Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 26

Visvaldo Matijošaičio dovanos: sūnus politikas praturtėjo milijonu, bet VTEK tai deklaruoti pamiršo

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis deklaravo pernai padovanojęs nekilnojamojo turto už maždaug 596 tūkst. eurų ir 126 tūkst. eurų pinigais. Meras neslepia, kad dovanomis apibėrė savo sūnus, tačiau ką konkrečiai kuriam davė – nutyli. Vienas iš V.Matijošaičio sūnų – Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Dainius Matijošaitis pripažįsta tėvo dovanų sulaukęs, bet jas deklaruoti pamiršęs.
Dainius Matijošaitis ir Visvaldas Matijošaitis
Dainius Matijošaitis ir Visvaldas Matijošaitis / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

V.Matijošaitis neviešinamiems fiziniams asmenims pernai nurodė padovanojęs apie 430 tūkst. eurų vertės sklypą su pastatu, 68 tūkst. eurų vertės nekilnojamą turtą, butą už 96 tūkst. eurų, 126 tūkst. eurų pinigais – išvis apie 722 tūkst. eur. verto turto.

Šias dovanas V.Matijošaitis išdalino iškart po Kalėdų – pernai gruodžio 27 dieną.

Nors Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) V.Matijošaitis nenurodo, kam pabuvo Kalėdų seneliu, jis neslepia – apdovanojo vaikus.

„Kaip žinote, jau penkerius metus esu našlys. Su, amžiną atilsį, Irute buvome priėmę sprendimą pasirūpinti savo vaikais, anūkais ir jų ateitimi. Dabar aš tą mūsų sprendimą vykdau. Tai yra nekilnojamas turtas, kurį padovanojau savo sūnums, kad jie vėliau padovanotų anūkams, kai jie užaugs“, – mero komentarą 15min perdavė jo patarėjas Tomas Grigalevičius.

Tai yra nekilnojamas turtas, kurį padovanojau savo sūnums, kad jie vėliau padovanotų anūkams, kai jie užaugs, – sako V.Matijošaitis.

Kokį turtą kuriam sūnui padovanojo, V.Matijošaitis nekonkretizuoja. Tačiau vienas iš jo sūnų – Dainius Matijošaitis – pats yra politikas ir savo gautas dovanas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) turėtų deklaruoti pats. Tačiau Kauno miesto savivaldybės tarybos narys to nėra padaręs.

Tiesa, Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateiktoje turto deklaracijoje D.Matijošaitis praturtėjimą nurodo. Iš VMI pateiktų duomenų matyti, kad per metus D.Matijošaičio turimo nekilnojamojo turto vertė padidėjo apie 890 tūkst. eurų, o žemės sklypų – dar 165 tūkst. eurų.

Tai rodo, kad per metus D.Matijošaitis praturtėjo daugiau nei milijonu eurų, nors jo tėvas abiem sūnums padovanojo turto už 722 tūkst. eurų.

D.Matijošaitis deklaruoti pamiršo

Kaip tai nutiko, paklausėme paties D.Matijošaičio. Jis pokalbį pradėjo savo klausimais.

„O kaip jums atrodo, kaip nutiko, jei VMI deklaracijoje nurodyta, o politinėse eilutėse nenurodyta? Tai žmogiškai taip ir atsitiko, kad nespėjau aš užpildyti tų deklaracijų ir taip ir atsitiko”, – aiškinosi D.Matijošaitis.

„Ar labai jums svarbu, kuris butas iš dviejų kuriam sūnui buvo padovanotas?“ – tęsė klausimų seriją Kauno miesto savivaldybės tarybos narys.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Dainius Matijošaitis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Dainius Matijošaitis

Paaiškinus, kad tėvas V.Matijošaitis nurodė dovanojęs tris nekilnojamojo turto objektus ir 126 tūkst. pinigais, D.Matijošaitis patikino, kad pats gavo tik vieną butą ir pinigų. Kokią sumą ir kokios vertės butą gavo politikas sako neatsimenantis. Jis negalėjo paaiškinti ir to, kodėl tėvo dovanotų objektų ir pinigų vertė yra 722 tūkst. eurų, o vien jo asmeninis praturtėjimas per metus – 1 mln. 56 tūkst.

Pagal VMI pateiktus duomenis, 2016 m. D.Matijošaitis turėjo turto, akcijų ir pinigų už 1,5 mln. eurų, o 2017-aisiais jau už 2,5 mln. eurų. Taip pat politikas turi 138 tūkst. eurų paskolą, kuri per metus sumažėjo vos 2 tūkst. eurų.

Dovanų vertės neatsimena

Tačiau kad per metus jo turtas paaugo milijonu eurų, D.Matijošaitis negali patikėti.

Ne, kažkokie per dideli skaičiai. Aš tiek neuždirbu, - dėstė D.Matijošaitis.

„Ne, kažkokie per dideli skaičiai. Aš tiek neuždirbu. Kiek aš uždirbu, labai puikiai matosi. Visa kita, kur yra tokie išsišokimai, jokios paslapties: tai yra vidiniai šeimos susitarimai ir tėčio dovanos tiek man tiek broliui kartais – turtais, kartais – pinigais. Čia kažkaip gal per daug. Čia buvo buto dovanojimas ir kažkiek pinigais, bet ne tokio lygio toli gražu“, – aiškino jis.

„Neatsimenu, kokios vertės tos dovanos tikrai. Mums padeda įmonė tas deklaracijas pildyti. Ten yra du dideli brangūs butai už daugiau nei 300 tūkst. eurų skirtingose Kauno vietose. Taip išėjo, kad tėtis juos nusipirko, o po to dūrė aklai pirštu kuriam kuris butas ir tai su mintimi, kad tai nei man, nei broliui, o anūkams“, – pridūrė Kauno tarybos narys.
D.Matijošaitis pripažįsta, kad nedeklaruodamas gautų dovanų pažeidė įstatymą ir žada pasitaisyti dar šią savaitę.

„Aš ten tą deklaraciją, jau kad ir, kaip man paaiškino, pažeisdamas įstatymus, labai, įsivaizduokit, kad aš dėl to pergyvensiu, aš ją supildysiu ir ten tikrai matysis viskas, ką ir tėtis supildė. Tai tiesiog mano aplaidumas buvo. Pajamų deklaracijas mes visi pildome labai atsakingai, nes tą vietą mes laikome svarbesne, o interesų deklaracija, taip išėjo, kad užsimiršo. Mes žinome, ką tėtis kuriam perduoda, o visiems viešai papasakoti, na, vat pamiršome“, – kalbėjo jis.

D.Matijošaitis VTEK deklaraciją paskutinį kartą atnaujino 2014 m. gruodį. Joje politikas yra nurodęs gavęs tik vieną piniginę dovaną – 330 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito