Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilnius planuoja naują gimnaziją: žada modernumą gamtoje

Vilniaus miesto savivaldybė dalijasi vaizdais, kaip gali atrodyti būsimoji Verkių gimnazija, kurią planuojama statyti Santariškėse, M.Marcinkevičiaus g. 72. Liepos pabaigoje planuojamas projektinių pasiūlymų viešas aptarimas.
Būsimosios gimnazijos M.Marcinkevičiaus g. projektas
Būsimosios gimnazijos M.Marcinkevičiaus g. projektas / Vilnius.lt nuotr.

Vilnius.lt rašo, kad šios gimnazijos architektūrinį konkursą laimėjo ir projektinius pasiūlymus parengė Lietuvos ir Suomijos architektų studija „Architektūros linija“.

„Idėjos, pavadintos „Gamtoje“ autoriai mokyklą projektavo kaip integralią gamtos visumos dalį, esančią išskirtiniame sostinės sklype, apsuptą gyvenamaisiais namais ir mišku.

Būsimos gimnazijos pastato kompozicija formuojama keturiais skirtingų dydžio korpusais, lygiagrečiais gyvenamųjų namų užstatymo kryptims. Tokiu būdu, tartum kaladėlėmis išskaidytas pastatas vizualiai „ištirpsta“ unikaliame kraštovaizdyje ir formuoja jaukią vidinę erdvę – aulą.

Planuojama, kad naująją mokyklą galės lankyti apie 480 gimnazistų. Ją sudarys 20 klasių“, – rašoma pranešime.

Kada į naują mokyklą galės ateiti vaikai, kol kas nenurodoma.

Naujajai gimnazijai numatytoje erdvėje be pagrindinio mokyklos pastato suprojektuotos krepšinio ir vaikų žaidimo aikštelės, stadionas, skaityklos terasa, automobilių stovėjimo aikštelė, pėsčiųjų ir dviračių takai, kurie įsilies į teritorijos rekreacinę aplinkinės teritorijos infrastruktūrą, bei kiti statiniai. Gimnazijos erdvė bus prieinama ir bendruomenės poreikiams.

Vilnius.lt nuotr./Būsimosios gimnazijos M.Marcinkevičiaus g. projektas
Vilnius.lt nuotr./Būsimosios gimnazijos M.Marcinkevičiaus g. projektas

Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybė, Verkių gimnazija yra itin laukiama Santariškių, dalies Visorių, Jeruzalės ir aplinkinėse teritorijose gyvenančių šeimų su vyresniais vaikais, nes šioje teritorijoje, kurioje gausiai kuriasi šeimos, seniai juntamas ugdymo įstaigų stygius.

Mokykla projektuojama kaip dar vienas „pirštas“. Pastatas organiškai įterpiamas į aplinką, formuojami 4 tūriai, lygiagretūs kaimyninių gyvenamųjų namų užstatymo kryptims.

Parenkant vietą gimnazijai, pasirinkta erdvė šalia Mykolo Marcinkevičiaus gatvės, kurioje yra laisva valstybinė žemė, taip pat atsižvelgta ir į mokyklos pasiekiamumą viešuoju transportu.

Atlikus esamos situacijos urbanistinį tyrimą pastebėta, kad aplinkinių kotedžų bei vienbučių gyvenamųjų namų grandinės – savotiški „pirštai“ – tiesiasi miško masyvo link. Mokykla projektuojama kaip dar vienas trūkstamas „pirštas“. Pastatas organiškai įterpiamas į aplinką, formuojami keturi tūriai, lygiagretūs kaimyninių gyvenamųjų namų užstatymo kryptims.

Mokykla įsikurs miškingoje teritorijoje. Atlikus medžių inventorizacija, suskaičiuota, kad teritorijoje auga apie 750 medžių. Pastato ir visų kitų statinių sklype vieta parinkta taip, kad arboristo vertinimu vertingi želdynai (sodinti ąžuolai, pušys, beržai ir kt.) būtų išsaugomi.

Vietose, kuriose numatomi statiniai – mokyklos pastatas, stadionas, sporto aikštelė, automobilių stovėjimo aikštelė su įvažiavimu, inžineriniai tinklai – teks iškirsti apie 317 medžių. Išsaugomi 438 medžiai. Visi medžiai, kurie gali būti perkeliami iš mokyklos statybos zonos į kitas vietas – perkeliami.

Kaip kompensacija už nukirstus medžius bus sumokėta 378,6 tūkst. eur. Teritorijoje bus pasodinti 174 medžiai. Didžiąją jų dalį numatoma parinkti pagal tuos, kurie yra būdingi teritorijos augmenijai išlaikant želdyno vientisumą ir papildant kitomis medžių, krūmų rūšimis, kurios būtų vertingos ekologiniu, ornitologiniu atžvilgiu teritorijai.

Vietose, kuriose numatomi statiniai – mokyklos pastatas, stadionas, sporto aikštelė, automobilių stovėjimo aikštelė su įvažiavimu, inžineriniai tinklai – teks iškirsti apie 317 medžių.

Taip pat planuojama masyvais pasodinti beveik 3,5 tūkst. krūmų, kurių skirtingos rūšys žydi skirtingais laikais, augina uogas, auga skirtingais aukščiais.

Pakartotinis projektinių pasiūlymų viešas aptarimas vyks liepos 29 d. 17 val. nuotoliniu būdu. Prisijungti bus galima per šią nuorodą.

Su projektiniais pasiūlymais, planuojamu želdinių tvarkymu ir kitais dokumentais galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas