Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 02

Viltis pigiai įsigyti socialinį būstą klaipėdietę panardino teismuose

Klaipėdietė Jūratė Vilčinskienė, metų metus tikėjusi, jog pavyks lengvatinėmis sąlygomis įsigyti būstą, įsivėlė į teismų karuselę. Socialinio būsto nuomotojai siūloma butą pirkti už rinkos kainą.
Jūratė Vilčinskienė suglumo gavusi Lietuvos Aukščiausiojo teismo sprendimą atmesti jos prašymą leisti įsigyti būstą lengvatinėmis sąlygomis.
Jūratė Vilčinskienė suglumo gavusi Lietuvos Aukščiausiojo teismo sprendimą atmesti jos prašymą leisti įsigyti būstą lengvatinėmis sąlygomis. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Jūratė Vilčinskienė prieš porą dešimtmečių įsikraustė į socialinį būstą. Sunkiai besiverčianti šeima su dviem mažamečiais vaikais gavo būstą Merkio gatvėje. Prie pat uosto tvoros stovintis namas buvo be komunalinių patarnavimų.

„Kaip šiandien prisimenu – atvažiuojame, o ten tokia spyna įmontuota. Teko remontuotis, darėme viską, ką išgalėjome, kad galėtume gyventi“, – prisiminė klaipėdietė.

Namą nugriovė

Name Merkio gatvėje buvo ir daugiau socialinio būsto nuomininkų. „Kai Lietuvoje atsirado galimybė lengvatinėmis galimybėmis privatizuoti būstą, tokia galimybe ir mes norėjome pasinaudoti. Tuo metu galiojusiuose teisės aktuose buvo nurodyta, kad žmogus kartą gyvenime gali tokia teise pasinaudoti”, – prisiminė pašnekovė.

Tada ji sužinojo, kad jų namas Merkio gatvėje, kaip ir dar keli, yra pripažintas avarinės būklės ir jį ketinama griauti.

Tada ji sužinojo, kad namas Merkio gatvėje, kaip ir dar keli greta, yra pripažinti avarinės būklės ir juos ketinama griauti.

„Sužinojome, kad mums bus paskirtas kitas būstas ir mes galėsime jį įsigyti lengvatinėmis sąlygomis. Tuo metu buvo paaiškinta, kad tai, jog mes negalėjome pirkti būsto Merkio gatvėje, priklausė ne nuo mūsų, kad tapome situacijos aukomis“,  – prisiminė moteris.

Naujo būsto klaipėdiečių šeimai teko laukti ilgai. Tik 2011-aisiais šeima su jau paaugusiais vaikais persikraustė į trijų kambarių butą Baltijos prospekte. „Žinoma, čia viskas patogiau – juk ir vanduo yra, ir visi kiti patarnavimai. Tačiau ir šitas butas buvo apleistas, sienos apipelijusios. Teko vėl remontuotis, tvarkytis“, – pasakojo klaipėdietė.

Įklimpo teismuose

Moteris pradėjo domėtis, kaip būtų galima įsigyti šį būstą. Jai pasiūlyta eiti teisminiu keliu.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimas jai buvo parankus: leista įsigyti būstą lengvatinėmis sąlygomis. Tačiau savivaldybės teisininkai šį teismo sprendimą apskundė. Klaipėdos apygardos teismas priėmė visai kitokį sprendimą: esą tokia galimybė moteriai negali būti suteikta. Šis sprendimas buvo skundžiamas apeliacine tvarka. Galop byla atsidūrė Aukščiausiame teisme, kur moteris išgirdo, kad būsto ji negali įsigyti lengvatinėmis sąlygomis.

„Sprendimas nebeskundžiamas. Aš iki šiolei nesuprantu, kodėl? Kaimynai, tuo metu gyvenę su mumis Merkio gatvėje, galėjo išsipirkti butus, o mes ne. Dabar galvoju, kad padariau klaidą, pasirinkdama valstybės paskirtą advokatą. Gal reikėjo, kaip ir kiti, ieškoti tokio advokato, kuris tinkamai atliktų savo darbą“, – svarstė moteris.

Teismas nurodė, kad moters prašymas buvo atmestas, nes pritrūko dokumentų.

Siūlo pirkti rinkos kaina

Viena kaimynė, su Vilčinskų šeimyna taip pat perkraustyta iš Merkio gatvės, 3 kambarių butą įsigijo už 1000 eurų. Tuo tarpu Vilčinskai ir toliau moka savivaldybei nuomos mokestį.

„Jis vis didinamas. Dabar mes mokame 120 eurų per mėnesį. Štai už gruodį komunaliniai mokesčiai mums atsiėjo 205 eurus. Kai paskaičiuoji, kiek per tuos metus mes išleidome nuomai... Liūdniausia, kad dabar nebėra vilties jį nusipirkti. Bet kodėl kiti galėjo, o mes ne?“ – apgailestavo moteris.

Trijų kambarių butas įvertintas 40 tūkst. eurų.

Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkai didelių vilčių šeimai neteikia.

„Įsigyti būstą lengvatinėmis sąlygomis šie klaipėdiečiai galėjo tik teismo keliu. Bylą jie pralaimėjo. Todėl dabar vienintelis kelias yra įsigyti būstą rinkos kaina. Tokia galimybė suteikiama, kai viename būste šeima išgyvena ilgiau nei penkerius metus“, – teigė savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Trijų kambarių butas 1968-aisiais statytame name Baltijos prospekte įvertintas 40 tūkst. eurų.

„Tai milžiniški pinigai, deja, mes jų neturime. Juk jei galėtume – eitume ir pirktume butą, negyventume socialiniame būste“, – svarstė išeities nerandanti pašnekovė. Ji ketina dar kartą griebtis šiaudo ir kreiptis į teisininkus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas