Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 27 /17:12

Bandymas suvaldyti situaciją juodojoje zonoje: Vilnius kviečia skiepytis vyresnius nei 55 metų gyventojus

Dėl sudėtingos pandeminės situacijos regione juodojoje zonoje esantis Vilnius šią savaitę gavo keliasdešimt tūkstančių „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer/BioNTech“) vakcinų ir siūlo jų laukiantiems sostinės gyventojams, rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.
Eilė prie vakcinacijos centro Vilniuje miesto savivaldybėje
Eilė prie vakcinacijos centro Vilniuje miesto savivaldybėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skiepytis kviečiami gyventojai, patenkantys į vakcinavimo prioritetus. Jau kviečiami visi vyresni nei 55 metų asmenys, taip pat švietimo srities darbuotojai, abiturientai, kontaktinį darbą mažmeninėje prekyboje dirbantys asmenys bei sergantieji lėtinėmis ligomis.

„Deja, vyresniems nei 55 metų asmenims COVID-19 sukelia didžiulę riziką, todėl esame dėkingi Vyriausybei už didesnį vakcinų kiekį, kurį galime paskirti šios prioritetinės grupės apsaugojimui. Atidarėme vakcinacijos centrą „Litexpo“ patalpose, galime skiepyti daug ir greitai, dabar svarbiausia, kad visi norintys kuo greičiau registruotųsi vakcinacijai skirtoje svetainėje“, – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Registruotis ir pasirinkti norimą vakcinavimo laiką galima čia.

Dėl prastos situacijos gavo daugiau vakcinų

R.Šimašius teigė, kad savivaldybė iki pirmadienio „turėjo duomenis apie vieną vakcinų kiekį“, o apie SAM sprendimą skirti papildomų dozių sužinojo pirmadienį. Meras tvirtino nežinojęs, dėl ko tiksliai nuspręsta sostinei perskirstyti vakcinas, o apie motyvus tikino gavęs informaciją „tiesiai iš Vyriausybės, pirmadienį“.

„Apie motyvus tikslius nežinojome, galėjome tik paspekuliuoti apie tai, su kuo tai susiję. Dabar akivaizdu, kad tai susiję su tuo, kad Vyriausybė atsižvelgė į sunkią Vilniaus padėtį ligoninėse. Tiesa, galima kelti klausimą, ar buvo aišku ar nebuvo aišku tai iš anksčiau, bet bet kokiu atveju džiaugiuosi, kad į tai yra atsižvelgta“, – sakė jis.

Dabar akivaizdu, kad tai susiję su tuo, kad Vyriausybė atsižvelgė į sunkią Vilniaus padėtį ligoninėse.

Vis dėlto meras pripažino, kad sprendimas dėl vakcinų perskirstymo priimtas ir po jo raginimų.

„Kalbant apie tai, kieno iniciatyva, kieno valia buvo priimtas sprendimas – be abejo, kad visą laiką kalbėdavau apie tai, kad Vilniui reikia daugiau vakcinų. Nes ir po šitų gavimų mes esame toli gražu ne daugiausiai vakcinų 100 tūkst. gyventojų gavę, kiti miestai kai kurie, dažnai linksniuoti, turi gerokai daugiau gavę. Labai džiaugiuosi, kad toks sprendimas buvo priimtas, o jei komunikacija buvo netinkama, tai, matyt, atsiprašymai ar panašūs dalykai yra duoti, aš tikiuosi“, – kalbėjo R.Šimašius.

Be kita ko, Vilniaus meras pripažino, kad papildomos vakcinos padės valdyti prastėjančią situaciją, tačiau jų skyrimo būdą pavadino nepriimtinu.

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė sostinės vakcinacijos centrams nusprendusi skirti 46 tūkst. 512 vakcinos dozių. Dalis šio kiekio – 19,8 tūkst. dozių – anksčiau buvo numatytos skirti kitoms savivaldybėms. Pastarosios dėl minėtų perskirstymų sako turėjusios atšaukti suplanuotą dalies žmonių skiepijimą.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, tai padaryta dėl ypatingai blogos epidemiologinės situacijos Vilniaus regione.

Kaip antradienį BNS informavo ministerijos patarėjas Marius Čiurlionis, pastarąją savaitę Vilniaus regione ypač sparčiai išaugo reanimacijoje gydomų pacientų skaičius, šiuo metu čia gydomas 81 pacientas, kai prieš kiek daugiau nei savaitę tokių pacientų buvo 66.

„Pats lūžis įvyko, pasibaigus darbo savaitei ir sprendimas įvyko prasidėjus kitai darbo savaitei“, – teigė jis.

Anot ministerijos atstovo, antrosios bangos piko metu reanimacijoje buvo gydoma apie 100 pacientų.

„Tai čia matyt, kelių dienų klausimas, kada užimtumas grįš į tą patį lygį, kas buvo gruodžio, sausio mėnesiais“, – sakė jis.

Santaros klinikų duomenimis, regione užimtos 687 lovos, 81 iš jų – reanimacijos skyriuose. Iš viso COVID-19 pacientams gydyti numatyta kiek daugiau nei 800 lovų.

Kalbėdamas apie situaciją Vilniaus gydymo įstaigose, R.Šimašius pabrėžė, kad Vilniaus klinikinėje ligoninėje nuolat yra „tik keletas arba keliolika“ COVID-19 pacientams skirtų laisvų lovų.

Jis pabrėžė, kad sostinė mato galimybę ligoninėje įrengti dar apie 50 papildomų lovų, taip pat kalbamasi su kitomis regiono ligoninėmis.

Situacija yra įtempta, bet ji tikrai nėra tragiška.

„Situacija yra įtempta, bet ji tikrai nėra tragiška (...). Situacija valdoma, jeigu ką, galime praplėsti lovų skaičių, kol kas poreikio priimti kažkokių kitų priemonių šiandien nėra“, – tvirtino R.Šimašius.

Vilnius šiuo metu yra paskiepijęs apie 125 tūkst. sostinėje registruotų asmenų.

Taip pat čia pasiskiepijo ir dalis kituose miestuose registruotų, bet Vilniuje gyvenančių žmonių.

Senjorų (65 metų amžiaus ir vyresnių) kategorijoje sostinė jau paskiepijo apie 62 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas