Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 21

Visaginas per šalčius galėjo likti be greitosios medicinos pagalbos, „Ambulansas“ ramina – paslauga nenutrūko

Po šaltojo savaitgalio Visagino ligoninės stebėtojų tarybos nariai posėdyje išgirdo, kad šiame mieste bendrovės „Ambulansas“ valdoma greitosios medicinos pagalbos stotis turėjo techninių problemų dėl automobilių ir net prašė ligoninės pagalbos. Pati bendrovė tvirtina, kad paslaugų teikimas nebuvo nutrūkęs, nors kaip išsprendė problemas – nedetalizuoja.
Greitoji medicinos pagalba
Greitosios medicinos pagalbos automobilis. Asociatyvi nuotr. / Viktorija Savicka / 15min nuotr.

Visagino ligoninės stebėtojų tarybos pirmininkas Vidmantas Eigėlis 15min patvirtino iš vietos ligoninės vadovo išgirdęs tokią informaciją tarybos posėdžio metu.

Visagine greitąją medicinos pagalbą teikia privati greitosios medicinos pagalbos stotis, kurią valdo bendrovė „Ambulansas“.

Greitoji privalo išvažiuoti visada

„Greitosios pagalbos priedermė yra laiku atvykti į iškvietimą. Įstaigos vadovai ar savininkai privalo užtikrinti automobilių techninę būklę tokią, kad jie išvažiuotų visada, kada yra reikalinga. Čia diskusijų negali būti.

Be to, įstaiga, pasirašydama sutartį su Ligonių kasomis dėl finansavimo, pasirašo ir po tokiu punktu, kad užtikrins visuomet išvykimą laiku. Ir kad įstaiga privalo turėti rezervinį automobilį. Kitas dalykas – aš sunkiai įsivaizduoju, kokio lygio turi būti technika, kad iš turimų automobilių nė vienas neužsivestų net prie -25. Gal ji labai nudėvėta“, – kalbėjo V.Eigėlis.

Greitosios pagalbos priedermė yra laiku atvykti į iškvietimą. Įstaigos vadovai ar savininkai privalo užtikrinti automobilių techninę būklę tokią, kad jie išvažiuotų, kada yra reikalingi.

Jis teigė, kad neturi įgaliojimų domėtis „Ambulansas“ turima technika, tačiau priminė, kad ateidama į Visaginą teikti paslaugų įmonė žadėjo kas penkerius metus atnaujinti savo techniką, tad jeigu tai daro, kyla dar daugiau klausimų dėl tų techninių problemų.

Mažesnių miestų ligoninės tokiais atvejais ne visada gali padėti, kadangi greitosios medicinos pagalbos automobiliai būna trijų kategorijų: A – kai tik gali pervežti gulintį pacientą, B – su visa būtina gyvybės palaikymo įranga, kokiomis ir privalo naudotis greitosios medicinos pagalbos medikai, ir C – reanimobiliai.

Dažnai ligoninės teturi A kategorijos mašinas.

„Pagal sutartį Visagine turi budėti du B kategorijos automobiliai su brigadomis, o ligoninė tokių gali ir neturėti“, – teigė V.Eigėlis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Eigėlis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Eigėlis

Turi vieną automobilį, bet paskolinti negalėjo

Visagino ligoninės direktorius Kastytis Matulevičius patvirtino, kad sulaukė vietos greitosios medicinos stoties vadovės klausimo dėl galimos pagalbos.

„Kadangi mes visuose mažuose miestuose visi artimai bendraujame, vieni kitus puikiai pažįstame, tai vadovė paklausė apie tai. Būtume paskolinę su mielu noru, tačiau vienas automobilis buvo išvežęs pacientą hemodializei, o kita važiavo vakcinų į Panevėžį atsivežti. Tai apgailestaudamas turėjau pasakyti, kad padėti negalėsime“, – sakė direktorius.

Tikrai neturėtų kilti dėl automobilių stočiai problemų, aš manau. Arba pakaitiniai automobiliai naudojami.

K.Matulevičius teigė, kad skundų, jog būtų sutrikęs greitosios darbas, nebuvę.

Vis dėlto jis pritarė, jog greitosios medicinos pagalbos stoties darbas tikrai negali sustoti dėl šaltų orų ar panašiai.

„Tikrai neturėtų kilti dėl automobilių stočiai problemų, aš manau. Arba pakaitiniai automobiliai naudojami. Sakė, kad problemos iš karto dviem automobiliams buvo, paprastai nebūna taip, mažesnė tikimybė turėtų būti“, – kalbėjo Visagino ligoninės vadovas.

Visagino ligoninė turi vieną greitosios pagalbos automobilį, kuris tiktų ir važiuoti pas skubius ligonius.

„Paslauga nebuvo nutrūkusi“

UAB „Ambulansas“ direktorius Ričardas Ūselis, kurio vardas neseniai nuskambėjo skandalingoje istorijoje dėl skiepų nuo COVID-19, kai jis pats ir jo šeimos nariai buvo paskiepyti tai pačiai bendrovei priklausančioje Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje, su 15min atsisakė kalbėti, net nesiklausydamas, kokia tema norima jam užduoti klausimų.

Visagino GMPS vedėja Jūratė Mačiulienė savo ruožtui tvirtino, kad paslaugos tikrai yra ir buvo teikiamos.

„Viskas pas mus dirba, visi automobiliai, paslaugos yra teikiamos ir jų teikimas niekada nebuvo nutrūkęs“, – teigė J.Mačiulienė.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visaginas
Karolinos Savickytės nuotr. /Visaginas

Ji nebuvo linkusi atskleisti, ar vis dėlto kokių nors problemų buvo kilę, tik užtikrino, kad kolegų iš aplinkinių miestų pagalbos nebuvo prašoma ir esą paslauga Visagine nutrūkusi nebuvo:

„Dirbo brigadų tiek, kiek reikia, ir mašinų tiek, kiek reikėjo.“

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties, kurios dispečerinė aptarnauja ir Visaginą, atstovė Dalia Bacevičienė 15min patvirtino, kad informacijos apie išskirtines ar problemines situacijas, susijusias su iškvietimų aptarnavimu Visagine, šaltąjį savaitgalį nebuvo.

„Dispečerinė dirbo įprastu režimu, incidentų neužfiksuota“, – teigė D.Bacevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas