Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 27

Visagine skiepytis sutiko tik trečdalis medikų: nuomonę formuoja ir propaganda iš Rytų

Iš 330 Visagino ligoninėje dirbančių medikų nuo COVID-19 pasiskiepijo tik 104. Dalis persirgo, tačiau ligoninės vadovas prisipažįsta – pasiskiepijusiųjų yra per mažai. Panaši situacija gali susidaryti ir pradėjus skiepyti visus gyventojus, nes neigiamų atsiliepimų apie vakcinas čia apstu. O jas formuoja ir Rusijos žiniasklaida, Visagine kur kas populiaresnė nei lietuviškoji.
Visaginas
Visagine skiepytis nuo COVID-19 neskuba net medikai / Karolinos Savickytės ir „Scanpix“/AP nuotr.

Visaginas Lietuvoje išsiskiria savo gyventojų tautine sudėtimi – daugiau nei pusė žmonių čia tvirtina esantys rusai, lietuvių vos apie 18 proc., taip pat gyvena lenkai, baltarusiai, ukrainiečiai ir t.t.

Skiepytis sutiko trečdalis darbuotojų

Visagino ligoninės direktorius Kastytis Matulevičius sako, kad entuziazmo skiepytis tarp jo vadovaujamos gydymo įstaigos darbuotojų nelabai yra.

„Mūsų ligoninėje paskiepyti 104 darbuotojai, iš viso turime 330. Tai va tie antivakseriai... Čia gal turime tokią situaciją, kad kai kuriuos gyventojus, kadangi jie žiūri nelietuviškas televizijas, gal labiau veikia kitos televizijos, gal dėl to“, – sakė direktorius.

Čia gal turime tokią situaciją, kad kai kuriuos gyventojus, kadangi jie žiūri nelietuviškas televizijas, labiau veikia kitos televizijos.

Trečdalis ligoninės darbuotojų yra tikrai mažai, sutinka direktorius: „Mes įkalbinėjome. Pačiam pirmam skiepui gavome nedaug vakcinų – dešimt. Dabar reikėjo paskiepyti tuos dešimt žmonių antra vakcina. Gavome du buteliukus, kaip dabar ministerija nurodo, po šešias dozes kiekviename, o du darbuotojai iš karto po skiepijimo pirmąja vakcina susirgo. Tai mes ieškojome, kam būtų galima dar keturias skiepų dozes kaip pirmas suleisti, tai per keturias valandas neradome nei vieno norinčiojo, teko išmesti. Aš galvočiau, kad tai nuostolis.“

Paklaustas, kaip mano, ar skiepysis eiliniai gyventojai, K.Matulevičius teigė atsakyti negalįs, tačiau prisipažino ir pats pažįstantis žmonių, kurie atvirai sako – jeigu amerikoniška vakcina, aš nesiskiepysiu.

Jis pats pasiskiepijo be dvejonių, kadangi dirba ne vien administracinį darbą, bet ir su pacientais. „Mes paskiepijome visus darbuotojus, kurie norėjo būti paskiepyti. Aš matau tik teigiamas puses. Galbūt tie žmonės, kurie kitą kažkokią informaciją gauna, jų išsilavinimas kitoks, galbūt jie kitaip galvoja. Bet ir mūsų gydytojai atsisakinėjo, slaugytojos. Dėl įvairių priežasčių, dėl anksčiau pasakytų irgi“, – kalbėjo direktorius.

Reklama apie skiepus nesuveikė

K.Matulevičius sutinka, kad yra žmonių, kurie bijo alerginės reakcijos, kiti persirgo, kažkas turi sunkią gretutinę patologiją ar kitas ligas, kurios arba apgydytos, arba grėsmingai vadinasi, todėl irgi bijoma reakcijos po vakcinos.

„Kai kuriuos žmones galima suprasti, bet kitų ne. Mieste užsiėmėme reklama. Ir meras, ir savivaldybės administracijos direktorius, ir aš, ir kitų įstaigų vadovai nusifilmavome tokiame, galima sakyti, reklaminiame filmuke, bendradarbiaujame su vietos žiniasklaida, keliame į feisbuką, reportažai buvo iš skiepijimų, papasakojo slaugytojos, gydytojai ir aš, kaip viskas. Tokių reklaminių, informacinių klipukų buvo, bet rezultato laukiamo, tokio, kokio norėtųsi nelabai“, – apgailestavo Visagino ligoninės vadovas.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visaginas
Karolinos Savickytės nuotr. /Visaginas

Viename iš minėtų filmukų kalbėjo ir Visagino pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Violeta Dilienė, kuri ragino norinčius pasiskiepyti žmones rašyti, skambinti. Pirmiausia skiepyti galvojama vyresnius nei 80 metų visaginiečius, o vėliau bus skelbiama informacija apie tolesnę vakcinaciją.

K.Matulevičius irgi ragino skiepytis: „Aš norėjau, pasiskiepijau, nes noriu būti laisvas nuo karantino, laisvas nuo viruso, noriu susitikti su artimaisiais, giminėmis, draugais, noriu nueiti į piceriją, kiną, teatrą, to daryti aš negaliu. Noriu keliauti galų gale. Aš manau, kad skiepai ir griežtas karantino laikymasis gali užkardinti kelią infekcijos plitimui.

Skiepai yra vienas iš tų kelių, vienas iš tų pagrindinių kelių, kurie gali sustabdyti infekcijos plitimą, todėl labai kviesčiau visus rimtai pagalvoti ir pasiskiepyti. Mūsų skiepytis niekas nevertė. Tie žmonės, kurie ligoninėje pasiskiepijo, jaučiasi gerai, jokių komplikacijų, jokių negalavimų nėra. Todėl tie, kurie pasiskiepijo, šiandien jaučiasi drąsesni ir laisvesni.“

Šalčininkuose skiepijasi aktyviau

Dar vienas Lietuvoje savo tautine sudėtimi išsiskiriantis miestas yra Šalčininkai. Šalia Baltarusijos sienos esanti savivaldybė nuo Visagino skiriasi tuo, kad absoliuti dauguma čia gyvenančiųjų – lenkai, kurių čia gyvena per 70 proc.

Tačiau šio rajono ligoninės vadovas Zbignevas Semenovičius sakė, kad medikai skiepijosi gana noriai. Ligoninė net pasirūpino, kad nereikėtų vakcinų vežti į Šalčininkus, kam reikia išskirtinių sąlygų, pati veža darbuotojus į Santaros klinikas ir skiepija ten.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šalčininkai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šalčininkai

„Mūsų ligoninėje labai daug darbuotojų persirgo – pusė personalo tikrai. O kadangi persirgusieji turi antikūnų, jie neskiepijami. Iš likusiųjų apie pusė skiepijosi, kiti ne, gal net dauguma iš likusiųjų pasiskiepijo. Aš irgi persirgau, turiu daug antikūnų, tai tikrai nėra reikalo skiepytis man“, – kalbėjo ligoninės direktorius.

Svarstyti, ar Šalčininkų gyventojai noriai skiepysis, ar vis dėlto bus daug atsisakančiųjų, Z.Semenovičius nenorėjo, jo teigimu, tuo galėtų užsiimti visuomenės sveikatos centrai ar panašios institucijos. Nors pripažįsta, kad rusakalbė žiniasklaida gali turėti įtakos žmonių apsisprendimui dėl skiepų, tačiau jis linkęs manyti, jog Šalčininkuose tokių žmonių, kuriems ji darytų didelę įtaką, mažiau nei Visagine.

Šalčininkų rajono ligoninėje, anot jos vadovo, situacija normalizavosi – personalas jau pasveikęs grįžo, pacientų, sergančių COVID-19.

Situacija nenustebino

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas 15min sakė nesistebįs, kad tokia problema kilusi, ypač Visagine. Jo teigimu, komiteto nariai per pastarąjį mėnesį turėjo klausymus su sociologais, kurie kalbėjo apie visuomenės nusiteikimą dėl COVID-19 skiepų.

Apklausose pamatėme, kad yra tautinių bendrijų momentas, ten tie skaičiai yra dar blogesni. Manyčiau, tai turbūt savotiška diagnozė, kuri paaiškintų ir Visagino situaciją.

„Tų apklausų Lietuvoje pastaruoju metu buvo nemažai, bet matėme, kad toks stabilus skaičius norinčiųjų ir tvirtai apsisprendusiųjų yra apie 40-45 proc. Apie 30 proc. apklaustųjų abejoja – tai nereiškia, kad jei nesiskiepys, bet turi nuogąstavimų – vieni pagrįstų, kiti gal nepagrįstų. O likusi dalis yra tvirtai įsitikinę antivakseriai.

Tose apklausose pamatėme, kad yra tautinių bendrijų momentas, ten tie skaičiai yra dar blogesni. Manyčiau, tai turbūt savotiška diagnozė, kuri paaiškintų ir Visagino situaciją“, – sakė L.Kasčiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Jo teigimu, planuojant ir vykdant komunikacijos planą dėl vakcinacijos, didelį dėmesį reikia skirti tautinėms bendrijoms.

Informuoti ne vien lietuviškai

„Informacija turi būti pateikta ne tik, nepaisant to, kad esu milžiniškas mylėtojas mūsų valstybinės kalbos, lietuvių, bet ir kitomis kalbomis – rusų ir lenkų. Pirmiausia rusų kalba, turint omeny visą specifiką. Reikėtų galvoti ir apie tai, kad pagal tyrimus žmonės labiau pasitiki ne politikais, bet ekspertais, o dar labiau – medikais, vietos bendruomenių lyderiais, slaugos įstaigų atstovais, autoritetu ir žodžiu.

Mes pastebime, kad antivakseriai naudoja dažnai Rusijos informacinėje erdvėje sukurtas melagienas.

Todėl, manau, galima būtų galvoti apie rusakalbių gydytojų, slaugytojų, pačių pasiskiepijusiųjų pasisakymus, kažkokią informacinę kampaniją, kuri galėtų būti daroma per vietinę žiniasklaidą, vietinius socialinius tinklus ir t.t. Aš galvočiau tokia kryptimi, ką pirmiausia reikia daryti, kad pavyzdžio galią, galima paskelbti ir dažniausius klausimus, kas labiausiai rūpi, kokį nors įrašą padaryti ir jį rodyti, kur tik įmanoma“, – kalbėjo Seimo NSGK pirmininkas.

Bendruomenei kalbantys žmonės turėtų būti artimi jai, įsitikinęs L.Kasčiūnas, ironizuodamas, kad jeigu jis nuvyktų į Visaginą ir pakalbėtų, tai galėtų nebūti itin veiksminga. Jis taip pat svarstė, kad jeigu informaciniai pranešimai, kuriuos darė vietos valdžios atstovai, kiti bendruomenės nariai, neveikė, galbūt problemos gilesnės dėl priklausomybės informacinei erdvei.

„Mes pastebime, kad antivakseriai dažnai veikia nekoordinuojami iš išorės, bet naudoja dažnai Rusijos informacinėje erdvėje sukurtas melagienas. Net neabejoju, kad tai labai smarkiai veikia ir Visagino žmones, neabejoju, kad tai svarbus dalykas, kurį reikėtų matyti. Čia gal ir neužtenka vieno filmuko, reikia nuolatinės informacijos“, – sakė L.Kasčiūnas, pripažindamas, kad lengva pakeisti nuomonę tikrai nebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas