Visiems susirgusiems diagnozuotos ūmios bakterinės kilmės žarnyno infekcijos.
„Skubūs tyrimai dėl įtariamų ūmių žarnyno infekcijų protrūkių šį mėnesį vykdyti maisto ruošimo skyriuose lopšeliuose-darželiuose „Ramunėlė“ ir „Naminukas“ Vilniuje ir globos namuose VšĮ „Elijos vėjarožė“ Šventojoje.
Visose minėtose įstaigose buvo atlikti patikrinimai, laikinai sustabdytas maitinimo paslaugų tiekimas, nurodyta atlikti patalpų valymą ir dezinfekciją, darbuotojams – pasitikrinti sveikatą. Taip pat atrinkti rastų patiekalų ir žaliavų mėginiai laboratoriniams tyrimams“, – pranešime žiniasklaidai cituojama VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė.
Šiuo metu epidemiologiniai ir laboratoriniai protrūkių tyrimai tebevyksta, tačiau, anot specialistės, visose minėtų įstaigų maisto ruošimo patalpose patikrinimų metu buvo nustatyta pažeidimų, galinčių turėti tiesioginės įtakos ruošiamo maisto saugai. Nustatyta kryžminės taršos rizikos, higieniško maisto tvarkymo, žaliavų saugojimo temperatūrų pažeidimų.
„Vasarą apsinuodijimo maistu rizika yra gerokai didesnė ne tik maistą tvarkančiose įmonėse, bet ir ruošiant maistą namuose“, – primena VMVT ir pataria nuolat laikytis penkių saugaus maisto tvarkymo rekomendacijų:
1. Pasirinkti tik saugias ir kokybiškas žaliavas.
2. Laikytis maisto gaminimo ir asmeninės higienos.
3. Atskirti žaliavas nuo jau paruoštų patiekalų arba patiekalų, kurie nebus termiškai apdorojami.
4. Gerai išvirti ar iškepti ruošiamus patiekalus.
5. Žaliavas ir paruoštus patiekalus saugoti tinkamoje temperatūroje.