Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 11

Vilnius ir Kaunas pristatė pasiūlymus dėl Mokslo ir technologijų populiarinimo centro

Pirmadienį Vilniaus ir Kauno miestų atstovai pristatė galutinius pasiūlymus Mokslo ir technologijų populiarinimo centrui, kurį Švietimo ir mokslo ministerija planuoja statyti viename iš dviejų didmiesčių.
Sostinės valdžia naująjį centrą siūlo įkurdinti dabartinio Vilniaus universiteto Planetariumo vietoje
Sostinės valdžia naująjį centrą siūlo įkurdinti dabartinio Vilniaus universiteto Planetariumo vietoje / Vilniaus m. savivaldybės vizualizacija

Antradienį turėtų paaiškėti galutinis sprendimas, kuriame mieste atsiras naujasis centras.

„Savivaldybės atsižvelgė į visas mūsų pastabas, į visus mūsų pageidavimus. Rytoj mes turėsime savo darbo grupėje nuspręsti, kuris vis dėlto yra prioritetas, kur statysime mokslo centrą“, – BNS pirmadienį sakė švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė.

Pasak jos, tarp kriterijų, pagal kuriuos bus renkamasi tarp dviejų miestų, yra vieta, kurioje savivaldybės siūlo steigti centrą. Taip pat bus atsižvelgiama į siūlomą pastato aplinką, logistiką, statybos ir ekspozicijų kaštus. Vertinama bus ir tai, kiek prie projektų linkęs prisidėti verslas, tačiau, pasak viceministrės, abiem miestams pavyko pritraukti prisidėti norinčius verslininkus.

Tarp kriterijų, pagal kuriuos bus renkamasi tarp dviejų miestų, yra vieta, kurioje savivaldybės siūlo steigti centrą.

Kaunas jau anksčiau yra paskelbęs, kad Mokslo ir technologijų populiarinimo centrą siūlytų statyti Kauno Nemuno saloje. Vilnius pirmadienį pranešė taip pat parinkęs miesto centre prie upės esančią vietą ir centrą siūlytų steigti esamo Vilniaus universiteto Planetariumo vietoje.

„Radome labai gerą variantą ne tik Lietuvos kontekste, bet ir europiniame kontekste būtent tokiam mokslo centrui – dabartinio Vilniaus universiteto Planetariumo vietą, kuris bet kuruo atveju reikalauja rekonstrukcijos, tai numatome būtent jį praplėsti“, – BNS po pristatymo ministerijoje sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Jis atkreipė dėmesį, kad planuojama vieta būtų ypač patogi logistiškai – į ją būtų patogu atvykti tiek miesto viešuoju transportu, tiek nuosavu transportu. Taip pat netoliese yra Energetikos muziejus ir Nacionalinė dailės galerija.

„Mokslo centras turi labai didelę sinergiją su šiomis įstaigomis“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Planetariumas priklauso Vilniaus universitetui, kuris, pasak R.Šimašiaus, sutinka prisidėti prie projekto suteikdamas jam šią vietą.

Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galėtų susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo  ir technologijų naujovėmis, jame būtų pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės.

Kauno miesto savivaldybė praėjusią savaitę pranešė savo projektui „Mokslo sala“ kaip partnerį pritraukusi branduolinių mokslinių tyrimų centrą CERN. Pasak Kauno technologijos universiteto mokslo prorektorės prof. Astos Pundzienės, Nacionaliniame mokslo ir inovacijų centre Kaune būtų galima eksponuoti CERN parodą „Interactive LHC Tunnel“.

Radus partnerių versle, Mokslo ir technologijų populiarinimo centras duris galėtų atverti 2018–2019 metais.

Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galėtų susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo  ir technologijų naujovėmis, jame būtų pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės.

Moksleiviams svarstoma įrengti modernias laboratorijas, sudaryti galimybę centre stažuotis mokytojams.

Projekto finansavimui norima pasitelkti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas