Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 01 /14:12

Vilnius sieks atkurti vaivorykštę perėjoje, policija pradėjo du tyrimus

Policija pradėjo administracines teisenas ir aiškinasi įvykių aplinkybes, kai vienoje iš sostinės Pylimo g. perėjų buvo paryškinta čia nupiešta vaivorykštė, o šį pirmadienį ji uždažyta juodai. Vėliavą uždažę piliečiai teigia tai padarę, nes spalvos blaškė vairuotojus ir trukdė saugiam eismui. Šį elgesį Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko sako vertinantis kaip „homofobinį išpuolį“. Vilniaus miesto savivaldybė perėją greitu metu žada perdažyti vaivorykštės spalvomis ir reikalauti žalos atlyginimo.
Vilniuje uždažyta vaivorykštinė perėja
Vilniuje uždažyta vaivorykštinė perėja / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį feisbuke ėmė plisti vaizdo įrašai, kuriuose nufilmuota, kaip keli piliečiai Pylimo g. prie buvusios LGBT teisių organizacijos LGL būstinės bando juodai uždažyti nupieštą vaivorykštės spalvų vėliavą.

Tokia vėliava čia atsirado 2018 metais gegužę, LGBT bendruomenei minint Tarptautinę dieną prieš homofobiją, bifobiją ir transfobiją.

„Vaivorykštės spalvų perėja LGBT bendruomenei reikšmingoje vietoje leis Vilniaus miesto gyventojams bei svečiams parodyti, jog Vilnius yra atviras ir LGBT bendruomenei draugiškas miestas“, – tuomet savo svetainėje skelbė LGL.

Ne vienintelis piešinys perėjoje

Vilniaus miesto savivaldybė antradienį aiškinsis, kaip reikėtų traktuoti elgesį, kai vėliava buvo uždažyta, 15min nurodė savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas.

„Bet koks veiksmas gali sukelti atoveiksmį. Skubotų sprendimų nedarysime, pasvarstysime“, – sakė jis.

Pasak specialisto, po to, kai vaivorykštės spalvų vėliava buvo uždažyta juodai, kažkas ant jos kreidelėmis vėl užpiešė vaivorykštę, o tuomet į įvykio vietą atvyko policija.

To įrodymų galima rasti ir feisbuke.

P.Vaitekėnas pažymėjo, kad perėja prie namo Pylimo g. 21 nėra vienintelė Vilniuje su piešiniu.

„2018 metais buvo renginys ir renginio metu buvo suteikta galimybė solidarizuojantis vaivorykštės spalvomis padabinti perėją. Taip pat, kaip kultūrinių renginių proga netoli tos perėjos esančioje kitoje perėjoje atsirado pianino klavišai. Visa ta eina su projektu“, – pasakojo jis.

Vėl dažys perėją vaivorykšte

Vilniaus miesto savivaldybės meras R.Šimašius pažadėjo, kad vaivorykštės spalvų vėliava perėjoje vėl atsiras tokia, kokia buvo anksčiau.

„Vakar gavau žinią, kas įvyko – vaivorykštės perėja buvo uždažyta juodais dažais. Akivaizdu, kad žmonės ne „Black lives matter“ turėjo omeny, bet tiesiog jiems nepatiko tai, kad mūsų signalas yra kviečiantis visus vilniečius gerbti vienodai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Aš matau, kad žmonės, kuriuos iš veidų galima pažinti, nes tai – vieša, kuriems pagarba žmogui truputėlį svetima, kviečiu ta proga, galiausiai šiandien – Vaikų gynimo diena, gerbti kiekvieną žmogų, nebijoti to, kad mes esam labai įvairūs.

Tikiuosi, kad tokių incidentų bus vis mažiau, kad tokio pykčio bus vis mažiau. Perėją, mes aišku, vėl nudažysim kaip ir priklauso, kaip ir buvo. Ir labai kviečiu visus gerbti vienas kitą“, – antradienį žurnalistams komentavo meras.

Vėliava atsirado LGBT teisių organizacijos iniciatyva

LGL vadovas V.Simonko pasakojo, jog 2018 metais vaivorykštės vėliava sostinės Pylimo g. atsirado jo vadovaujamos organizacijos iniciatyva.

2019 metais vėliava, pasak jo, buvo atnaujinta, o šįmet ją esą atnaujino anonimas.

„Šįmet atnaujinti nespėjome, nes atsirado slaptas, galbūt, gerbėjas ar žmogus, kuriam parūpo atnaujinti šitą perėją anksčiau, nei mes planavome“, – 15min komentavo V.Simonko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladimiras Simonko
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vladimiras Simonko

Įrašu apie tai, kad vėliavos spalvos gatvėje buvo atnaujintos, prieš kurį laiką savo feisbuko paskyroje pasidalijo Seimo narys Vytautas Tomas Raskevičius.

O vėliavos spalvas atnaujino ne anonimas, o savivaldybės valdoma „Grinda“.

Mes esam kaip ūkvedys.

„Mes esam kaip ūkvedys. Perdega lemputė – mes pakeičiam lemputę, ir daug tokių neregimų darbų darom: ir gatves remontuojam, ir šiukšliadėžes keičiam. <...> Ką reikia padaryti, tą padarom“, – kodėl nutarė atnaujinti piešinio spalvas, 15min pasakojo „Grindos“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Egidijus Steponavičius.

Įžvelgia pavojingas tendencijas

V.Simonko teigė, kad leidimą nupaišyti vienoje sostinės gatvių vaivorykštės vėliavą prieš keletą metų išdavė savivaldybė:

„Leidimas išduotas savivaldybės, leidimas išduotas šiai vėliavai, toje vietoje.“

V.Simonko apgailestavo, kad vėliava buvo uždažyta, teigė, kad tai galima laikyti „homofobiniu išpuoliu“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniuje uždažyta vaivorykštinė perėja
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniuje uždažyta vaivorykštinė perėja

„Man asmeniškai tai yra simbolio išniekinimas. Labai panašus į vandalizmo aktą. Galima netgi eiti toliau ir laikyti tai homofobiniu išpuoliu“, – dėstė jis ir pažymėjo, jog visa tai įvyko po „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ bei po to, kai Seimas atmetė LGBT bendruomenei svarbias Partnerystės įstatymo pataisas.

„Tendencijos yra labai pavojingos. Didėja nesusikalbėjimas visuomenėje, opozicija radikalizuojasi, tam tikra LGBT bendruomenės dalis taip pat radikalizuojasi. Kažkas turi būti per vidurį, turi būti mediacija“, – teigė V.Simonko.

Lauks policijos sprendimų

Jis paragino ir politikus vengti aštrių pasisakymų LGBT bendruomenei aktualiais klausimais:

„Aš labai norėčiau, kad mūsų politikai susilaikytų nuo aštrių pasisakymų, svertų kiekvieną žodį, nes ugnį įžiebti labai lengva, o po to keisti situaciją į gerąją pusę labai sunku.“

Paklaustas, ar LGL dėl uždažymo kreipsis į policiją, V.Simonko darė prielaidą, jog policija įvykio aplinkybes jau aiškinasi.

„Kiek suprantu iš viešosios erdvės, policija gavo aktyvių piliečių pranešimą. Dabar žiūrėsim, kokių priemonių imsis policija. Tikiuosi, kad ji bus sąžininga tirdama šį įvykį“, – reiškė viltį jis.

Pareigūnai tikslina įvykio aplinkybes

Policija dėl pirmadienį įvykusio incidento Pylimo g. sulaukė dviejų pranešimų, 15min nurodė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas T.Bražėnas.

„Sostinės policija pirmadienį gavo 2 pranešimus dėl minėto įvykio – pirmas pranešimas iš privataus fizinio asmens gautas 18.37 val., antras pranešimas iš neprisistačiusio asmens gautas 19.18 val.

Pranešėjai teigė, kad nenustatyti asmenys Pylimo g. šalia 21 numeriu pažymėtu pastatu Vilniuje (netoli MO muziejaus) dažais ištepliojo vaivorykštės spalvų perėją ir pasišalino“, – dėstė jis.

Jei bus kreipimasis iš valstybinės institucijos dėl padarytos materialinės žalos, nustačius veiką įvykdžiusius asmenis, jie bus patraukti atsakomybėn.

Specialistas teigė, kad Vilniaus m. 3-iajame policijos komisariate šiuo metu vyksta įvykio aplinkybių tikslinimas.

„Jei bus kreipimasis iš valstybinės institucijos (Vilniaus miesto savivaldybės ar jos padalinio) dėl padarytos materialinės žalos, nustačius veiką įvykdžiusius asmenis, jie bus patraukti atsakomybėn ir privalės atlyginti žalą“, – pridūrė jis.

Teisena tiek dėl nudažymo spalvotai, tiek – juodai

Vėliau policija pranešė pradėjusi dvi administracines teisenas dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo pagal 481 Administracinių nusižengimų kodekso straipsnį.

„Viena administracinė teisena – už važiuojamosios kelio dalies išdažymą įvairiaspalviais dažais, kita – už važiuojamosios kelio dalies išdažymą juodais dažais“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime nurodė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Dainius Daukantas BNS nurodė, kad viena teisena pradėta dėl perėjos nuspalvinimo įvairiaspalviais dažais prieš maždaug savaitę, o antroji – dėl pirmadienio įvykio, kai perėja nudažyta juodai.

D.Daukantas paminėjo, jog pareigūnai aiškinsis, kokiomis sąlygomis ir kokiam laikui buvo išduotas leidimas vaivorykštės spalvų vėliavai perėjoje.

„Dabar renkama medžiaga, atliekamas tyrimas ir aiškinsimės, ar galėjo kažkas išduoti leidimą, ar negalėjo, ar apskritai kompetencija yra kažkam tokį leidimą išduoti“, – BNS komentavo policijos atstovas.

Už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą gresia 30–140 eurų bauda.

Vilniaus miesto savivaldybė, pasak jos atstovo P.Vaitekėno, reikalaus, kad uždažiusieji perėją juodai atlygintų žalą.

Perėjos spalvos bus atnaujintos, o už tai bus pateikiama sąskaita atitinkamiems asmenims.

„Perėjos spalvos bus atnaujintos, o už tai bus pateikiama sąskaita atitinkamiems asmenims“, – 15min sakė jis.

Teigia, kad vėliava trukdė eismui

Pirmadienį feisbuko paskyroje „Knygnešys“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame vienas iš „Didžiojo šeimos gynimo maršo organizatorių“ Antanas Kandrotas nupasakojo, kodėl prireikė uždažyti vaivorykštės spalvų perėją Pylimo g.

Pasak jo, vėliava trukdė eismui.

„Vienintelis būdas pašalinti kliūtį – ją nudažyti kelio spalva, kad ji netrukdytų vairuotojams. Mes tą ir padarysim“, – kalbėjo A.Kandrotas, griebė purškiamų dažų flakonėlį ir tikino su bendražygiais einantis daryti gero darbo.

Vaizdo įraše matyti visas dažymo procesas. Jame dalyvavo ir lietuvių kalbos mokytoja, aktyvi protestų dalyvė Astra Genovaitė Astrauskaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Astra Genovaitė Astrauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Astra Genovaitė Astrauskaitė

Kai vėliava buvo uždažyta juodai, A.Kandrotas teigė, kad dabar „Vilniaus miesto gyventojai yra saugūs“.

„Atstatėm žalą, dabar nepavojinga važiuoti, nes šita spalva visiškai nesiskiria nuo asfalto spalvos, ir visiems vairuotojams, kurie važiuos, tikrai neblaškys jų dėmesio“, – kalbėjo jis.

Ragina nesureikšminti „piktų žmonių piktų darbų“

Apie tai, kad spalvos trukdė saugiam eismui, buvo paklaustas ir Vilniaus meras. Tokių teiginių jis ragino nesureikšminti.

„Galima visą laiką prisikurti istorijų ir apsimesti, kad esi popiežius, kai peckioji juodais dažais perėją. Bent jau ko nedarykime, nebandykime nei sudvasinti, nei sureikšminti piktų žmonių piktų darbų“, – žurnalistams komentavo jis.

Kviečiu, kad tai nebūtų sureikšmintas atvejis.

R.Šimašius taip pat pažymėjo, kad incidentą jau aiškinasi policija: „Man atrodo, yra piktų žmonių, kurie padaro ir tam tikrus nuostolius. Policija tą išnagrinės, nuspręs, priims savo sprendimus. Kviečiu, kad tai nebūtų sureikšmintas atvejis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas