienos suskilinėjo, tačiau esą sėdant namui tai buvę natūralu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas