Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius pradeda rudeninį sodinimą: šimtai medžių, tūkstančiai krūmų ir daugiamečių gėlių

Miesto želdinius prižiūrintiems specialistams – pats darbymetis. Pasibaigus augalų vegetaciniam laikotarpiui mieste prasideda medžių sodinimas. Palei pėsčiųjų takus ir skiriamosiose juostose tęsiamas krūmų sodinimas, o atvėsus orams miesto želdintojai skuba pasodinti virš 74 tūkst. svogūninių daugiamečių gėlių, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Ruošiamasi medžių sodinimui
Ruošiamasi medžių sodinimui / Sauliaus Žiūros nuotr.

Ateinantį pavasarį miestas pražys tulpėmis, narcizais, scylėmis, lelijomis bei vilkdagiais.

Sodinama skiriamosiose juostose ir skveruose

Šį rudenį miestas pasodins 723 medžius, daugiausia iš jų – klevai. Žalesnė taps Ozo gatvės atkarpa nuo Geležinio Vilko iki Kalvarijų gatvės, Viršuliškėse – Ąžuolyno gatvė, Pašilaičiuose – Medeinos gatvė, Pilaitėje – Bitėnų g., Paupyje – Drujos gatvė, Šeškinėje – Paberžės, Čiobiškio gatvės, Baltupiuose – dalis Kalvarijų gatvės.

Sauliaus Žiūros nuotr./Daugiametės pavasarinės gėlės – krokai
Sauliaus Žiūros nuotr./Daugiametės pavasarinės gėlės – krokai

Per šiuos metus visiškai pasikeitė ir Savanorių prospektas. Skiriamojoje juostoje čia jau pasodinta apie 60 medžių, baigiami sodinti krūmai, kurių čia bus apie 3000. Apželdintos buvo ir kitų magistralinių gatvių skiriamosios juostos: Geležinio Vilko, Drujos. Iš viso jose pasodinta apie 1950 medžių ir 10,7 tūkst. krūmų.

Žalesni tampa skverai. Grigiškėse naujame skvere prie bažnyčios bus pasodinta virš 90 medžių, Viršuliškių skvere – 82 medžiai. Lazdynuose viešojoje erdvėje tarp Architektų ir Erfurto gatvių bus pasodinti 55 medžiai. Projekto „Green me5“ bandomojoje gatvėje (Vėtrungių, buvusi S.Nėries gatvė) bus pasodinta apie 50 medžių. Šioje gatvėje stebima oro ir triukšmo tarša ir bandoma įvairiomis priemonėmis ją sumažinti ir pamatuoti šių priemonių efektyvumą. Viena iš tokių priemonių – gausus želdinimas medžiais bei krūmais.

Miesto želdinimu besirūpinanti bendrovė „Stebulė“ medžių sodinimui jau ruošia duobes, o pirmieji medžiai atvežami jau šią savaitę. Prie želdinimo rudenį dirba penkios brigados – iš viso apie 32 darbuotojus.

Sodinimo laikas trumpėja

Anot specialistų, dėl besikeičiančio klimato jie susiduria su įvairiais iššūkiais. „Mums lieka vis mažiau laiko medžių sodinimui. Lietuvos medelynai kol kas neaugina reikiamo dydžio medžių su suformuotu šaknų gumulu, kurie sodinami gatvėse. Juos atsivežame iš Olandijos. O šiuo metu ten dar šilta ir medžiai nenumetę lapų. O kol nesibaigia augalų aktyvus vegetacijos laikotarpis, nepatartina ir sodinti“, – kalbėjo „Stebulė“ projektų vadovė Jolanta Sovienė.

Ji pataria ir gyventojams, norintiems savo sklype pasisodinti medžių, palaukti, kol sodinukai bus visiškai numetę lapus – perėję į žiemojimo stadiją. Tuomet medis turi daugiau šansų peržiemoti, o pavasarį jau sužaliuoti. Prieš žiemą geriau nesodinti tik šalčių nemėgstančių vaismedžių ir kaulavaisių – kai kurias obelų, kriaušių rūšių, abrikosų, persikų, trešnių, vyšnių.

Sausas ruduo, laistymas tęsiamas

Pasodinti medeliai gausiai palaistomi. Taip vandeniu užpildomi oro tarpai, dėl kurių šaknys gali nušalti. Pirmus ar antrus metus pasodinti medžiai taip pat laistomi, kad sukauptų jėgas žiemai, apsaugotų juos nuo nušalimų, geriau peržiemotų. Tad nereikėtų stebėtis ir vėlų rudenį pamačius mieste vandenvežes ir laistomus medžius. „Šiais metais ruduo buvo labai sausas, o rugsėjis dar ir karštas. Nors buvo lietaus, bet jis nebuvo gausus, dirvožemis įmirkdavo visai nedaug, todėl neseniai pasodintus medžius papildomai laistome“, – paaiškino „Stebulės“ atstovė.

Krūmai – didesnis komfortas pėstiesiems

Krūmai mieste sodinami esant palankioms sąlygoms – ne tik pavasarį ir rudenį. Krūmai sodinami tarp važiuojamosios dalies ir pėsčiųjų bei dviračių takų. Taip sukuriamas žaliasis barjeras, kuris sulaiko dulkes, taršą. Pagal šių metų planą želdintojams dar liko pasodinti apie 14 tūkst. krūmų.

Krūmai papuoš ir naujas viešąsias erdves – prie Dariaus ir Girėno gatvės esančioje viešojoje erdvėje, Telšių skvere, Viršuliškių viešosiose erdvėse.

Kartu su bendruomenėmis šį rudenį pasodinta virš 6000 krūmų. Talkos vyko Grigiškėse, Pavilnyje, Justiniškėse.

Mieste pražys lelijos ir vilkdagiai

Rudenį, atvėsus orams, laikas sodinti ir daugiamečius gėles ir augalus. Naujose viešosiose erdvėse per rudenį bus pasodinta apie 15 tūkst. daugiamečių žolinių augalų. Taip pat planuojama pasodinta virš 74 tūkst. daugiamečių gėlių svogūnėlių – narcizų, tulpių, scylių.

Prie operos ir baleto teatro transporto žiede vėl sužydės įspūdingi violetiniai česnakai. Rūdninkų skvere, prie šv. Onos bažnyčios, Naujamiesčio Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės skvere, Žirmūnų ir Konstitucijos prospekto transporto žiedinių sankryžų centruose pražys lelijos. O ant apželdinto Lazdynų baseino stogo bus pasodinta apie 2000 smulkiųjų vilkdagių, dar vadinamų tinkliniais irisais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito