Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 27 /19:06

Virusas keičiasi, melagienos – ne: vėl aiškina, kad kaukės kenkia ir nesaugo

Jau trečius metus žmonių organizmuose skaičiuojantis koronavirusas keičiasi, gąsdindamas vis naujais variantais, o melagienos apie jį – ne. Nors jau seniai paneigta, kad veido kaukės, saugančios nuo SARS-CoV-2, jas nešiojančiam žmogui nekenkia, nebent negalėtų jų nešioti dėl tam tikrų priežasčių, panašūs išvedžiojimai toliau sklinda.
Karantinas namie
Respiratorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaukės oro nesustabdo

„Seniai jau žinoma ir įrodyta, kad ilgas veido kaukių dėvėjimas kenkia žmogaus sveikatai. Pvz., 2–3 val. jau yra daug. Ir šiaip įprastos kaukės nesaugo nuo jokių virusų“, – toks įrašas prieš kelias dienas pasirodė vienoje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Kaip konkrečiai kaukės kenkia ir kodėl nesaugo nuo virusų, nedetalizuota. Tačiau panašu, kad šiais dviem sakiniais apibendrinta ne viena melagiena apie kaukes, pandemijos metu platinta internete.

Ypač daug jų buvo pačioje pandemijos pradžioje, kai imta reikalauti dėvėti vienas uždarose viešose vietose ar net lauke. Daugeliui žmonių tai buvo neįprasta ir nepatogu, tad savo nepasitenkinimą kai kurie ėmė reikšti, platindami moksliniais duomenimis nepagrįstus komentarus apie kaukių daromą žalą.

Šiemet rudenį, Lietuvoje ėmus griežtinti reikalavimus (pvz., dėvėti tik medicinines kaukes arba respiratorius), melagienos vėl imtos platinti aktyviau.

Viena populiariausių – esą nešiojantieji kaukes kvėpuoja apnuodytu oru. „Mūsų vaikai tokiose asmeninėse dujų kamerose praleidžia didelę dalį dienos, – aiškino viena „Facebook“ vartotoja. – Dėl to mažėja smegenų aktyvumas, pažeidžiamos kvėpavimo organų funkcijos, sunkėja širdies darbas.“

Panašūs išvedžiojimai, esą kaukės traumuoja plaučius, nes šie negauna deguonies, žudo smegenis, nes žmogus su savo išvėptu oru įkvepia daugiau anglies dvideginio, internete plinta jau ne vieną mėnesį.

Šios sąmokslo teorijos pradininkė tikriausiai yra vokietė neurologė dr. Margareta Griesz-Brisson. Anot jos, smegenys yra jautrios deguonies stygiui. Deguonies trūkstant nuolat, organizmas esą prisitaiko, bet smegenų nervinės ląstelės nesugeba normaliai dalytis.

Kaip tik todėl deguonies trūkumas esąs ypač pavojingas vaikų ir paauglių smegenims.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagienos apie kaukių daromą žalą nesiliauja
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagienos apie kaukių daromą žalą nesiliauja

Kvėpuoti nosį ir burną uždengus kauke kartais tikrai gali būti nepatogu. Todėl teiginiai, esą tai kenkia smegenims, iš pradžių gali atrodyti įtikinami, bet jie yra klaidinantys.

JAV mokslininkai yra paskelbę, kad įprastos veido kaukės nesumažina plaučius pasiekiančio deguonies kiekio. Mokslininkų žodžiais, iš pradžių kaukė sukelia nemalonų pojūtį, nes sudirginami jautrūs veido raumenys, įkvepiamas šiltesnis oras, net dėl klaustrofobijos.

Kaukė ne visiškai priglunda prie veido, oras ir pro ją gali prasiskverbti. Deguonies molekulė yra vos 260 pikometrų (1 pikometras sudaro 1 x 10-12 metro) dydžio. Chirurginės kaukės gaminamos iš medžiagos, kurios skylutės yra 100 tūkst. – 1 mln. kartų didesnės.

Uždengus nosį ir burną kvėpavimo raumenims, ypač diafragmai, tenka dirbti stipriau. Gali būti, kad ilgai dėvint kaukę gali įsiskaudėti galva, dėl įvairių priežasčių ji gali pasidaryti nepatogi. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos (CDC) centras yra pripažinęs, kad anglies dvideginis kaukėje po truputį kaupiasi. Tačiau jo nesusidaro tiek, kad pakenktų.

Rado net „kirminų“

Kai kurios melagienos apie kaukes gali sukelti ir šypseną. Medicininę kaukę pakišę po mikroskopu žmonės ten rado judančių siūlelių ir pavadino juos kirminais. Šie „gyviai“ esą sukelia morgelonų ligą, kurią medikai laiko ne odos liga, o psichologine būsena.

Tai yra fantazijos – sintetiniai pluošteliai juda dėl elektrostatinio krūvio ar kvėpuojant judančio oro, o ne dėl to, kad yra gyvi.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašų ir nuotraukų apie tariamai rastus kirminus rinkinys
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašų ir nuotraukų apie tariamai rastus kirminus rinkinys

Minėta morgelonų liga sunkiai paaiškinama ir nėra patvirtinta mediciniškai. Jos kamuojami žmonės sako jaučiantys, lyg iš kūno būtų traukiami siūleliai, o po oda kažkas šliaužiotų.

Dermatologai linkę šią ligą sieti ne su odos problemomis, o su psichika. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro atliktas didžiulis tyrimas nepatvirtino, kad šią ligą sukeltų parazitai ar bakterijos. Ant pacientų kūnų rasti pluošteliai buvo paprasčiausia medvilnė.

Kas tuomet matoma per mikroskopą? Mažai daiktų yra sterilūs. Ore pilna mikroskopinių dulkių, negyvų odos ląstelių ir augalų pluoštelių, kurie plika akimi nematyti, tačiau pro mikroskopą gali atrodyti bauginančiai.

Siūleliai gali judėti dėl įvairių priežasčių – skersvėjo, šilumos, iškvepiamo oro. Veikia ir elektrostatikos dėsniai – poliesteris yra statiška medžiaga.

Efektyvumas – iki 99 proc.

Aiškinimai, esą kaukės nesaugo, yra klaidinantys. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro teigimu, medicininė veido kaukė yra profilaktikos priemonė, apsauganti žmogaus kvėpavimo takus nuo oro lašeliniu būdu plintančių dalelių, įskaitant užkrečiamas ligas sukeliančių virusų, bakterijų. Jų filtravimo efektyvumas siekia iki 95 proc., o respiratorių iki 99 proc.

Kaukės yra viena iš efektyvių priemonių koronavirusui sulaikyti, ypač plintant tokioms užkrečiamoms jo atmainoms, kaip delta ir omikron. Tiesa, svarbu jas užsidėti, dėvėti, nusiimti ir laikyti tinkamai.

Vokietijos mokslininkai yra paskaičiavę, kad kaukių dėvėjimas gali sumažinti naujų COVID-19 atvejų skaičių 45 proc.

Kastyčio Mačiūno nuotr./Viešojo transporto kontrolė Vilniuje primena keleiviams dėvėti kaukes
Kastyčio Mačiūno nuotr./Viešojo transporto kontrolė Vilniuje primena keleiviams dėvėti kaukes

Vienas iš kaukių efektyvumo įrodymas buvo pernai kilusio judėjimo „Black Lives Matter“ protestai. Dauguma jų dalyvių buvo su kaukėmis, tad, nepaisant masiškumo, protestai nepaskatino spartaus infekcijos plitimo.

Aplinkosaugos inžinierė Linsey Marr su kolegomis yra nustačiusi, kad net paprasti trikotažiniai marškinėliai gali sulaikyti bemaž 80 proc. iškvepiamų lašelių, kurių dydis siekia bent 2 mikrometrus. 4–5 mikrometro dydžio lašelius gali sulaikyti iš esmės bet koks audinys.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus