Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 04

Vėl ruošiasi ir blogiausiam: vieta laikinai COVID-19 ligoninei Vilniuje būtų, bet nerimauja, ar ras medikų

COVID-19 ligoniams pritaikyti ligoninių skyriai sparčiai pildosi pacientais, tad vėl prabilta apie galbūt atsirasiančią laikinosios ligoninės būtinybę. Esą tokios vietos gali prireikti, jeigu laisvų lovų ligoninėse nebeliks. Vilniuje dar pavasarį kalbėta, kad laikiną ligoninę būtų galima įrengti Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO, dabar vėl grįžtama prie šios minties.
LITEXPO ir laikina ligoninė Belgrado arenoje
LITEXPO ir laikina ligoninė Belgrado arenoje / „Scanpix“/AFP ir 15min nuotr.

Jeigu Vilniaus ligoninėse – Santaros klinikose, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL), Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) – nebeliks lovų COVID-19 sergantiems pacientams, juos teks hospitalizuoti kitose regiono ligoninėse ir galbūt net įrengti laikiną ligoninę.

Anot Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, laikinoji ligoninė būtų steigiama kaip VMKL filialas.

Ministrui iššūkis – ir infrastruktūra

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienio spaudos konferencijoje sakė, kad dėl laikinųjų ligoninių steigimo pagrindinius sprendimus priimti turi savivaldybės, šiuo konkrečiu atveju – Vilniaus miesto savivaldybė. Jos teisė yra ir parinkti vietą, kuri tiktų pacientams gydyti.

„Dėl medikų, tai bus kvietimas tiems, kurie gali atsiliepti ir eiti ten dirbti. Bet ne tik medikai bus iššūkis, natūralu, kad ne tik tokiai laikinai ligoninei, jeigu tokia atsirastų, bet ir toms, kurios veikia stacionariai, kils iššūkių. Užsikrėtus medikams dalis yra izoliuojama, jie negali dirbti niekur – nei stacionarioje, nei naujai įkurtoje laikinojoje ligoninėje. Bet dar didesnis iššūkis kartu su medikais bus infrastruktūra. Tas pats deguonies tiekimas, plaučių ventiliacijos sistemos, tai yra sudėtingas techniškai sprendimas“, – sakė ministras.

Jo teigimu, Vilniuje pavasarį svarstyta ne tik dėl LITEXPO, bet ir dėl „Siemens“ arenos, bet spręsti esą palikta savivaldybei.

Bet dar didesnis iššūkis kartu su medikais bus infrastruktūra. Tas pats deguonies tiekimas, plaučių ventiliacijos sistemos, tai yra sudėtingas techniškai sprendimas, – sakė A.Veryga.

Svarbiausia – medikai

„Siemens“ areną miestas atmetė dar pirmojo karantino metu – esą dėl nepatogių tokiai veiklai erdvių per kelis aukštus, tankiai apgyvendintų rajonų aplinkui ir t.t. Ir dabar svarstomas ne tik LITEXPO variantas, teigia P.Poderskis, vis dėlto akcentuodamas, kad šioje situacijoje svarbu ne vieta, įranga ar pan., o žmonės – gydytojai, slaugytojai ir kitas personalas.

„Pavasarį buvo nagrinėjamos įvairios vietos laikinoms ligoninėms – ir mokyklos, ir sporto objektai (pripučiami stadionai), ir automobilių stovėjimo aikštelės, ir daug kitų. Tarp jų buvo ir „Siemens“ arena bei LITEXPO – objektai, kurie tarsi išėjo į finalą, – juokais palygino P.Poderskis. – Vėliau kalbėjomės su Šaulių sąjunga ir kitais specialistais, kurie turi patirties su karo medicina ir panašiais procesais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis

„Siemens“ arena buvo atmesta dėl savo struktūros – geriau turėti daugiau ploto viename aukšte. Reikia suprasti, kad reikės daug mobilumo erdvėje stumdant lovas, judant medikų ir pacientų srautams, įrangai ir kt. Taip pat LITEXPO puikiai tiktų dėl nuošalios savo vietos. Ligoninėje bus įrengiama suskystintojo deguonies sistema. Deguonies tikrai reikės gana nemažai, o tai yra ypatingai sprogi medžiaga. Taip mažinama rizika incidento atveju.“

Kitas dalykas, kodėl nuošalesnė vieta tiktų labiau, pasak P.Poderskio, yra tas, kas laikinosiose ligoninėse miršta nemažai žmonių, o tankiai apgyvendintoje miesto dalyje tai galėtų kelti žmonėms ne pačius maloniausius jausmus.

Didžiausiu laikinos ligoninės iššūkiu lieka medikai – jų nėra pakankamai. Ką jau ten – jų išvis beveik nėra, kad tokią ligoninę atidarytume, – sakė P.Poderskis.

„Šiandien (antradienį, – red. past.) apsitarėme su LITEXPO, platesnį pasitarimą turėsime rytoj. Kol kas nežinome, ar ta vieta bus būtent ten ir ar išvis bus tokios ligoninės poreikis.

Vis dėlto, atmetus visus šituos buitinius niuansus, didžiausiu laikinos ligoninės iššūkiu lieka medikai – jų kol kas tikrai nėra pakankamai. Ką jau ten – jų išvis beveik nėra, kad tokią ligoninę atidarytume, tad turėsime stabdyti kitas paslaugas, pasitelkti pačių įvairiausių sričių gydytojus, jeigu ši liga paūmės. Tai nėra lengvi sprendimai, niekada nebūna – nes ir kitos paslaugos žmonėms neretai gyvybiškai būtinos“, – kalbėjo P.Poderskis.

Skaičiuojama, kad 500 vietų ligoninei reikėtų apie 150 gydytojų, apie 250 slaugytojų ir tiek pat jų padėjėjų.

Vilniaus sveikatos komandos, kuri vienija visas Vilniuje veikiančias gydymo įstaigas ir medikų organizacijas, pasitarime nuspręsta kreiptis į visas regiono asmens sveikatos priežiūros įstaigas su kvietimu prisijungti prie laikinosios ligoninės užpildymo personalu nuo lapkričio 6 d. iki lapkričio 16 d. Taip tikimasi surinkti informaciją apie turimus pajėgumus ir surasti spragas, kurias teks lopyti rengiant mokymus ir t.t.

Detalaus plano neturi

LITEXPO vadovas Justinas Bortkevičius patvirtino, kad su savivaldybe tariamasi dėl galimybės galbūt būtent čia įrengti laikiną ligoninę, tačiau konkrečių sprendimų nėra priimta.

„Esame toje pačioje stadijoje, kaip buvome prieš pusę metų, žinome, kad tokia galimybė svarstoma, bet kaip tai galėtų būti praktiškai, kokia apimtimi, kada ir koks LITEXPO įsitraukimas būtų į tai, paaiškės tik turint detalų planą.

Mes su savivaldybe bendraujame, yra parengtas savivaldybės architektūrinis sprendimas, kaip tas išsidėstymas galėtų būti, bet praktiškai mes esame tik infrastruktūros valdytojai ir galime kalbėti tik apie salių dydį, vėdinimą ir kitas prieigas“, – sakė J.Bortkevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justinas Bortkevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justinas Bortkevičius

Dabartinį ruošimąsi jis pavadino pasyvesniu, tačiau ruošiamasi – J.Bortkevičius įsitikinęs, kad ir kito pasirinkimo nėra, centras privalo prisidėti esant tokiai situacijai.

Renginių LITEXPO dabar nevyksta, planuojamos parodos persikelia į virtualią erdvę, o gyvi renginiai atidėti – nukelti į vėlesnį laiką.

Lapkričio 3 dienos duomenimis, visoje Lietuvoje gydoma 613 pacientų, kuriems patvirtinta COVID-19 infekcija, su deguonies kaukėmis – 286, ventiliuojami 26 pacientai. Reanimacijos skyriuose guli 51 ligonis.

Santaros klinikose gydomi 120 COVID-19 sergančių pacientų, iš jų 10 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Iš 120 COVID-19 sergančiųjų 6 yra vaikai. Atraminėje Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydomi 56 COVID-19 sergantys pacientai, vienas iš jų – Reanimacijos-intensyviosios terapijos skyriuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas