Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 02

Viskas – galimybių paso nebereikės nuo šeštadienio, nebeliks neimunizuotų darbuotojų testavimo

Trečiadienį posėdžiavusi Vyriausybė sustabdė galimybių paso naudojimą – nuo šeštadienio jo nebereikės įeinant į įvairias viešąsias vietas, naudojantis paslaugomis. Tačiau atsiras ribojimų prekybos vietose. Nuo šeštadienio kai kuriems darbuotojams taip pat nebereikės profilaktiškai testuotis dėl COVID-19.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Sprendimus per posėdį pristatinėdamas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pabrėžė, jog pandemija nesibaigė, tačiau, anot jo, reikia atsižvelgti į koronaviruso omikron atmainos plitimo ypatumus – ja užsikrėsti gali tiek imunizuoti asmenys, tiek ne.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Galimybių pasas stabdomas ne tik suaugusiems – naikinamos nuostatos, susijusios ir su vaikų galimybių pasu.

„Plintant gerokai plitresnei omikron atmainai, rizika užsikrėsti koronavirusu išlieka tiek neskiepytiems, tiek visiškai skiepytiems ar persirgusiems asmenims, todėl galimybių paso, kaip masinio saugojimo priemonės, mažinant COVID plitimo riziką, funkcija reikšmingai sumažėjo“, – rašoma Vyriausybei pateikto nutarimo projekto aiškinamajame rašte.

Tiesa, jame pabrėžiama, kad skiepijimo nuo COVID-19 svarba išlieka, nes pasiskiepiję asmenys, ypač – stiprinamąja vakcinos doze, rečiau serga sunkiai, jiems žymiai rečiau reikalingas gydymas ligoninėje.

Neatmetama, kad, pasikeitus epidemiologinei situacijai ir esant poreikiui, bus svarstomas galimybių paso taikymo grąžinimas.

„Labai gerai bus, jeigu nereikės grąžinti šito įrankio“, – per posėdį kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Ji teigė, kad galimybių pasas buvo veiksmingas: „Jis pirmiausia leido atsidaryti, paskui jis leido neužsidaryti. Galbūt ir vieną kitą žmogų įtikino laiku pasiskiepyti ir apsaugoti savo sveikatą.“

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikino, jog galimybių pasas, kaip pandemijos valdymo priemonė, pasiteisino – padėjo atlaikyti COVID-19 bangas, leido išvengti karantino.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Parduotuvėse vienam lankytojui – 15 kv. metrų ploto

Atsisakius galimybių paso, įsigalios nauji ribojimai prekybos vietose uždarose erdvėse – prekyba parduotuvėse, turgavietėse ir kitur turės būti vykdoma užtikrinant 15 kv. metrų bendrą plotą vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Šie ribojimai, pasak A.Dulkio, suderinti su partneriais.

„Visiškai atsisakyti ribojimų negalima, kadangi šiuo metu epidemiologinė situacija yra nepalanki, stebimas sergamumo rodiklių kilimas. Atsisakius galimybių paso, tampa labai svarbus gyventojų sąmoningumas, taip pat asmeninio apsisaugojimo priemonės – respiratorių ir kaukių dėvėjimas, kontaktų ribojimas, ypač jaučiant simptomus ar turėjus sąlytį ir kita“, – teigiama nutarimo projekto aiškinamajame rašte.

Visiškai atsisakyti ribojimų negalima, kadangi šiuo metu epidemiologinė situacija yra nepalanki.

Sąlygas vykdant renginius – kontaktiniu būdu teikiamas paslaugas, ūkinę veiklą, prekybą, organizuojant komercinius ir nekomercinius kultūros, pramogų, sporto renginius, šventes, muges, festivalius ar kitus tam tikrą laiką trunkančius organizuotus žmonių susibūrimus viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku – nustatys sveikatos apsaugos ministras.

Kokias konkrečiai, kol kas neaišku.

Tiesa, atsisakyti anksčiau įvestos prievolės renginiuose dėvėti respiratorius neplanuojama.

Kai kur profilaktinis testavimas išliks

Trečiadienį posėdžiavęs ministrų kabinetas taip pat nutarė nebetaikyti selektyvaus profilaktinio neimunizuotų žmonių testavimo, tačiau toks testavimas sektoriuose, kuriuose dirbama su pažeidžiamiausiais asmenimis – sveikatos apsaugos, socialinės globos bei švietime, bus taikomas ir toliau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 molekulinis PGR tyrimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 molekulinis PGR tyrimas

Verslo atstovų nuomonės dėl tokio sprendimo išsiskyrė – vienų nuomone, profilaktinis testavimas prarado prasmę. Tuo metu kiti teigia, kad atsisakant galimybių paso toks testavimas galėtų išlikti. Apie tai daugiau – čia.

Pripažino „Covishield“ vakciną keliavimo tikslais

Be kita ko, Vyriausybė keliavimo tikslais nutarė pripažinti ne tik Europos vaistų agentūros (EVA) autorizuotas vakcinas, bet ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Emergency use sąraše esančias vakcinas.

Šiuo metu Lietuvoje pripažįstamos ir naudojamos tik EVA registruotos vakcinos – „Comirnaty“, „Spikevax“, „COVID-19 Vaccine Janssen“ ir „Vaxzevria“.

2021 metų gruodžio 20 dieną leidimas suteiktas „Novavax“ vakcinai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Novavax“ vakcina nuo COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Novavax“ vakcina nuo COVID-19

2022-ųjų pirmąjį ketvirtį Lietuva turėtų gauti 132 tūkst. „Nuvaxovid“ vakcinos dozių, antrajam ketvirčiui siekiama užsakyti dar 310 560 dozių.

Nuspręsta pripažinti ir „Covishield“ vakciną, t. y. kad tiek užsieniečiams, tiek visiems asmenimis, grįžtantiems ar atvykstantiems į Lietuvą, pasiskiepijusiems šia vakcina, nebūtų taikomi griežtesni ribojimai.

Tiesa, „Covishield“ vakcina Lietuvoje skiepijama nebus.

Kitą savaitę sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys į Vyriausybę žadėjo ateiti su pakeitimais dėl keliavimo sąlygų iš trečiųjų šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas